02 Maja 2026, 20:56:41 czas Polski

Autor Wątek: Co wybrać?  (Przeczytany 3331 razy)

Offline Woody

Co wybrać?
« dnia: 07 Kwietnia 2016, 16:46:51 czas Polski »
Cześć majsterkowicze!

zwracam się z ogromną prośbą o poradę. Od czasu do czasu trochę dłubie ale mam zamiar trochę podejść do tego poważnie. Chcę dla siebie wykonać meble ogrodowe z palet i dla znajomych na balkon.  W co się muszę zaopatrzyć aby zrobić to dobrze?

Myślałem o szlifierce mimośrodowej i znalazłem kilka:
Metabo SXE 3125 310W
Bosch Gex 125-1 AE 250W
Bosch Pex 400 AE 400W

wszystkie w podobnej cenie, więc na którą się skusić ?
Czy taka szlifierka będę w stanie wyszlifować brzegi oraz ciężko dostępne miejsca?

Co jeszcze może się przydać ?

Oczywiście mam pilarkę, wkrętarko-wiertarkę i pistolet do malowania.

Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam

Offline Tomasz000

Odp: Co wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2016, 23:26:10 czas Polski »
Jeśli nie posiadasz strugarki a zamierzasz - jak piszesz - zająć się tym na poważnie, to szlifierką mimośrodową zajmie trochę czasu od "surowej" deski przejść do "gładkości"  (nie za bardzo mam do czynienia z paletami ale wydaje mi się, że deski z palet nie są strugane).

Jeśli nie strugarka/strug to kup szlifierkę taśmową, ja mam taką http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/szlifierki/elektryczne-szlifierki-tasmowe/szlifierka-tasmowa-010136/ - można nią zgrubnie przeszlifować a następnie "dopieścić" szlifierką mimośrodową - wadą tej szlifierki jest duże pylenie i hałas ale dobrze zbiera i ma z przodu podnoszoną klapkę, dzięki czemu można nią "sięgnąć" w węższe miejsca.

Posiadam również szlifierkę Bosch GEX 125 - bardzo cicha, praktycznie nie pyli, od biedy można i na nią założyć gruby papier, stopniowo zwiększając gradację - ja tak robiłem dopóki nie zaopatrzyłem się w taśmówkę (nie zawsze mam możliwość skorzystania ze struga).

Pozdrawiam

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2016, 02:06:11 czas Polski »
Do tego strug elektryczny i też obrobisz deski w miarę równo.
Np taki jak już jesteśmy w Jula  ;)
http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/strugarki-elektryczne/strugarki-elektryczne/strug-elektryczny-030206/
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Woody

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2016, 15:41:02 czas Polski »
Dzięki Panowie za odpowiedź

czyli mówicie żę strugarka elektryczna i mimośrodowa i będzie ok?

z tych trzech szlifierek polecacie boscha?

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2016, 15:53:35 czas Polski »
Nie korzystałem z innych więc nie wiem, ale chyba różnica w cenie jest niewielka a chyba bosch (oceniając po zdjęciach ) ma lepszy system filtrowania - papierowy filtr zamiast worka

Offline Gre

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwietnia 2016, 22:30:58 czas Polski »
Jeżeli chodzi o wybór szlifierki to mogę zaproponować Boscha pex 400 ae. Taką posiadam i oceniam ją dobrze. Wygodnie leży w dłoni jest dosyć wydajna (oczywiście jak na swoją moc i cenę). Chociaż pojemnik filtracyjny jest dość mało wydajny, lepiej zastosować podłączenie odkurzacza. Oczywiście nie do każdych zakamarków nią dotrzesz:)

Offline drewniak

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2016, 11:12:30 czas Polski »
Warto też przed zakupem konkretnego modelu rozejrzeć się czy są łatwo dostępne krążki do niego. Dużo producentów na siłę wymy
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2016, 11:23:15 czas Polski wysłana przez drewniak »

Offline drewniak

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2016, 11:26:00 czas Polski »
Warto też przed zakupem konkretnego modelu rozejrzeć się czy są łatwo dostępne krążki do niego. Dużo producentów na siłę wymyśla różne układy otworów i póżniej ma się mocno ograniczony wybór :( Niestety przy opisach produktów często nikt tego nie pisze.

P.S Prosiłbym moderatora o usunięcie posta powyżej, bo się wysłał przez przypadek i nie mogę edytować.

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwietnia 2016, 22:18:57 czas Polski »
Krążki do  Bosch GEX 125 są łatwo dostępne - ja kupuję w Obi i Bricomanie (nie oryginalne boschowskie) i problemu nie ma.

Offline drewniak

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwietnia 2016, 13:07:38 czas Polski »
GEX 125 ma krązki 125 mm / 8 otworów - jedne z najpopularniejszych, tak więc tutaj problemu nie ma :). Z tego co się orientuję to te 'markowe' krążki Bosh, Hitachi, itp i tak są produkowane na zamówienie u producentów typu Klingspor, Norton, itp - tak więc nie ma co się spinać na 'oryginały' :).