22 Kwietnia 2026, 06:04:47 czas Polski

Autor Wątek: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.  (Przeczytany 464405 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.
« Odpowiedź #1410 dnia: 23 Listopada 2015, 20:03:52 czas Polski »
Zakup pręta fi 200 Alu to koszt około 11 zł za kilogram.  Znalazłem odpowiedni dla mnie kawałek na olx który waży około 25 kilo. Plus robocizna, to nie wyjdzie wiele taniej jak nowe koła. Niemniej jednak będę kombinował bo warto
 Za 500 zł nie kupię wiertarki co by dorownala ws 15

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline krit 6

« Odpowiedź #1411 dnia: 23 Listopada 2015, 20:13:25 czas Polski »
WS 15 to dobra maszynka. Nie mam jej, ale jeśli by ktoś chciał, to niech da do mnie na pryw adres majlowy a wyślę mu dokumentację techniczno ruchową tak starą jak ta maszyna

Offline Morświn

« Odpowiedź #1412 dnia: 23 Listopada 2015, 20:23:59 czas Polski »
Nie pamiętam ile to waży ale szafka musi być solidna-i na pewno kółka z blokadą by się przydały.
~120kg, spokojnie  głupi nie jestem (aż tak) na pewno nie postawie jej na kuchennej z kółkami od wózka sklepowego :D

Koła można zrobić ze sklejki, ja bym odlał aluminiowy blok i zawiózł do tokarza bo fajnego znalazłem (gość konkretny).
Nie wiem czy transakcja dojdzie do skutku bo jest zbyt dużo niewiadomych jak na razie, ale jeśli już się zdecyduje to na pewno zamknę tegoroczny budżet na "rozwój" :P, więc muszę ogarnąć parę kwestii co by kasy nie utopić...

Więc ktoś może wie jak się dobiera te styczniki i co trzeba do jej uruchomienia po za kablem z wtyczka :P?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #1413 dnia: 23 Listopada 2015, 21:29:48 czas Polski »
głupi nie jestem
No wieszzzz,nawet przez myśl mi nie przeszło :P ;D
Kiedyś wiertarka była załączana zwykłym wyłącznikiem 3faz.tzw. pakieciak
Teraz są stosowane wyłączniki elektromagnetyczne ,w twoim przypadku 3 faz.i na taki prąd jaki pobiera silnik.
A że "głupi nie jesteś" to poszukaj ;D
 https://www.google.pl/search?q=wy%C5%82%C4%85cznik+elektromagnetyczny+do+wiertarki+500w&biw=1093&bih=564&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjA-_2dr6fJAhUminIKHbS3CBgQsAQITg#tbm=isch&q=wy%C5%82%C4%85cznik+elektromagnetyczny+

Offline Morświn

« Odpowiedź #1414 dnia: 23 Listopada 2015, 21:41:02 czas Polski »
 ;D ;D

Dzięki, myślałem że coś tam jeszcze trza wrzucić, jeżeli o prąd chodzi to już słaby żem jest ;).

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #1415 dnia: 23 Listopada 2015, 22:25:10 czas Polski »
Panowie szybkie pytanie.
Jak uszczelnić kozę?
Mam takie oto bydle co się pasie odpadami. http://www.drabiny.info/pictures/piece/piece_szamotowe_koza/piec_szamotowy_koza_szamociak_metal_TUR_5059.jpg
Ale jak coś się czasem z dusi to się kopci. Najpierw przez fajerkę (której mogę nie używać) (może zaspawać?)
To potem drzwiczkami. Oglądałem trochę lepsze kozy i mają taki jakiś sznur na drzwiczkach jak to się zwie i czy się nada.
A może wystarczy silikon do 1500*C?

Offline darkowski

« Odpowiedź #1416 dnia: 23 Listopada 2015, 22:30:00 czas Polski »
To jest sznur azbestowy. Dostaniesz w każdym markecie budowlanym, albo jakimkolwiek sklepie z instalacjami wod-kan.
Ciąć, czy nie ciąć? Oto jest pytanie.

