13 Maja 2026, 11:56:05 czas Polski

Autor Wątek: Amerykańska "Yellow Pine" a nasza rodzima sosenka  (Przeczytany 1981 razy)

Offline aramis44

Amerykańska "Yellow Pine" a nasza rodzima sosenka
« dnia: 07 Maja 2016, 18:44:21 czas Polski »
Witajcie.
Tak mnie ostatnio wzięło na oglądanie przeróżnych projektów na YT i zauważyłem, że amierikańce na stoły warsztatowe często stosują właśnie drewienko zwane (Southern) Yellow Pine. I tu moje pytanie - czy owa żółta sosna zza wielkiej wody jest jakimś Uber-gatunkiem konkurującym wytrzymałością z naszym bukiem/dębem czy też jest to zwyczajna sosna jakiej pełno wszędzie?

Poza tym czy ichnie "Construction/Framing Timber" - drewno konstrukcyjne to także coś wymyślnego? Bo jest masa projektów robionych z marketowej (np. Home Depot) kantówki 2''x 4''. I męczy mnie niepewność, czy bracia amerykanie nie patrzą tak bardzo na gatunek drewna, czy też mają jakieś magiczne, dębowe sosny/świerki/jodły. 
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline Rizer

Odp: Amerykańska "Yellow Pine" a nasza rodzima sosenka
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipca 2016, 19:25:27 czas Polski »
Co do Yellowpine to nie wiem. Ale co do framing timber czy mitycznych 2 na 4 to coś wiem. Ogólnie w Ameryce też najpopularniejszym(najtańszym) drewnem jest sosna. Nasza sosna i ichniejsza sosna to praktycznie to samo drzewo i to samo drewno, tylko u nich wygląda to tak że ścina się na prawdę wielkie, stare sosny. Korzyści z tego są oczywiste - drewno jest twardsze, bardziej zbite i ma więcej twardzieli.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline sajo

Odp: Amerykańska "Yellow Pine" a nasza rodzima sosenka
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipca 2016, 12:03:48 czas Polski »
jest twardsza.