19 Czerwca 2026, 16:06:05 czas Polski

Autor Wątek: DYMA 8 - frezarka. Jak to działa?  (Przeczytany 7489 razy)

Offline przemoprzem

DYMA 8 - frezarka. Jak to działa?
« dnia: 11 Maja 2016, 11:52:40 czas Polski »
Witam. Mam DYMA 8 i m.in frezarkę. Jeszcze jej nie montowałem i jestem ciekaw opinii tych co na niej pracowali. Jak się ją w ogóle montuje? Coś kojarzę że pasek napędza się z wałka strugarki i załamuje się pod kątem 90* - jak się ten napęd sprawuje? Teko dziwne rozwiązanie....

Myślałem zrobić osobną maszynę, ale kurczę nie mam wolnego silnika a pasuje pewnie ze 2,2 kW dać - 300 zł minimum.

Kolejny sprawa - tam jest płynna regulacja wysokości wrzeciona czy regulacja tulejkami trzeba kombinować? Ta głowica co była fabrycznie coś warta (ok 200 zł w necie) czy lepiej kupić pojedyncze frezy kształtowe? Głowica bardziej uniwersalna ale trzeba noże regulować przy każdej zmianie jak w strugarce?

Jakby ktoś miał fotki zmontowanej frezarki na DYMA to byłbym wdzięczny jakby się nimi podzielił 😁

Offline def

Odp: DYMA 8 - frezarka. Jak to działa?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maja 2016, 06:11:06 czas Polski »
,... przeżywasz właśnie "trudne" dni? Wystarczy wpisać to : https://www.google.pl/search?q=frezarka+dymc+8&client=safari&hl=pl-pl&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjlvoitztPMAhXECBoKHVVJCmAQ_AUIBygB&biw=1024&bih=681   Lepiej nie da się tego sfotografować a i opisać, to będzie paplanina. Ten pierwszy raz zadzwoń do przyjaciela, bo to niezły labirynt. Potem można już samemu, ale też będzie bardzo niewygodne i w końcu zdecydujesz się na przeróbkę. ,.... żeby zmienić pęknięty pasek, trzeba rozebrać mocowanie wrzeciona. Załóż wtedy nie jeden a dwa lub zapas pasków, to unikniesz grzebaniny. Jeśli żyjesz z pracy na Dymie, nie żałuj pieniędzy na narzędzia i sprzęt. Jak to jest Twoje hobby, to masz wybór,...
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2016, 06:15:28 czas Polski wysłana przez def »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maja 2016, 07:53:33 czas Polski »
I co Ci mam odpisać? Że z tych zdjęć nic nie wynika? Chodziło mi właśnie o zdjęcia układu paska a nie o zdjęcia frezarki bo taką mam w garażu i nie muszę szukać zdjęć w necie.

Offline def

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maja 2016, 08:24:35 czas Polski »
,... opisanie tego jest tak trudne jak jego założenie, ale spróbujmy. Na wał strugający należy założyć tuleję i zabezpieczyć śrubą imbusową. Ponieważ wał z tuleją kręcą się poziomo a wrzeciono pionowo, pasek w puszce panelu frezarki należy wysunąć dołem tak aby był poniżej "przewijki" kątowej. Ta przwijka to dwie łożyskowane tuleje na jednej osi pomiędzy wrzecionem a dziurą skierowaną do napędu. Zawieszasz dość wysoko panel frezarki co regulujesz podniesieniem blatu grubościówki, usiłujesz założyć pasek na tuleji wałka strugającego, z czuciem opuszczasz dolny blat grubościówki i tym samym napina się pasek. Napięcie powinno być elastyczne aby przekazywało obroty ale nie uszkodziło paska. Jeśli nie masz sprzęgła, to musisz pamiętać abyś nie "poległ" na wirującym wale strugarki!!! Niby nic, ale producent ulepszył kolejne modele o sprzęgło.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maja 2016, 08:30:24 czas Polski »
No i dzięki, będę walczył :) Sprzęgło z tego co kojarzę jak rozkręcałem maszynę to jest - nie mam jedynie odłączania napędu posuwu grubościówki, ale od biedy można zrzucić pasek i będzie ciszej i lżej.

A jak jest z regulacją wysokości frezowania? Bo na wałku u siebie widziałem różniej wysokości tuleje i jakaś śruba - ale ciężko chodzi nie wiem czy to "płynna" regulacja czy jakiś naciąg.

Na standardowym silniku - 2,2 kW 3F - ta frezarka daję radę np. żeby zrobić deskę podłogową z felcem na raz czy trzeba na kilka razy zbierać na głębokość?

Stosujesz głowicę z wymiennymi płytkami czy gotowe głowice kształtowe?

Offline def

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2016, 05:13:45 czas Polski »
,... podnoszenie wrzeciona odbywa się za pomocą indywidualnego pokrętła pod puszką panelu-przystawki, czyli płynnie. Tuleje służą między innymi do ustawiania wysokości pracy frezu (mniej kręcenia) lub ustawienia odległości pomiędzy np dwoma frezami. Ja stosuję to najczęściej pomiędzy frezami piłkowymi ( tarczkami pił) kiedy wycinam czopy do ramiaka drzwi lub okna. Ustawianie frezarskiej głowicy to taka sama zabawa jak regulacja noży na wale strugarki. Wielu stolarzy posiada wiele głowic aby je ustawić raz. Zaletą głowicy jest to, że zastępuje wiele frezów,... Podłogówkę na Dymie? Kiedyś musiałem, ale na szczęście nie mam już Dymy i są hurtownie. Kup gotową w Obi lub Praktikerze. Jak tam zakładanie przystawki? Mnie brakowało rąk,...

Offline mietek440

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2016, 17:09:23 czas Polski »
Na forum elektroda.pl jest dokumentacja dtr do tej maszyny .