12 Czerwca 2026, 22:36:28 czas Polski

Autor Wątek: Zadaszenie na taras  (Przeczytany 4785 razy)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
Odp: Zadaszenie na taras
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Kwietnia 2016, 22:50:44 czas Polski »
Przy dachu z poliwęglawnu dobrze go podeprzeć co ok 70cm .Producent podaje nawet 60cm. Te odległości bierz pod uwagę przy planowaniu krokwi .Płyta poliwęglanu ma standardowo 210cm więc 70cm to akurat na 3części
Pozdrawiam Tomek

Offline Arek15

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Kwietnia 2016, 23:57:32 czas Polski »
a ja bym po swojemu zrobił:) jak bym spieprzył to bym się nauczył, a jakby się udało to bym się cieszył:) w usterce chyba był odcinek z daszkiem z poliwęglanu -nie oglądaj bo zwątpisz w fachowców:)pozdrawiam i czekam na foto z budowy zadaszenia

kwita

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Kwietnia 2016, 08:47:24 czas Polski »
Kolega robił zadaszenie z poliwęglanu, najpierw kup sobie płyty poliwęglanu, wszystkie listwy aluminiowe i uszczelki a później rozplanuj rozkład belek. Z tego co słyszałem, belki muszą być pod łączeniami. Przekrój krokwi przy takiej odległości na wysokości dałbym 14-15 cm. Wtedy będziesz mógł spokojnie wejść na niego. Niestety, trzeba to często myć. Moja żona też chciała poliwęglan, ale ja mam zadaszenie na piętrze i nie będę latał z Karcherem na wysokości kilku metrów, poza tym za ścianą mam sypialnie a to nieźle tłucze jak pada deszcz... Jedyna zaleta dla mnie poliwęglanu to taka, że przepuszcza światło, więcej jak dla mnie nie ma... Nawet jak będziesz chciał wejść na taki dach, musisz mieć jakieś deski... :)

Offline Kali

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Kwietnia 2016, 11:21:40 czas Polski »
Właśnie z powodu przepuszczalności światła wybór padł na poliwęglan. Myślałem też nad pokryciem z płyt falistych lub trapezowych z przezroczystego tworzywa, ale wydaje mi się, że poliwęglan będzie wyglądał ładniej. Może ktoś z was ma doświadczenie z tymi materiałami i się wypowie. Na pewnej stronie wyczytałem, że zamocowanie ich pod kątem większym niż 10 stopni zapewnia samoczyszczenie podczas deszczu. Co do hałasu to wiem, że trochę daje się we znaki w deszcz.
Odnośnie grubości krokwi 14 cm to już kawał bala. Ja nie przewiduje chodzić po dachu. Czy mniejszy przekrój nie da rady? Pokrycie też nie będzie dużym obciążeniem jakieś 25 kg. Chyba, że chodzi o ramie na jakim będę działały siły i mogą wyboczyć belki.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Kwietnia 2016, 11:55:37 czas Polski »
Pokrycie też nie będzie dużym obciążeniem jakieś 25 kg
...plus ŚNIEG...:)

Offline Kali

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Kwietnia 2016, 11:57:39 czas Polski »
Kurde 1:0 dla ciebie  ;D Faktycznie zapomniałem o tym białym g.... to wychodzi jeszcze plus 60kg.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Kwietnia 2016, 12:15:25 czas Polski »
U nas w firmie tym handlujemy więc pytaj  :)
Na "pełne" samoczyszczenie nie licz-To takie gadanie marketingowe
Co do hałasu ważne żebyś między poliwęglan a konstrukcję dał pas gumy(są takie dedykowane do tego albo coś we własnym zakresie)-Wygłuszy hałas od deszczu i zapobiegnie "trzaskaniu" poliwęglanu jak w niego słońce przyświeci.
Jeśli dasz solidne belki a rzadko to ci wygnie płytę pod wpływem śniegu i nic to nie da .
Płyty masz 2,1x6 lub 7m albo 1,25x6 lub 7m . Rozstaw belek zrób co 70cm w przypadku szerszej płyty(lub 62.5 przy węższej)
Po dachu zrobionym w ten sposób możesz chodzić stawiając nogi na belkach.
Nie dawaj pcv trapezowego-straszne G..
Pozdrawiam Tomek

Offline velsyster

« Odpowiedź #22 dnia: 18 Kwietnia 2016, 13:47:21 czas Polski »
Te pasy gumy to mozna dac to samo co pod profile tzw ''tasma aktustyczna".

Ja mam zrobiona troche mniejsza konstrucje. ~4000x3000. Czesc z poliweglanu 16, nizsza czesc z 10tki. Zrobilem tak, bo pierwotna konstrukcja ok 4000x1700 byla zastana. Jakbym mial robic od poczatku to bym zrobilbym calosc z 10tki.

Poza guma pare podpowiedzi:
- mocownie tylko profil gorny z uszczelkami http://barlo.pl/pl/p/Profil-gorny-laczacy-alu./123 (pierwszy lepszy link z google) co 70/62,5 cm (to plus tasma daje spokoj od trzaskania/strzelania)
- profil F mocujesz w calosci po calej szerokosci, nie musisz go rozcinac w miejscu dylatacji
- nie zapomnij o tasmie paroprzepuszczalnej na koncach kanalow (gora, dol).

kwita

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Kwietnia 2016, 14:07:40 czas Polski »
Odnośnie grubości krokwi 14 cm
...możesz zrobić mniejsze. Koło mnie jest kilka sklepików, które maja zadaszenia z kantówek 5x10 i cały daszek po roku ugięty jest na środku kilka cm. Trochę się dziwię, bo jak komuś to spadnie kiedyś na głowę (działalność gospodarcza). W projekcie mojego domu, krokwie pod blachodachówkę miały być 6x14cm a pod dachówkę ceramiczną 7,5x15. Dałem większą pomimo zastosowania blachodachówki. W przyszłości może będę kładł dachówkę, tego nie wiem, a koszty drewna niewiele większe. Ja po swoim zadaszeniu tarasu chodzę czasem, nad nim mam ścianę szczytową i mogę swobodnie z niej malować deski elewacyjne. Poza tym, nie martwię się ile śniegu jest na dachu, mój daszek ma 6m x 3m. Płyta OSB i papa termozgrzewalna. Cieńsze krokwie pod obciążeniem mogą łamać poliwęglan, cała konstrukcja będzie bardziej pracować... Dzisiaj nie będziesz wchodził, za jakiś czas na pewno, choćby pomalować elewację. Wtedy pojawi się problem... :)