06 Maja 2026, 02:20:38 czas Polski

Autor Wątek: kapex? perfekcja?pewność?czy warto  (Przeczytany 5897 razy)

Offline PawełMak

kapex? perfekcja?pewność?czy warto
« dnia: 17 Kwietnia 2016, 19:39:09 czas Polski »
witam.
Wielkimi krokami zbliża się moment w którym muszę zakupić ukośnicę. Powód stara ryobi się rozsypała. Posiadam niewielki zakład stolarski od roku zawodowo zajmuję się robieniem mebli. Powoli rozwijam swój warsztat w nowe sprzęty. Teraz przyszedł czas na ową ukośnice. Czego oczekuję od tego typu maszyny. Perfekcji jeżeli chodzi o kąty oraz sprawdzonej konstrukcji. Czy oprócz Kapexa 120 sprawdzałem jakiś inny sprzęt? Nie. Może źle zacząłem bo pierwszą maszyną jaką sprawdziłem był właśnie Kapex. Ciężko teraz obiektywnie patrzeć na inne marki. Festool ma bardzo mocno wyrobioną reklamę dlatego ciężko usłyszeć coś innego niż superlatywy nt kapexa. Sprawę finansową nie stawiam jako pierwszy warunek przy zakupie. Wole zainwestować raz ale na długi okres mieć maszynę . Posiadam sporo sprzętu z Festool'a. Jednak żaden z nich nie kosztuje tyle co kapex. Fakt to spory wydatek dlatego pieniądze chciałbym aby były wydane mądrze. Oglądałem film Pana Jarka O. Jednak nie było tam żadnego cięcia tylko suche fakty które mogę przeczytać w ulotkach Festool'a. ( oprócz cięcia na ograniczoną głębokość.;). Obawiam się jednego ze Kapex to fajna maszyna ale można dostać to samo za mniejszą kwotę np DeWalt jakiś topowy model.Fakt przy typowym meblarstwie ukośnicy nie używa się za często. Listwy wykończeniowe i to tak naprawdę wszystko. Jednak coraz więcej robię w drewnie a tam znacznie częściej sie przyda ta maszyna. Reasumując czy Kapex ma sens? Fajnie jak znajdzie sie ktoś kto posiada kapexa i obiektywnie może się wypowiedzieć na jego temat. W razie niejasności rozwinę bardziej swoją wypowiedz;) pozdrawiam wszystkich.

Offline baca814

Odp: kapex? perfekcja?pewność?czy warto
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwietnia 2016, 21:53:19 czas Polski »
Kapex jest moją drugą ukośnicą. Mam ją od około dwóch lat. Pierwsza była Metabo KGS 216M. Kaszana niesamowita...a może trafiłem na wadliwy egzemplarz. Miała straszne bicie. Podstawowa wadą była jednak zbyt mała średnica tarczy. Montuje bardzo dużą ilość listew przypodłogowych a ludzie wymyślają coraz to wyższe cokoły. Do tego Kapex nadaje się znakomicie. Można powiedzieć, że zakup Kapexa do takiej pracy to zbyt duży wydatek. Może i tak ale ta ukośnica to inna kultura pracy. Niezastąpiony jest  również dedykowany do Kapexa kątomierz do wyznaczania dwusiecznej kąta. Fajną funkcją jest możliwość pochylenia tarczy o 45 stopni w obie strony. Korzystam z niej przy zacinaniu szerszych elementów pod kątem. Super rozwiązanie to laser wyznaczający linie cięcia po obu stronach tarczy. Ogólnie zakres zastosowań tej ukośnicy jest szeroki. Podstawa jednak jak to przy każdej pile to ostra tarcza. Najlepiej dedykowana. Krótko po zakupie ukośnica zleciała mi z regału. Złamała się blokada ustawienia kąta. Bawiłem się w klejenie, które i tak niczego nie dało. Co ciekawe nowy element okazał się śmiesznie tani.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2016, 22:48:24 czas Polski »
Mam, używam, i powiem tylko jedno.
Kupuj. Warta każde pieniadze.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2016, 08:08:40 czas Polski »
Jak chciałem kupić ukośnicę, to obejrzałem 1000+ recenzji na YT.

Konkluzja taka: albo Festool albo Bosch GCM12SD. Żadnej nie używałem, i w najbliższym czasie nie kupię, bo ceny z kosmosu. Ale porównaj i wybierz.

Offline PawełMak

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2016, 12:55:20 czas Polski »
oglądałem wszystko na yt co jest mozliwe. Boscha nie biorę pod uwagę. nie odpowiada mi konstrukcyjnie. Dzięki za pdopowiedz

Offline sajo

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2016, 13:08:36 czas Polski »

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2016, 15:32:30 czas Polski »
Konstrukcja boscha jest taka a nie inna, ale zapewnie stabilność. Ale jak bosch nie pasuje, to tylko Festool :).

Offline studio tata

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwietnia 2016, 23:18:14 czas Polski »
a czemu nie dewalt !?

Offline valdi

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwietnia 2016, 23:57:01 czas Polski »
Używam makitę LS1216L - cięcie belek, kształtowników aluminiowych, blachy aluminiowej specjalną tarczą - spisuje się bardzo dobrze.

Offline PawełMak

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwietnia 2016, 19:01:34 czas Polski »
Już postanowione.............................. Kapex zamówiony. pytanie co sprawdzić przy odbiorze? Na jakie elementy zwrócić uwagę( spasowanie płynność działania itp)?

Offline gołąb

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Kwietnia 2016, 21:15:44 czas Polski »
Wklęsłość/wypukłość stołu (kolegom zza oceanu zdarzały się nierówne stoły), kąt pomiędzy stołem a przykładnicą i generalnie jakość obróbki mechanicznej odlewu, reszta raczej powinna być OK i jest kalibrowalna.

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwietnia 2016, 21:54:47 czas Polski »
Używam Kapex-a od dwóch lat. Cudowny sprzęt. Tyle mam do powiedzenia.

Offline PawełMak

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwietnia 2016, 22:17:58 czas Polski »
Jakieś dodatkowe akcesoria do kapexa? Zastanawiam się nad stołem pod kapexa. stół transportowy z festoola jest smiesznie drogi i bardzo chwiejny. Na chwile obecna wybieram stół z DeWalta ( do prac u klienta w warsztacie dostanie nowe stanowisko ). Jak wygladaja dodatkowe akcesoria ktoś coś kupował coś poleca? Tarcze jakie polecacie? Laminat i twarde drewno.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Kwietnia 2016, 22:56:47 czas Polski »
Ja polecam zakup zestawu, który juz jest z wózkiem t podstawkami jak na zdjeciu.
Przydatne teæ dociski i kátownik.

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Kwietnia 2016, 01:48:10 czas Polski »
Do swojego Kapex'a używam stołu/wózka Bosch GTA2500W: