27 Kwietnia 2026, 19:26:35 czas Polski

Autor Wątek: Makita LS1018L - nowiutka piła rozwalona przy pierwszym użyciu  (Przeczytany 9060 razy)

Offline Mr.Wojcik

Makita LS1018L - nowiutka piła rozwalona przy pierwszym użyciu
« dnia: 16 Maja 2016, 06:28:10 czas Polski »
Radość z zakupu długo wyczekanej ukośnicy nie trwałą długo. Po zmontowaniu zestawu, przestudiowaniu instrukcji, nastąpiła tragedia. Piła rozwaliła się podczas pierwszego cięcia pod kątem 45 stopni. Obrabiany materiał to drewniany kij od szczotki przymocowany dokręcanym ściskiem z zestawu. Materiał odbił, metalowy dźwięk i cisza a ja załamany. Wygięty ząb tarczy odbił i rozwalił prowadnice oraz zablokował osłonę tarczy. Na załączonych zdjęciach widać co się wydarzyło. Sprzęt jednodniowy, wysokiej klasy i pierwsze cięcie a zniszczenia większe niż w najtańszym chińczyku! Co zrobić w takiej sytuacji, zakup w sklepie internetowym 3 letni gwarancja producenta? Czy to moja wina czy sprzętu? Nigdy nie widziałem takich zniszczeń wykonanych kawałkiem kijka. Poprzednia ukośnica z Lidla cieła 7 lat, odbijała na sekach, trafiała na gwoździe ukryte w materiale, tarcza traciła zęby ale takie coś to normalnie nie mam słów. Jak możecie to proszę o pomoc.

Dentarg

• Gość
Odp: Makita LS1018L - nowiutka piła rozwalona przy pierwszym użyciu
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2016, 07:54:18 czas Polski »
Możesz próbować przez sklep, bo do pół roku nie musisz udowadniać, że towar niezgody z umową. Rozumiem, że na kiju wygiął się ząb tarczy i to spowodowało takie zniszczenia (IMHO piła jest już średnio używalna).
Wydaje mi się jednak, że przez Makitę będzie szybciej, ja bym najpierw zadzwonił do regionalnego przedstawiciela i dopytał (chociaż może umyć ręce, bo kupione w necie). Ew. bezpośrednio do Makity PL dzwoń. W sumie jestem ciekaw jak załatwią sprawę, bo akurat wybrałem makitę jako podstawowe wyposażenie warstatu (ale mam na tyle mało, że mogę zmienić ;)).

Offline Mr.Wojcik

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2016, 09:36:26 czas Polski »
Sprzedawca zaproponował mi:
Wszystkie sprawy serwisowe odbywają się w system DOOR TO DOOR więc proszę o zgłoszenie się do serwisu Makita:

TEL: 334840200
Makita
ul .Bestwińska 103
43-346 Bielsko Biała

Wysyłac czy reklamować jako towar niezgodny z umową??

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2016, 10:46:28 czas Polski »
D2D powinno być lepsze i szybsze niż przez sprzedawce.

Ja bym słał do Makity, a jak nie załatwią, to dopiero wtedy wawlczyć przez sprzedawcę.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maja 2016, 11:01:40 czas Polski »
Możesz próbować przez sklep, bo do pół roku nie musisz udowadniać, że towar niezgody z umową.
https://prokonsumencki.pl/blog/reklamacja-towaru-przez-konsumenta-przed-i-po-25-grudnia-2014-roku-czyli-co-zmieni-nowa-ustawa-o-prawach-konsumenta/

Tak było do 24 grudnia 2014r., teraz jest tak:
 1 rok domniemania istnienia wady w chwili wydania Produktu

Sprzedawca jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które istniały w chwili przejścia niebezpieczeństwa na Klienta lub wynikły z przyczyny tkwiącej w sprzedanym Produkcie w tej samej chwili. Jeżeli Klientem jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania sprzedanego Produktu, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na Klienta.

2 lata odpowiedzialności SprzedawcySprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania Produktu Klientowi. Do wykonywania uprawnień z tytułu rękojmi za wady prawne sprzedanego Produktu stosuje się przepisy dotyczące wady fizycznej, z tym że bieg terminu do wykonania uprawnień z tytułu rękojmi rozpoczyna się od dnia, w którym Klient dowiedział się o istnieniu wady, a jeżeli Klient dowiedział się o istnieniu wady dopiero na skutek powództwa osoby trzeciej – od dnia, w którym orzeczenie wydane w sporze z osobą trzecią stało się prawomocne.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2016, 11:03:59 czas Polski wysłana przez kerry »

Offline Mr.Wojcik

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2016, 15:07:30 czas Polski »
Na chwile obecną maszyna w serwisie. Jednoznacznie stwierdzono złe mocowanie cietego przedmiotu więc uszkodzenie mechaniczne ze strony użytkownika. Płace za wymiane uszkodzonych części a Makita za ich wymiane i zachowuje gwarancję. Niestety za błędy sie płaci. Jak dostane wycene to napisze jak to wyglada. Może komuś sie przyda czego nie życzę ;)

