26 Kwietnia 2026, 20:31:39 czas Polski

Autor Wątek: Jaka pila do podlog ?  (Przeczytany 2491 razy)

Offline SpecPiotr

Jaka pila do podlog ?
« dnia: 09 Kwietnia 2016, 15:00:30 czas Polski »
Nie jestem pewny czy dobry dzial wiec jak nie to prosze o przeniesienie.

Mam majstry do pociecia 5 palet podlog laminowanych o najwyzszej klasie scieralnosci. Jest 12 kolekcji do zrobienia. Pirewsza juz pocieta ale tarcza ledwo zipie i juz zaczyna wyrywac. W tym tempie to zajade wszystkie pily.
Co byscie polecili do takiego materialu ?

Ps. Teraz mam Z96.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2016, 15:02:42 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline baca814

Odp: Jaka pila do podlog ?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Kwietnia 2016, 21:58:47 czas Polski »
Niestety musisz kupić tarcze do laminatów. Ja kupiłem kilka sztuk dedykowanych tarcz festoola:

https://www.festool.pl/Produkty/Accessories/Pages/Detail.aspx?pid=492052&name=Brzeszczoty-z-w-glikiem-spiekanym-190x2-6-FF-TF54

kosztuje full kasy ale można nią pociąć 200-250m2 podłóg laminowanych. To jakieś dwie palety. Problemem jest tylko specyficzne gniazdo mocowania tarczy. Tanie tarcze wystarczą Ci max. na 50m2 i zaczynają przypalać materiał. Koszt ich naostrzenia = 50% kosztu tarczy. Przerabiałem ten temat już kilka lat temu i doszedłem do wniosku, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego i w dłuższej eksploatacji jest to mało ekonomiczne.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2016, 22:05:46 czas Polski »
Dzieki za odpowiedz. Problem jest taki, ze patrzac na tarcze z Twojego linku to mam ten sam zab na swoich czyli te same przeznaczenie. Wiedzialem, ze bedzie kiepsko ale nie sadzilem, ze az tak zle. A jak sie wczoraj dowiedzialem, ze ta firma szczyci sie najwyzsza klasa scieralnosci w Europie to mi rece opadly.
A jeszcze pytanie jak sie maja m2 do dlugosci ciecia. ja robie nietypowy temat. Kazdy panel jest przyciety 1 raz wzdluz i zrownany w poprzek. Jak widzisz ciecia a ciecia.

Offline baca814

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2016, 22:22:07 czas Polski »
przycinam jak to przy układaniu podłogi. Głównie w poprzek. Co mogę doradzić... znaleźć warsztat który będzie w stanie szybko naostrzyć tarcze. Cięcie laminatów tępą tarczą to żadne cięcie. Szkoda piły, tarczy, materiału a chyba przede wszystkim zdrowia. Powodzenia.
Ps. napisz jakiego producenta są te panele. Jestem Ciekawy;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2016, 22:26:02 czas Polski »
Chyba tak bede musial robic co zreszta doradzal tez gosc u ktorego ostrze pily :D
Co do paneli to sa firmy MyFloor. Nie jest to moje zdanie bo tylko zaslyszane ale ponoc maja najtwardsze w Europie i "jesli ktos dzis twierdzi, ze ma mocniejsze to klamie" ;D

Offline pawel49

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2016, 11:28:24 czas Polski »
A tarcza do aluminium jak by się spisała? Ktoś wie?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2016, 11:30:56 czas Polski »
Tez o tym myslalem ale jak mam wydac 4 stowy a nie wiem czy pomoze to wole poczekac na to kto jakie mial doswiadczenia

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2016, 12:16:40 czas Polski »
Pojawilo sie pytanie z czym tak naprawde mam problem. Wrzucam wiec zdjecia zeby to sobie lepiej wyobrazic dlaczego pytam o dobra pile do tego.

Odpowiedz juz znam, ze nic nie zrobie poza ciaglym ostrzeniem :( ale wrzuce tak by zakonczyc temat.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwietnia 2016, 18:59:34 czas Polski »
Nie pomogę w temacie piły, ale zapytam się z ciekawości co to za projekt że tyle cięcia? Panele ne ściany?
Pozdrawiam

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwietnia 2016, 19:41:47 czas Polski »
Nie nazwalbym tego projektem a raczej tasmowa produkcja. Do ekspozytorow ktore ostatnio robilismy robimy panele zeby stojak byl kompletny. Na pierwsza runde musze zrobic 240 sztuk takich jak przedstawilem na obrazie wyzej. Odciac piora zewnatrzne, doriwnac do odpowiedniego wymiaru i polaczyc lewymi stronami rozne dekory.
Nic ambitnego ;)