14 Maja 2026, 19:56:50 czas Polski

Autor Wątek: Soft Start do Metabo GKS 254 M  (Przeczytany 5292 razy)

Offline Gre

Soft Start do Metabo GKS 254 M
« dnia: 04 Maja 2016, 11:36:54 czas Polski »
Witajcie.
Wiem że temat był wielokrotnie przerabiany, ale mam problem z podłączeniem soft startu do Metabo GKS 254 M.
Wiem że powinien być podłączony za przełącznikiem a przed silnikiem. Po moich kilku próbach z podłączeniem silnik załączał się tak jakby nie było miękkiego startu lub wcale się nie włączał. Proszę więc o konkretną podpowiedź co gdzie podłączyć aby wszystko zadziałało prawidło.
Proszę o pomoc:)

Offline krzyś48

Odp: Soft Start do Metabo GKS 254 M
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2016, 12:36:38 czas Polski »
Przeczytaj dokładnie post Amigorga -jaśniej się chyba nie da.
Tam jest na fotkach jak podłączyć nie rozbierając maszyny,czyli blokujesz wyłącznik w maszynie(elektronarzędziu) za np.paska podłączasz zgodnie ze schematem i dopiero na cały układ podajesz napięcie.Jeżeli masz tak układ zmontowany a nie zblokujesz wyłącznika , podasz napięcie na sof-start a następnie włączysz maszynę to zadziała ci tak jak by go nie było.
Kupiłem 3 szt.i nie rozbierając tak podłączyłem(dla spr.bo syn musiał komentarz wstawić)
Jak z tym sobie kolego nie poradzisz to poproś kogoś-bo możesz zniszczyć układ a i z napięciem nie ma żartów ;)
A w maszynę jeszcze nie wstawiałem-bozia wsporu nie daje,albo jak kto woli szewc w dziurawych butach..... :-[ :P ;D
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2016, 12:39:30 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline Gre

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2016, 12:53:32 czas Polski »
Dzięki Krzyś48 dopiero teraz zajarzyłem o co chodzi ;D (oglądałem zdjęcia amigorg wiele razy i to nawet w powiększeniu ;D)
Biorę się do roboty.

Offline Gre

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja 2016, 22:55:19 czas Polski »
Za szybko się cieszyłem. Wracam do tematu.
Na foto amigor soft start jest podłączony obok frezarki (na oddzielnym przewodzie). Ja natomiast chciałbym podłączyć soft start w uchwycie pilarki. Na moich fotografiach widać włącznik z 5 przewodami 2 czerwone i trzy czarne. Jest też mała kostka przed włącznikiem oraz wyjście dalej przewodów do silnika 2 czerwone i 2 czarne. A zatem czy jest możliwość podłączenia się z soft startem w uchwycie. Jeśli tak to jak?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Maja 2016, 23:39:59 czas Polski »
Nie jesteś elektrykiem nic sam nie rób. Moje wskazówki są do prostszych instalacji: frezarka montowana pod stolikiem, pilarka ręczna też montowana pod stolikiem. Do ukośnicy też można zamontować soft start , też to zrobiłem, ale poproś elektryka. On rozpozna,  które przewody są zasilające, które idą do silnika i do których podpiąć soft start. Zasada jest taka sama jak pokazałem, ale przewody trzeba dobrze rozpoznać.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2016, 00:32:07 czas Polski »
Dokładnie ,ten wyłącznik nie jest typowym wyłącznikiem,czyli posiada styk NO(normalnie otwarty) i NZ (normalnie zamknięty).
I ta płytka jeszcze(może do jakiegoś hamulca) ,na odległość to nie bardzo tu trochę trzeba się zastanowić pobadać,posprawdzać co i jak.
I pytanko -nazwę maszyny to dobrze napisałeś
nie powinno być Metabo KGS 254 M
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2016, 00:37:03 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline Gre

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2016, 21:27:20 czas Polski »
Koledzy faktycznie dam sobie spokój z samodzielnym podpięciem tego soft startu. Myślałem że może ktoś z forumowiczów podłączał coś takiego w tej ukośnicy. Poszukam jakiegoś elektryka który da radę to podłączyć ;D. Dam znać jak sprawa się skończy.
Rzeczywiście pomyliłem nazwę, chodzi o Metabo KGS 254 M  :)

Offline pajewski

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2016, 18:56:06 czas Polski »

Przewody: niebieski i czerwony z modułu łączymy do zacisków przełącznika elektronarzędzia, przewody idące na silnik łączymy z przewodem niebieskim i czarnym.