12 Maja 2026, 17:17:21 czas Polski

Autor Wątek: Stolik wielofunkcyjny  (Przeczytany 9635 razy)

Offline jara

Odp: Stolik wielofunkcyjny
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Marca 2017, 11:19:59 czas Polski »
meridox też podejrzewam, że to kwestia brzeszczotu ale nie mogę się zgodzić, że to wina kształtu zębów. Standardowe brzeszczoty moją uzębienie jak piły japońskie czyli tną do siebie (do wyrzynarki) a nie standardowe tną jak piły europejskie czyli od siebie (od wyrzynarki), więc to przy nie standardowych podbicia były by znacznie częstsze gdyż faza cięcia odpycha wyrzynarkę od materiału i tu nie ma nic wspólnego czy mam wyrzynarkę w ręku czy pod stolikiem (pod stolikiem faza cięcia odpycha materiał od stolika). Kiedyś przez pomyłkę kupiłem taki brzeszczot i nie dało się pracować myślałem, że to wada fabryczna ale sprzedawca powiedział mi, że ludzie je kupują gdy chcą mieć idealne cięcie od góry (czyli od strony wyrzynarki) a ewentualne wyrwania od spodu materiału.
Poniżej zdjęcia brzeszczotów, pierwsze standardowy drugie nie standardowe. Może ktoś mi polecić dobre brzeszczoty to drewna litego? może CMT? 

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Marca 2017, 01:41:25 czas Polski »
Całość chcę tak wykończyć by móc ciąć 100 mm krawędziaki

Czy ja dobrze czytam? Gdzie Ty znalazłeś takie kilkunastocentymetrowe brzeszczoty, które okiełznają 10 cm cięcia?

Offline jara

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Marca 2017, 09:34:01 czas Polski »
Ten pierwszy na rysunku ma 18 cm i jest na allegro. Choć te 100 mm to czysto teoretycznie, taką regulację zrobię prowadnicy brzeszczotu bo na razie moja wyrzynarka non name poradzi sobie może z 30 mm (jak padnie kupię mocniejszą i wówczas kto wie...).

Offline JacekRosk

« Odpowiedź #18 dnia: 13 Listopada 2017, 12:16:49 czas Polski »
Zdjęcia cd.

Bardzo ładne wykonanie. Ile czasu zajęło Ci zrobienie tego stolika?

Offline jara

« Odpowiedź #19 dnia: 13 Listopada 2017, 16:48:30 czas Polski »
Fajnie że się podoba, nie pamiętam ile czasu zajęła mi budowa ale ok. 4 miesięcy (na blachy czekałem z miesiąc, na nogi spawane przez znajomego z dwa tygodnie). Jak bym miał wszystko to z 2 dni i zrobione