Offline 91az

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2016, 15:29:49 czas Polski »
kij od szczotki przymocowany dokręcanym ściskiem z zestawu

Napisz co się stało. Domyślam się że przekrój koła w ciętym materiale sprawia problemy z mocowaniem i po Twoich zdjęciach przyszło mi do głowy, że nakładki z płaskim czołem i wewnętrznym profilem utrzymałby lepiej materiał, żeby nie odbił i nie zaklinował tarczy, ale żeby tak zmasakrowało urządzenie ... Sam nie wiem. Domyślam się że pod kątem 45 st. materiał pracował drganiami w pionie i w osi (i pewnie moment obrotowy na pierwszych zębach w materiale) - to wyrwało go z zacisku ?

Co makita doradza jako prawidłowe mocowanie do takich cięć, skoro zdiagnozowali uszkodzenie jako efekt złego mocowania i dali taki a nie inny system blokady obrabianego materiału z urządzeniem ?

Offline wojo72

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Maja 2016, 15:34:57 czas Polski »
Tą uszkodzona przykładnicę radziłbym sobie też odebrać, można ją dać do pospawania za parę złoty i zaadaptować np. do wiertarki stolikowej.

Offline Mr.Wojcik

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maja 2016, 17:56:13 czas Polski »
Napewno powinienem docisnąć czymś co by usztywniło niż zacisk z obrotowym talerzem. Zwykły ścisk stolarski by pewnie wystarczył. Pech że materiał na kij od mitły był bardzo twardy chyba dębina, niepewne mocowanie, okrągły element  łatwo wprowadzić w rotacje i taki efekt. To jeszcze jedna fota ale już bez docisku widać też wygięcie zęba w tarczy.
Z zostawieniem przykładnicy super pomysł napewo zadaptuje do stołowej wiertary po wyklepaniu(wyprostowaniu) jeśli nie pęknie.
Szkoda że nauka na błędach jest taka kosztowna  >:(
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2016, 17:59:02 czas Polski wysłana przez Mr.Wojcik »

Offline pawel49

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Maja 2016, 18:00:56 czas Polski »
A czasem nie jest tak, że przy cięciu pod kątem 45 stopni należy przesunąć przykładnicę w bok? Tak jak masz to narysowane na żółtym obrazku na niej? Nie ma szans raczej, żeby mały kawałek drewna zrobił takie straty. Zahaczyłeś tarczą o te przykładnicę, więc już wcześniej musiała ona znajdować się na torze posuwu tarczy (moim zdaniem)

Offline criss128

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Maja 2016, 18:35:14 czas Polski »
Moim zdaniem te boczne przykladnice należy wyjąć gdy obala sie pilarkę pod katem w płaszczyźnie pionowej, czyli gdy obala sie agregat caly a nie przestawia stol.

Offline Mr.Wojcik

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Maja 2016, 19:27:04 czas Polski »
Przekładnice wyjmujemy jeśli tniemy 45 stopni w pionie a nie 45 stopni w poziomie poprzez obrót podstawy tak wyrażnie mówi instrukcja.

Offline pawel49

« Odpowiedź #12 dnia: 16 Maja 2016, 20:04:11 czas Polski »
Ale zahaczyłeś tarczą tę przykładnicę, tak? Stoi ta przykładnica na drodze posuwu tarczy przy cięciu kąta 45 stopni tak jak ciąłeś?

Bo nie rozumiem jakim cudem ta tarcza spotkała się z przykładnicą. Jaka tam jest odległość do tej przykładnicy jeśli lekkie przekrzywienie tarczy  powoduje kontakt. Oczywiście pytam z ciekawości a nie z powodu jakiś innych pobudek. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2016, 20:05:49 czas Polski wysłana przez pawel49 »

Offline Mr.Wojcik

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Maja 2016, 21:09:05 czas Polski »
Okrągły kijek najpierw odbił w tarczę i ząb tarczy wygiął sie 90 stopni w prawo(nie wiem czy dokładnie w tym momencie czy przy kontacie z przekładnią). Wtedy wygięty ząb zachaczył o przystawkę  przekładni jednocześnie wyrywając ze śrub samą przekładnie. Po tym wygięty ząb rozwalił system osłony tarczy i szlifierka zatrzymała się bo ząb nie pozwolił jej się obracać.

Jaka tam jest odległość do tej przykładnicy jeśli lekkie przekrzywienie tarczy  powoduje kontakt.
Odległość jest niewielka i odbicie elementu w tarczę wystarczyło.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2016, 21:11:21 czas Polski wysłana przez Mr.Wojcik »

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Maja 2016, 21:32:44 czas Polski »
Tak na moje ślepia to źle umocowany kijek podczas cięcia zaczął się obracać i tarcza podbiła go on w tarczę tarcza w przykładnicę i po ptakach. przy cieciu pod katem 90stopni nie doszło by do tego. Tak przynajmniej się mnie wydaje.