Offline Morświn

« Odpowiedź #1417 dnia: 23 Listopada 2015, 22:33:54 czas Polski »
Tylko czy w tych droższych kozach nie ma przypadkiem takiego zagłębienia na ten sznur?

Offline darkowski

« Odpowiedź #1418 dnia: 23 Listopada 2015, 22:36:59 czas Polski »
Podejrzewam, że bezpośredniego kontaktu z ogniem to raczej nie może mieć. Z drugiej strony nie możesz zatkać wszystkich dziur bo ciągu nie będzie.

« Odpowiedź #1419 dnia: 23 Listopada 2015, 22:50:33 czas Polski »
W tych lepsych modelach jest zagłębienie i robi toto za uszczelkę.
Wszyskithc dziur nie chce zatykać tylko te u góry, od dołu zawsze popielnik uchylony.

Offline darkowski

« Odpowiedź #1420 dnia: 23 Listopada 2015, 23:02:23 czas Polski »
Nie jestem pewien czy ten sznur wytrzyma ekspozycję na "żywy" ogień. Ja mam ten sznur w piecu CO na drzwiczkach, ale właśnie w szczelinie, czyli nie jest wystawiony bezpośrednio na działanie ognia. Teoretycznie koce azbestowe służą do gaszenia ognia  ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #1421 dnia: 23 Listopada 2015, 23:09:56 czas Polski »
Jak uszczelnić kozę?
-drzwiczki odtłuścić
-jakoś zaznaczyć na drzwiczkach miejsce styku z otworem kozy
-nałożyć sylikon w miejsce zaznaczenia(wysokotemperaturowy)
-zjeść czekoladę bo potrzebne sreberko pocięte w paski(może być folia alu)
-przykleić do silikonu na drzwiczkach i delikatnie przycisnąć (np.linijką)żeby trochę    rozpłaszczyć,delikatnie  zamknąć
-możesz postąpić tak że wszystkimi drzwiczkami +fajerka
-ale przy paleniu od góry można by było sobie darować, w zależności od ciągu
-i jeszcze na koniec jak będzie się dymiło nadal, delikatnie otwórz drzwi lub okno, jak się przestanie dymić to musisz pomyśleć o otworze nawiewowym
-a w zasadzie sprawdź to na samym początku
-nic nie ma wiecznego, za jakiś czas trzeba będzie powtórzyć operację
 ;)

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #1422 dnia: 23 Listopada 2015, 23:19:04 czas Polski »
A ciąg w kominie nie jest słaby?

Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka

Offline ciaczeq

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • To row row row my boat...
  • View Gallery
« Odpowiedź #1423 dnia: 23 Listopada 2015, 23:21:19 czas Polski »
Jak uszczelnić kozę?
Mam takie oto bydle co się pasie odpadami.

Polecam zawolac jakiegos muzulmanina oni wiedza jak uszczelniac kozy kazdego typu ;D

Sznur szklany mozna w ogien wsadzic i nic sie nie stanie. Co do sylikonu nie polecam... Wykrusza sie.... Polecam zaprawe uszczelniajaca victas czy jakos tak do 1200c

Jak cos to bez urazy religijnej
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2015, 23:28:12 czas Polski wysłana przez ciaczeq »
Techniczny spawacz mechanik i operator cnc w jednym. Takie combo ot co.

« Odpowiedź #1424 dnia: 23 Listopada 2015, 23:27:00 czas Polski »
-i jeszcze na koniec jak będzie się dymiło nadal, delikatnie otwórz drzwi lub okno, jak się przestanie dymić to musisz pomyśleć o otworze nawiewowym
Biorąc pod uwagę, że okno mam drewniane dwu warstwowe uszczelnione watą to nawiewu chyba lepszego nei trzeba robić :)
Pomysł z czekoladą pierwsza liga :)

Co do palenia od góry to chętnie, ale za krótko bywam na warsztacie by się bawić w te rozpalanie szczególnie, że się kopci jak głupie na początku.
Muszę otworzyć na oścież okno, wentylatorem pcham powietrze w sufit a pod sufitem mam wentylator który wyciąga całość na zewnatrz.