02 Maja 2026, 14:59:14 czas Polski

Autor Wątek: zakup struga  (Przeczytany 9000 razy)

Offline Rafi

zakup struga
« dnia: 16 Października 2013, 21:22:57 czas Polski »
Witam.
Chciałbym się poradzić który strug wybrać. Moje typy to:
http://www.makita.pl/prod/strug_do_drewna_mt191-524-253.html
http://www.makita.pl/prod/strug_do_drewna_mt111kx1-742-253.html
Strug będę używał do ogólnych prac takich jak struganie desek, kantówek itp. nie jest tego dużo bo jestem amatorem i robię to hobbystycznie. Pierwszy strug jest o mniejszej mocy ale jest sporo lżejszy, drugi jest mocniejszy i wydaje mi się że lepiej wykonany ale za to cięższy. Zastanawiam się czy moc 500W to nie za mało na strug! Co myślicie o wadze struga 4,6 kg czy nie jest to za dużo?

Pozdrawiam.
Rafał

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: zakup struga
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2013, 21:51:50 czas Polski »
Zapraszam do lektury regulaminu oraz działu przedstaw się ;) A dopiero później odpowiemy na Twoje pytania ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline robson

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2013, 21:54:45 czas Polski »
Witaj  :)
moim zdaniem o ile chodzi o zakup struga należało by zwrócić również uwagę na wyrzut wiórów, powinna być  możliwość przełączenia w zależności na prawą lub lewą stronę. Jeżeli miałbyś strugać kantówki i deski optował bym za tym mocniejszym :)

Offline Rafi

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2013, 22:37:47 czas Polski »
Możliwość wyrzutu wióra na różne strony to fajna sprawa ale chyba nie stać mnie na taką maszynę. Jestem skłonny kupić ta mocniejszą tylko przeraża mnie ta waga.

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2013, 23:31:41 czas Polski »
Jestem skłonny kupić ta mocniejszą tylko przeraża mnie ta waga.
Jest to strug dedykowany do pracy dwuręcznej  :)po za tym jest dłuższy i łatwiej Ci  będzie wyrównać element :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2013, 09:01:43 czas Polski »
Hmmm, a ja bym powiedział tak: skoro oba mają taką samą szerokość strugania to widzę mały sens kupowania większego i cięższego który będzie bardzo nieporęczny. Wiadomo mocy ma więcej, ale chyba nie będziesz zbierał od razu 5 mm? Co do wyrównywania, przecież jakiś kantówek czy innych długich, a wąskich elementów nie będzie wyprowadzał bo by mu została zapałka... Więc łatwiej tylko ostrugać element krótkim strugiem.
Pozdrawiam Jakub.

Offline studio tata

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2013, 20:06:54 czas Polski »
ale z drugiej strony solidna culaga i mozliwosc pracy odwroconej jest nie do przecenienia ;)

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Października 2013, 20:26:25 czas Polski »
Zgadza się, na montażach często z takiej funkcji korzystam, tyle, że mam taki nieco większy: http://allegro.pl/rebir-ie-5708c-strug-hebel-ciesielski-110mm-2150w-i3635016206.html Jest strasznie ciężki, jedną ręką ciężko utrzymać, dlatego dla hobbysty polecałem mniejszą wersję.
Pozdrawiam Jakub.

Offline robson

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Października 2013, 20:37:00 czas Polski »
Tak,  to jest maszyna konkret :)
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2013, 20:40:08 czas Polski wysłana przez robson »

Offline studio tata

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Października 2013, 21:23:47 czas Polski »
Jakub jak dziala Ci ten rebir , ja nie mam do niego szczecia , zmieniales juz szczotki ?

Offline Jakub

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Października 2013, 21:55:00 czas Polski »
Ja mam jeszcze taką wersję prawdziwie Litewską, pewnie ma ze 20 lat :D Mamy go w domu odkąd pamiętam i niczego oprócz paska zębatego w nim nie wymieniałem, a ponieważ noże są stosunkowo krótkie to ostrzę je sam. A była jeszcze taka akcja, że przecięliśmy z tatą w nim przewód, była akcja :D Poza tym idzie jak przecinak :D Aaa może były łożyska wymieniane na wale ale nie pamiętam dokładnie.
Pozdrawiam Jakub.

Offline studio tata

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Października 2013, 21:59:46 czas Polski »
no tak Litewska , teraz to juz nie to :(
moj strasznie halasuje

Offline robson

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Października 2013, 22:00:57 czas Polski »
Znam tą maszynę  :) Litewską

Offline Jakub

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Października 2013, 22:04:31 czas Polski »
Wiesz, to że hałasuje to nie ma dziwne, obroty są tam zacne, mój wyje wniebogłosy, ale to takie zdrowe wycie:D jak strugarki.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Rafi

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Października 2013, 22:37:58 czas Polski »
Może macie propozycję strugów innych firm tylko do 500 zł?