20 Czerwca 2026, 04:11:16 czas Polski

Autor Wątek: Wyrówniarka - prośba o porady  (Przeczytany 10536 razy)

Offline jasiop

Odp: Wyrówniarka - prośba o porady
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Kwietnia 2016, 15:58:25 czas Polski »
Zrobiłem małą symulację graficzną tego mocowania.
W dwóch układach rozmieszczenia otworów. Wynika z niej wyraźnie, że można uzyskać odpowiednią regulację stołu podawczego.
Pochylenie zrobiłem co 10 stopni w jednym i drugim wypadku...
Przy takich kątach i długościach ramion jaki przedstawiłeś, skok 10 st daje jednak moim zdaniem za duże "przeskoki" grubości strugania ...
Warto więc jakoś zmodyfikować założenia by kąt regulacji był w miarę możliwość duży (daje to większą precyzję) i chyba nie trzeba nastawiać się na tak dużą maksymalną wartość obróbki - moim zdaniem wystarczy 4-5 mm za jednym przelotem.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2016, 16:04:45 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #31 dnia: 08 Kwietnia 2016, 18:34:32 czas Polski »
eeeee, w amatorskiej małej strugarce 5 mm zbioru? Tyle to ma Felder przemysłowy, przecież silnik 2,2 kW to ok 20 cm średnicy i 25 kg wagi, a nie wiem czy on by dał radę.

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #32 dnia: 08 Kwietnia 2016, 18:42:55 czas Polski »
Nie.... To tylko taka symulacja. Dla mnie 2-3 mm to max. Chodzi tylko o zobrazowanie jak sie to zmieniaja ustalając inne kąty.  Nie wpomnialem nawet o długości ramion.
Swoją drogą to moze być dość precyzyjny w ustawieniu system. Dobierajac oczywiscie odpowiednie parametry.

Offline def

« Odpowiedź #33 dnia: 08 Kwietnia 2016, 19:40:33 czas Polski »
,... mój zespół mimośrodów to dwa wałki z mimośrodowymi otworami z gwintem. Wałki są o długości rownej szerokości blatu. Ten sposób jest łatwiejszy w wykonaniu. Moje blaty są tylko frezowane ale ktoś wykonał identyczne z opcją zastosowania magnesówki. Były znakomite. "Naśladowca" nie meldował o żadnych trudnościach wykonania ani o szczególnych kosztach. Stąd mój optymizm w doradzaniu.

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #34 dnia: 08 Kwietnia 2016, 23:32:29 czas Polski »
Nie wiem jak gdzie indziej. Ale ja we Wrocławiu za planowanie stopy struga no.5  zaplacilem prawie 100 zl.
Boje sie myslec o blatach 2x 300na 550

Offline def

« Odpowiedź #35 dnia: 09 Kwietnia 2016, 07:09:00 czas Polski »
,.... to co napisałem powyżej działo się za PRL-u, a więc nic już się nie da porównać. Ostatnio dawałem do wypalenia, wycięcia  ?laserem fikuśny napis w blasze. Opadła mi "kopara", bo zapłaciłem trzydzieści parę zlotych za co artysta-kowal wziąłby 500.- zł  Może laser jest rozwiązaniem? Gilotyna i starego typu palniki wyginają krawędzie i pewnie cała płaszczyzna "pływa". Oczywiście materiał na blat musiałby być nowy, bez wżerów.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2016, 07:13:50 czas Polski wysłana przez def »

Offline def

« Odpowiedź #36 dnia: 11 Kwietnia 2016, 15:49:16 czas Polski »
,... czyżby pat? W tej sytuacji rozważyłbym wykonanie dwóch stalowych "otwartych" ramek, których konstrukcja przewidywałaby nie tylko zawieszenie i cały mechanizm regulowania ale też "gniazda" na blaty : chwilowo drewniane a później bardziej trwałe i śliskie. Jak mi się wydaje, to pozwoli na zachowanie sztywności wszystkich elementów konstrukcji względem bardzo solidnej podstawy i solidnego silnika. Uniesienie za blat lub uderzenie w blat nie spowoduje szkód

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Kwietnia 2016, 12:41:59 czas Polski »
Podaję Ci kilka zdjęć jak w można rozwiązać w prosty sposób podnoszenie blatu http://forum.domidrewno.pl/index.php?action=media;sa=album;in=224. Może będzie to pomocne przy twej realizacji.

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #38 dnia: 12 Kwietnia 2016, 15:03:58 czas Polski »
Nie nie....  :)
Żaden pat. Biorąc pod uwagę możliwości, zarówno wykonawcze, finansowe jak i to do czego będzie służyła a zarazem jak często zdecydowałem się na regulację podawczego na klinach. A odbiorczego na śrubach.
Odbiorczy można założyć reguluje się raz i z głowy.
Nadawczy jak tu:
olx.pl/oferta/heblarka-okazja-CID628-IDc5mQ3.html   
Po dwa kliny na stronę. Śruba regulacyjna z kołem od stołem. Blat sklejkowy z blachą 3 mm, chyba, że trafię jakiś stalowy (w dobrej cenie) to przerobię, lub dorwę to hpl