10 Czerwca 2026, 21:54:22 czas Polski

Autor Wątek: Pobijak  (Przeczytany 4263 razy)

Offline Morświn

Pobijak
« dnia: 21 Października 2013, 01:05:30 czas Polski »
Dzisiaj chciałem wam pokazać podbijak zrobiony z grabu (obuch) i brzozy (rączka). Już jakiś czas temu dostałem kawałek grabu i od razu postanowiłem zrobić z niego podbijak z pewnych powodów nie mogłem go dokończyć( i używałem go bez rączki) po paru miesiącach uznałem że już pora to zrobić. Obuch zdążył już porządnie wyschnąć więc pozostała do zrobienia rączka. Po jej wytoczeniu wkleiłem ją w obuch i ścisnąłem na tokarce.Kiedy klej już trochę chwycił przetoczyłem całość wyszlifowałem i pokryłem olejem mineralnym.Koniec rączki przewierciłem i przewlekłem sznurek.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2013, 23:21:01 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Podbijak.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2013, 07:44:13 czas Polski »
" Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam" - to moje motto jak widać się sprawdza. Martwi mnie tylko, że odłożyłeś zaczętą pracę na kilka miesięcy. Cierpliwość, to cnota stolarza, ale i tak wiem, że "będą z Ciebie ludzie". Gratulacje i powodzenia :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Października 2013, 07:58:35 czas Polski »
Jeszcze jedno, to jest chyba pobijak a nie podbijak :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2013, 09:20:46 czas Polski »
amigorg-dokładnie

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2013, 10:29:51 czas Polski »
Pobijak fajna rzecz :)   zastanawia mnie ten sznurek ???  ,napisz jakie ma zastosowanie  ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2013, 10:34:34 czas Polski »
Myślę, że sznurek jest pewnego rodzaju upgrade'm Morświnowego pobijaka dzięki czemu narzędzie można powiesić np. na wieszaku, kołku itp... (takie dodatkowe, niestandardowe wyposażenie :) ). Miło, że producent przewidział takie przydatne akcesoria... ;)

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2013, 13:23:24 czas Polski »
Myślę, że sznurek jest pewnego rodzaju upgrade'm Morświnowego pobijaka dzięki czemu narzędzie można powiesić np. na wieszaku, kołku itp... (takie dodatkowe, niestandardowe wyposażenie :) ). Miło, że producent przewidział takie przydatne akcesoria... ;)
Mily68  -uspokoiłeś mnie  :)  nie wiem czemu pobijak skojarzył mi się z taką niewielką ''maczugą'' ;)
na myśl przyszła mi scena z pewnego filmu... :D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Października 2013, 13:26:59 czas Polski »
Maczugi? Czemu nie. Można wyposażyć w nie naszych parlamentarzystów. Morświn możesz mieć zamówienie na 465 sztuk ;) ;D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Października 2013, 13:30:28 czas Polski »
A mnie się wydaje że sznurek zakłada się na rękę żeby przy ostrym pobijaniu z ręki nie wypadł ;)  ale to tylko autor projektu wie po co go zastosował 8)

Offline Morświn

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Października 2013, 13:44:01 czas Polski »
Odłożyłem na kilka miesięcy z kilku powodów żeby drewno doschło, nie miałem drewna na rączkę,było dużo innych ważniejszych rzeczy itd.::).

Faktycznie pomyliłem nazwę dzięki że mnie poprawiliście, tak jakoś mi się skojarzyło i tak napisałem :-[.

Sznurek jest że tak powiem wielofunkcyjny :D, wieszam go na drzwiach i przy używaniu zakładam na rękę można go puścić i ręka jest wolna a narzędzie nie spada na podłogę.Później jednym szybszym ruchem wraca do reki i jest gotowy do pracy.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Października 2013, 14:06:28 czas Polski »
Oj tam pobijak jest bardzo fajny u mnie nazywano a raczej tato tak nazywał(baba)  ;D dlaczego nie wiem! ale zazdroszczę tobie tego pobijaka nieraz by mi się przydał ale nie będę kupował tylko zrobię  ;)  może się trochę pośmiejemy"lepiej żartować niż chorować" ;D najważniejsze że skończyłeś, i się chwali bo u mnie to nie koniecznie z tym wykańczaniem w myśl"nie ważne jak wygląda aby działało" :P

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Października 2013, 22:03:51 czas Polski »
wieszam go na drzwiach i przy używaniu zakładam na rękę można go puścić i ręka jest wolna
Morświn, poważnie wieszasz sznurek na drzwiach? No jak puścisz sznurek to faktycznie ręka jest wolna.
narzędzie nie spada na podłogę.Później jednym szybszym ruchem wraca do reki i jest gotowy do pracy.
To Ty normalnie rycerz Jedi jesteś! Fajnie że sznurek szybszym (!) ruchem wraca... :D

P.S. Wiem o co Ci chodziło w Twoim poście ale wybacz - nie mogłem się opanować...

Offline Morświn

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Października 2013, 22:42:16 czas Polski »
Ehh...faktycznie tak to jest jak nie czyta się tego co się pisze  :D tak działa pośpiech a raczej człowiek który się spieszy(żeby nie było wątpliwości :P). A i żeby uściślić to pobijak za pomocą sznurka który jest do niego przymocowany wieszam na wieszaczku który jest przymocowany do drzwi.Sznurek idący od narzędzia zakładam na nadgarstek i kiedy chcę mieć wolną dłoń mogę puścić pobijak i dłoń jest wolna a narzędzie nie spada na ziemię dzięki sznurkowi.Kiedy potrzebuję z powrotem użyć pobijaka za pomocą szybszego poruszenia ręką pobijak wiszący na nadgarstku da się łatwo złapać i można w szybki sposób przystąpić do ponownej pracy.Mam nadzieję że teraz jest w porządku i nie ma wątpliwości jak coś znowu głupio napisałem to przepraszam :P.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Października 2013, 22:52:29 czas Polski »
Morświn, spoko. Tamten post też był zrozumiały tylko śmieszny i tyle :D Wcale się nie czepiam!

Offline Morświn

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Października 2013, 23:11:39 czas Polski »
Wiem że się nie czepiasz ale tak wolałem wyjaśnić ;).