26 Kwietnia 2026, 05:21:09 czas Polski

Autor Wątek: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.  (Przeczytany 465181 razy)

Offline Morświn

Odp: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.
« Odpowiedź #2100 dnia: 17 Kwietnia 2016, 19:54:05 czas Polski »
A na czym ten test polega?
Czy moneta nie przewroci sie od wibracji?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2101 dnia: 17 Kwietnia 2016, 19:58:26 czas Polski »
Właśnie test na tym polega, ze moneta ustawiona na sztorc ma się nie przewrócić - bardzo trudno to uzyskać.
 Tu masz taki test na filmie:
=16m23s

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2102 dnia: 19 Kwietnia 2016, 09:38:17 czas Polski »
Sklejka. Ceny w Brico.

Offline arturs

« Odpowiedź #2103 dnia: 19 Kwietnia 2016, 22:58:12 czas Polski »
a ta szt. sklejki to jakieś wymiary ma?

a ja tu z innym pytaniem..
czy płyta stolarska (obłóg 1.5mm dąb, sklejki Pisz) nadawać się będzie na blat stołu?
nie chce mi się kleić takiego dużego blatu (ma być 100x160 albo większy) i zastanawiam się czy się nada.. ostatnio w ich fabrycznym składzie kupowałem i chyba 285netto za całą płytę w dobrej klasie chcą..

« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2016, 23:01:50 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2104 dnia: 20 Kwietnia 2016, 07:20:19 czas Polski »
Nie dawno   sobie robiłem , jest wszystko  ok. z tym że   jeszcze ją okleinowałem  dębem , miała poprzeczny układ obłogi olchowej.

Offline Mag84

« Odpowiedź #2105 dnia: 20 Kwietnia 2016, 08:32:51 czas Polski »
Czy ktoś ma znajomego lub sam wykonuje prace wytaczania elementów do ścisków ? Potrzebuję "grzyków" na śruby trapezowe - 24/5 - i nakrętki są, śruby są, ale grzybków nie ma. Może ktoś ma namiar na jakąś stronę www gdzie takie coś mógłbym zamówić, lub sam mógłby dla mnie takie coś wykonać za odpowiednią opłatą ?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2106 dnia: 20 Kwietnia 2016, 09:55:33 czas Polski »
I jeszcze sklepik okoliczny...

Offline Mag84

« Odpowiedź #2107 dnia: 20 Kwietnia 2016, 14:16:20 czas Polski »
Kozio :) Nie od dziś wiadomo że Markety "okradają" swoich klientów. Jak kupowałem na docieplenie styropian kiedyś to wszystko w jednym miejscu bo tak było wygodnie (wszystkim właśnie jest wygodnie), ale jakbym się uparł to u pana Tadzia w jego sklepie który ma od 30 lat pewnie za wszystko dostałbym taką samą cenę ! No ale jak styropian za opakowanie wyszło mi 30 zł taniej to pomyślałem że oszczędze, ale jak zliczyli mi wszystko to tak nie było.
Podobna sytuacja była z blachą na dach ! Blacha super cena i okazja, ale jak później na chłodno sprawdziłem ceny wkrętów do blachy, orynnowania .... to już oddać nie mogłem a przepłaciłem i to słono !
Najlepiej iść do dobrego prywaciarza i targować się (ja tak mam - jak rasowa "papuga"). Zawsze coś opuszczają, nawet głupie 5-10 zł. On zarobi, ja też, a markety wcale.
Sklepy tak układają towar żebyś kupił jak najwięcej rzeczy - na 1 promocja 10 zł, ale za kolejnych 10 rzeczy (których nie miałeś kupować) zapłacisz po 2 ł drożej od sztuki ;)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #2108 dnia: 20 Kwietnia 2016, 14:28:14 czas Polski »
A ja wolę sklep w którym kupię wszystko i nie muszę latać od sklepiku do sklepiku.
Nie koniecznie musi być to market, ale sklep który podchodzi do tematu profesjonalnie. Za to mogę zapłacić trochę więcej, za zaoszczędzony czas i nerwy przy szukaniu potrzebnego kompletu.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2109 dnia: 20 Kwietnia 2016, 15:46:45 czas Polski »
Dziś dzwoniłem do Brico i pytałem o płytę osb.
Za płytę 8mm wychodzi 41zł
A za 12mm już 36zl  więc dziwne.
Dodatkowo za jedno cięcie liczą 1zl

Offline Mag84

« Odpowiedź #2110 dnia: 20 Kwietnia 2016, 16:15:59 czas Polski »
a może podali Ci cenę za m2 a nie za całość ? Albo się pomylili jak ustawiali cenę :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2111 dnia: 20 Kwietnia 2016, 16:53:55 czas Polski »
Dopytalem ale pan powiedział że tak jest bo tak. Cena za płytę

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #2112 dnia: 21 Kwietnia 2016, 00:41:29 czas Polski »
Panowie temat jest następujący - noszę się z zamiarem postawienia drewnianego altano-garażo-warsztatu (że tak to ujmę), i niestety jest to poza moimi możliwościami czasowymi. Po zrobieniu wstępnego projektu będę więc szukał cieśli, który się tego podejmie. I tu ogarnia mnie strach po złych przejściach z ludźmi od ocieplenia i wykończeń.

Macie kogoś sprawdzonego, albo może ktoś tutaj byłby chętny do takiej roboty? (Bielsko-Biała)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #2113 dnia: 21 Kwietnia 2016, 15:35:19 czas Polski »
Mag z promocjami właśnie tak jest. Gadałem z jednym pracownikiem sieci LeroyMerlin i powiedział, ze tak są ustawiane promocje. Promocja na kotły CO - piec 200-300zł taniej, a cały osprzęt po 800% marży i wychodzą na plus i to sporo. A klient zadowolony, bo piec taniej kupił. Tak samo z drewnem i płytami. Np płyta OSB 18mm - cena za m2 - 56zł, cena za całą płytę - 3m2 - 68zl. Nie we wsystkich marketach tak jest, ale to często stosowana praktyka. Szukałem sklejki 18mm, w Casto m2 takiej kosztuje 108zł, cała płyta 3,125m2 - 219zł. Nie każdy ma możliwość zabrania całej płyty, nie ma takiej potrzeby lub potrzebuje tylko kawałek, na tym też zarabiają markety. Przykładów jest sporo i ameryki tu nie odkryję, potrzeba tylko zmysłu by trochę się poprzyglądać.

Paweł46 - czas ma swoją cenę, profesjonalna obsługa również, kto ma potrzebę ten płaci. Ale ktoś kto jest naiwny, nie zna się i leci na promocję by zaoszczędzić, jest po prostu robiony w konia. Nie wydaje więcej pieniędzy bo szkoda mu czasu i nerwów. W markecie najwięcej czasu tracisz chyba stojąc w kolejce, albo czekając w punkcie informacyjnym ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2114 dnia: 21 Kwietnia 2016, 15:46:51 czas Polski »
Panowie temat jest następujący - noszę się z zamiarem postawienia drewnianego altano-garażo-warsztatu (że tak to ujmę), i niestety jest to poza moimi możliwościami czasowymi.

Napisz kiedy i gdzie... przyjedziemy pomożemy ;)