08 Maja 2026, 05:50:41 czas Polski

Autor Wątek: Szafa przesuwna 3,0 m  (Przeczytany 4790 razy)

kwita

• Gość
Odp: Szafa przesuwna 3,0 m
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Kwietnia 2016, 20:06:50 czas Polski »
Mam w kuchni dolne fronty zrobione z płyty Egger, blat Lupus. Mam 3 duże psy, po blatach nie skaczą, ale czasem zdarza im się w przypływie szczęścia oprzeć o reling szuflady. Przez 7 lat nie ma śladu na frontach, górne są akrylowe, miała być cała akrylowa ale nie zgodziłem się, wytłumaczyłem :D czym to grozi. Do tego Egger ma profesjonalnie dobrane obrzeża... Jak to mówią fachowcy, w Eggerze wypełnieniem są wióry, w Krono piasek ;). Kiedyś ścinek Krono nie złamałeś za łatwo na kolanie, w tej chwili złamiesz w rękach. Spróbuj tego samego z Eggerem, mówię o odcinkach około 10cm szerokości...

Offline Alien

« Odpowiedź #16 dnia: 16 Kwietnia 2016, 21:47:30 czas Polski »
Ciąg dalszy zdjęć.

8. - Zamontowana listwa prowadząca oraz wszystkie inne elementy cokołu.

9. - j.w. z tym, że od drugiej strony.

10. - w tej pozycji jeszcze zrobiliśmy nawierty pod silent system. Warto tu nadmienić, że instrukcja nie określa odległości od końca profilu. Katalog też jednoznacznie nie. Dopiero drogą dedukcji udało się to określi (16 mm z tego co pamiętam). Ale i tak do końca nie jestem pewien. Niby to Hettich, niby super ekstra a czasami miałem ochotę wymienić to na coś innego. Jeśli ktoś miał z tym do czynienia to może podpowie mi, skąd wziąć ten wymiar - ale tak na pewniaka? Czy gdzieś jest to zaznaczone a my nie zauważyliśmy?

11. - Cokół już w docelowym pomieszczeniu. Na zdjęciu widać ułożenie względem ścian i kaloryfera. Przy obracaniu i przenoszeniu całości z ulgą stwierdziliśmy, że profil nadał całości dużej sztywności. Wszytko było solidne i w żaden sposób nie odkształcało się przy transporcie.

13. - No i całość na miejscu. Tu wielkie święto no i duma. Po tym zdjęciu nastąpił wielki bal, gratulacje, ordery i deklaracje kolejnych wyzwań w powyższym temacie :)

Offline Alien

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Kwietnia 2016, 10:38:25 czas Polski »
I część ostatnia:

14 - Łączenie wieńca górnego. Podobnie jak wieńca dolnego na kołki + klej.

15 - Aby całość usztywnić i zapewnić stabilność przy przenoszeniu zdecydowaliśmy się na trzy płaskowniki. Okazało się, że oprócz nadania dodatkowej wytrzymałości połączenia płyty na łączeniu zlicowały się. Na początku były wątpliwości czy dwa nie wystarczą, ale jak zobaczyliśmy jaki dobry wpływ ma to na całość to zostaliśmy przy opcji 3 płaskowników.

16 - Wstępna przymiarka profilu do wieńca. Okazało się, że po zamocowaniu tego profilu całość nabrała tak dużej sztywności, że nasze obawy o przeniesienie tego zupełnie zniknęły :)

17 - Pozostało jeszcze dociąć profil - tak jak przykazano,  dokładnie dwa mm krócej niż światło szafy. Swoją drogą, nie spodziewałem się, że ręcznie można wykonać to tak dokładnie :)

18 - I na koniec szafa już w docelowym miejscu.

Po montażu całości przyszła akccja wzmacniania całości. Brak tyłu, krzywe ściany (nie dolegająca do niej płyta) wymusiły zastosowanie kątowników - których tak bardzo chcieliśmy uniknąć. Cóż...

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Kwietnia 2016, 12:00:22 czas Polski »
Ładnie to wygląda. Na ostatnim zdjęciu ta środkowa komora ( nad głową pana w czarnej koszulce ) po co taka duża? Bo w dolnej rozumiem, że wieszaki będą. Wstaw jeszcze foty z drzwiami :)

Offline Alien

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Kwietnia 2016, 12:10:59 czas Polski »
Półka z tej komory leże na dole po prawej stronie :) - czyli ta komora jest jeszcze dzielona na dwa.

Frontów jeszcze nie ma. Są rozważane różne opcje: lakier, lakier + lustro, samo lustro. Ale jak będzie - być może za kilka miesięcy dopiero :) to wrzucę na pewno.

Tylko nie wiem wieszcze jednej rzeczy, może ktoś podpowie: czy do tego systemu można zamontować same lustra. Może ktoś wie jak to zrobić? Jaką ramkę należałoby zastosować?