29 Kwietnia 2026, 11:05:56 czas Polski

Autor Wątek: Szuflada "pionowa"  (Przeczytany 5275 razy)

Offline kieva

Szuflada "pionowa"
« dnia: 20 Kwietnia 2016, 18:23:39 czas Polski »
Mam w małej łazience kawałek wolnego miejsca i chcę je zagospodarować na szafo-szufladę na kosmetyki i kosz na pranie. Jako że jestem amatorem w produkcji mebli mam kilka pytań. Ta szuflada byłaby ograniczona z dwóch stron ścianą (tył i prawy bok).
Pytanie:
1. Czy robić ściankę boczną i tylną do tej szafy skoro ściana by spełniała tę funkcję?
2. Wysokość tej szuflady to 220 cm, szerokość 33 cm. Chciałbym podzielić to na 2 części: dolna część na wysuwany kosz na bieliznę a górna wysuwana szuflada z kilkoma przegródkami. Jakie prowadnice zastosować? Dolna część to takie typowe niskie cargo a do górnej części jkaie prowadnice zastosować? Podobnie jak w cargo czy system przesuwny na ścianie może? Proszę o sugestie.

Dodaję zdjęcie poglądowe jak ma mniej więcej wyglądać ta górna część.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2016, 18:25:35 czas Polski wysłana przez kieva »

Offline SpecPiotr

Odp: Szuflada "pionowa"
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwietnia 2016, 19:38:25 czas Polski »
Jedno co na wstepie Ci moge powiedziec to to bys zrobil pelna szafke. Tzn z bokami i plecami. Chyba, ze lubisz sie denerwowac tobrob do sciany ;)
Na dalsza czesc nie mam sily by nawet na takie proste pytanie odpowiedziec. Zacmienie umyslowe. Jak do domu dojade to moze przejdzie.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline kieva

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2016, 20:54:47 czas Polski »
Dziękuję, w tym drugim pytaniu chodzi mi o to czy prowadnica ma być umieszczona na ścianie i ten blat z półeczkami ma się posuwać po ścianie właśnie, czy prowadnica z dołu i z góry? :) i ewentualnie za jakim typem prowadnic się rozglądać.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwietnia 2016, 21:14:21 czas Polski »
Zalezy jaki system wybierzesz. A tego na rynku mnogo. Pytanie tez jakie fundusze.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2016, 21:31:38 czas Polski »
Zdecydowanie rób całą szafkę. Bo denerwować to delikatnie powiedziane ;).

Co do drugiej kwestii brał bym pod uwagę  wymiary miejsca na szafkę.   

Offline kieva

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Kwietnia 2016, 21:37:47 czas Polski »
SpecPiotr właśnie nie wiem na jakie systemy w ogóle patrzeć? czy mam patrzeć na systemy do zwykłych szuflad poziomych z wysokim obciążeniem? Czy do pionowych są jakieś specjalne?

sgt_raffie Szafa będzie miała wymiary 220 x33 cm (wys x szer) Na wysuw tej płyty będzie sporo miejsca z jakieś 150 cm. Więc myślę że może być prowadnica z pełnym wysuwem? Dobrze rozumuję?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Kwietnia 2016, 21:45:35 czas Polski »
W takich sytuacjach sprawdzaja sie prowadnice kulkowe (choc prywatnie ich nie trawie). Chodzi o prostote montazu do takiej konstrukcji i nie trzeba cudowac z projektem.  Mozemy szukac czegos bardziej wyszukanego ale bardziej kombinowac trzeba z kontrukcja. Nie jest to trudne ale jednak.

Offline kieva

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Kwietnia 2016, 21:52:20 czas Polski »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Kwietnia 2016, 22:09:43 czas Polski »
Wydaje mi się, że Piotrowi chodzi o coś w ten deseń:

Masz wąską szafkę a te prowadnice są dosyć płaskie (w porównaniu do tych zaproponowanych przez Ciebie.
Innym rozwiazaniem jest szyna góra dół (też się powinno sprawdzić w wąskiej, wysokiej szafce).

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwietnia 2016, 06:53:11 czas Polski »
Czy coś w ten deseń mam szukać?
http://www.dacter.eu/pl/p/BLUM-TBX-TIP-ON-559.6001T-PROWADNICA-L-P/5797
Absolutnie. To sa prowadnice ktore wymagaja plaszcza (boczku) wiec zupelnie inny kierunek.
Chodzilo mi o te co Raffie napisal. Poszukaj w Peka specjalnych prowadnic do carg. Zawsze zapomne jak sie nazywaly ale w jednym z watkow o szafach ktorys kolega dal link.

Znalazlem.
http://www.peka.pl/pl/product/33/prowadnice-do-indyw_-konstrukcji

Wszystko tez zalezy od wagi.
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2016, 06:58:14 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Andriu

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwietnia 2016, 11:22:20 czas Polski »
fajne  te prowadnice   ciekawe ile kosztują. jest to jakaś alternatywa  do  koszykowych  carg.

Offline Andriu

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Kwietnia 2016, 11:28:24 czas Polski »
mam cenę do  szafki  540 głębokości  obiążenie  150 kg.   uwaga .... 665 zł brutto

Offline kieva

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Kwietnia 2016, 12:17:11 czas Polski »
kurde 600 złotych to za dużo dla mnie, będę szukał czegoś innego, U mnie obciążenie będzie około 30 kg( wysuwany blat + kosmetyki)

Offline Henry

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Kwietnia 2016, 12:43:30 czas Polski »
To może jednak boczne prowadnice?

Offline kieva

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Kwietnia 2016, 12:50:24 czas Polski »
a te boczne to na jeden bok do tego blatu przykręcić czy po obu stronach?