25 Czerwca 2026, 05:57:29 czas Polski

Autor Wątek: WARSZTAT - PROŚBA  (Przeczytany 2244 razy)

Offline PiotrM

WARSZTAT - PROŚBA
« dnia: 20 Października 2013, 14:38:53 czas Polski »
dzień dobry,
Panie Jarku, jestem pod wrażeniem Pana strony i bardzo podoba mi się wszystko co Pan prezentuje.
Mam pytanie czy gdzieś na forum , lub na Pana stronie są ogólne informacje na temat przygotowania projektu Pana warsztatu?

Jakie są wymiary , gabaryty tego warsztatu?
Może jeszcze inni forumowicze mogli by przekazać swoje uwagi, co należy brać pod uwagę?

Nie mam w tym żadnego doświadczenia.

Pozdrawiam
Piotr M

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
Odp: WARSZTAT - PROŚBA
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2013, 15:44:26 czas Polski »
Piotrze, po pierwsze przedstaw się w odpowiednim dziale.

Chyba w nieodpowiednim dziale umieściłeś wątek.
Obejrzyj filmy na domidrewno.pl , Jarek w filmach mówi o wszystkim. Szkoda, że jeszcze nie powstał warsztat-tour. Będę czekał.  ;)

Może jeszcze inni forumowicze mogli by przekazać swoje uwagi, co należy brać pod uwagę?

Uwagi na temat czego? Projektu, materiałów, budowy? Planujesz wybudować warsztat? Z czego, drewno?  Rozpisz się bardziej.  ;) To więcej będzie można napisać i pomóc.
O ile pamiętam Jarek mówił, że wymiary 6/10 m.

Offline PiotrM

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2013, 16:25:32 czas Polski »
Dziękuję , pewnie przeoczyłem film o którym piszesz.
Na tym etapie myślałem o kilku wariantach.

Adaptacja budynku gospodarczego, ale mieszkam w szeregowcu, więc to nie byłoby najrozsądniejszym rozwiązaniem.

Na wsi mam jednak działkę 4000m kw  i pewnie to byłoby rozsądniejsze.

To tak na wstępie.

Chciałem zapoznać się z różnymi wariantami dla małego warsztatu, i to co zobaczyłem u Jarka to zrobiło na mnie bardzo pozytywne wrażenie.

Ale nie mam doświadczenia, więc chciałbym zapoznać się z tym zagadnieniem bliżej  i poprosić Was o przedstawienie swoich doświadczeń .

Zaraz jeszcze raz będę szukał filmu o którym piszesz.
Dziękuję , może również umieściłem w złym miejscu mój wątek, ale szukałem i nie znalazłem działu "WARSZTAT"

PiotrM

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2013, 17:02:40 czas Polski »
 088. Nowy warsztat Domidrewno

Film np. ten u góry.
O ile dobrze pamiętam Jarek w kilku kolejnych lub kilkunastu kolejnych filmach coś mówił o warsztacie. Czasem były to małe, krótkie uwagi, ale wiele wnoszące. Polecam ci obejrzeć wszystkie filmy. Wiele się nauczysz.  ;)

Jest też film o konstrukcji szkieletowej na przykładzie domu. Przemyśl drewniany warsztat. Prawdopodobnie będzie tańszy w budowie.
Więcej niech się bardziej doświadczeni forumowiczowie wypowiedzą.  ;)

083. Konstrukcja szkieletowa domu drewnianego - podstawy

Offline PiotrM

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Października 2013, 18:09:37 czas Polski »
Bardzo dziękuję za podesłanie dwóch filmów.

Obejrzałem je uważnie.
Muszę ten temat zgłębić z podręczników i  muszę zapoznać bardziej szczegółowa, ale początek jest pokazany w tym materiale filmowym .

Mam kilka takich pierwszych pytań :
1/ jak do tego tematu trzeba podejść od początku mam na myśli od samego projektu, podejrzewam że są firmy które projektują domy w technologii kanadyjskiej, i są też katalogi z takimi domami, więc w urzędach  od strony pozwoleń można "przecierać szlaki " w zakresie pozwoleń .
2/pewnie z projektami w technologii kanadyjskiej "warsztatu " ok 6x8m lub 6x10 pewnie jest tak iż wymaga to opracowania projektu
indywidualnego
?
3/pierwsze , co przychodzi mi na myśl , to w przypadku "warsztatu w technologii kanadyjskiej"  - czy nie wymaga to szczególnego zabezpieczenia w system bezpiecznego użytkowania, mam na myśli ochronę przeciwpożarową, ?

Kwestia odbioru takiego "warsztatu " i strona wydania zezwoleń? na co należy zwracać uwagę? i co jest konieczne?

oczywiście wiem że klimat domu z drewna i warsztatu Pana Jarka , jest dla mnie optymalny , ale jak należy się maksymalnie zabezpieczyć?
Nie wszystko jest dla mnie jasne jak od zewnątrz do wewnątrz powinna być zabezpieczona ściana takiego warsztatu? domu ?

jak to powinno być zrobione aby podłoga była położona , bezpiecznie ale muszę tutaj zagłębić się bardziej.

Jeszcze raz dziękuję za przesłanie tych linków z filmami , temat jest bardzo ciekawy.

PiotrM

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Października 2013, 18:16:45 czas Polski »
Prosisz o pomoc, ale wcześniej wypadałoby przedstawić się w dziale " Przedstaw się....." co pozwoli zorientować się na jakim jesteś poziomie zaawansowania - zawodowiec, czy amator?