Cześć,
przymierzam się do instalacji prostokątnego, stelażowego basenu w tym sezonie (jakiś intex o wymiarach 7,32mx3,66m). Pomysl jest taki, żeby dodatkowo, przy jednym z boków basenu, zbudować taras-podest drewniany, z którego będzie można bezpośrednio wskoczyć, zsunąć się do środka basenu. Wymiay podestu to: 130 cm wysoki, 300 cm długi i 140 cm szeroki. Całość ma mniej więcej wyglądać jak tutaj:
Materiał to: słupki szkieletowe - krawędziaki sosnowe 10x10 cm, legary sosnowe (wykorzystam materiał, który mam, ewentualnie przecięte na pół krawędziaki 10x10), deska na podeście ryflowana -już kupiona świerk syberyjski plus jakieś deski na płotek na górze.
Wątpliwości, pytania, otwarte kwestie.
1. Mocowanie słupków.
Na filmiku z youtube widać, że słupki postawiono na podstawach betonowych i za bardzo nie wiadomo jak je zamocowano. Wstępnie chciałem zrobić fundamenty betonowe pod każdy słupek(ok 70 cm) w wpuszczonymi mocowaniami-uchwytami U, do których byłby przykręcony słupek. Problem jaki widzę to rząd 3 słupków najbliższych basenowi - jest obawa-może przesadna(?), że przy kopaniu fundamentu bardzo blisko dna basenu obsunie się grunt i będzie przechył i problem. Alternatywa to albo taka jak na filmie - w Polsce nie spotkałm się z takimi podstawami betonowoymi ale wszystko można zrobić tylko nie wiadomo, czy stabilizacja będzie dostateczna, albo użycie kotew, które się wbija w ziemię - tutaj niestety też nie jest prosto bo grunt jest gliniasty i często przy wbijaniu kotwa się obraca, skręca i trudno potem utrzymać linię prostą.
Jest jeszcze pomysł, żeby słupki-fundamenty cofnąć trochę od dna basenu - natomiast legary/deski wypuścić górą tak, żeby nie było żadnej szczeliny między podłogą podestu a krawędzią basenu. Tu jest jednak obawa co do stabilności.
2. Stabilizacja konstrukcji podestu-tarasu.
Na filmie też tego nie widzę ale... Z jednej strony podest będzie zaparty schodami podczas gdy z drugiej strony jest tylko basen o którego stelaż nie można zapierać, więc jest obawa-czy słuszna?, żeby kontrukcja się nie "kładła" na basen i na boki. Rozwiązanie jakie widzę to: jakieś boczne podpory(kiepsko to wygląda), ewentulanie boczne zastrzały między słupkami. Nie wiem jakie zastrzały będą właściwe konstrukcyjnie.
3. Jakie śruby polecacie do montażu desek do legarów, legarów do słupków? Wiem, że polceane są śruby Spax, które są niestety dość drogie ale może jest jakieś pośrednie tańsze rozwiązanie?
4. Do tej pory wszystkie docinania, szlifowania w drewnie wykonywałem praktycznie ręcznie z pomocą ręcznej piły, papierów ściernych, tarników. Ale pomyślałem, że warto byłoby przy okazji w coś zainwestować na początek, żeby było szybciej i łatwiej. Co polecacie na początek? Wyrzynarkę - czy można tym akceptowalnie prosto przeciąć deskę, legar? Ukośnicę? Pilarkę ręczną elektryczną? Budżet jest nieokreślony ale wiadomo, że to ma być narzędzie dla amatora do użycia raz, dwa razy w sezonie.
5. Dwa główne legary będą przykręcone wzdłuż dłuższego boku tarasu (3m). Pytanie czy legary poprzeczne (chyba fachowo to się nazywa kontrlegar) przykręcać na główne z góry czy lepiej umieścić je w jednej płaszczyśnie, przykręcić "z czoła" plus jakieś wzmocnienia-metalowe łączniki kątowe?
pozdrawiam
Grzegorz