05 Maja 2026, 19:13:23 czas Polski

Autor Wątek: Stabilizacja dużych plastrów drewna  (Przeczytany 1534 razy)

Offline doktor

Stabilizacja dużych plastrów drewna
« dnia: 17 Maja 2016, 20:23:06 czas Polski »
Wiem, że o stabilizacji już było sporo w DID ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie czy da się jakoś (lub gdzieś) ustabilizować plaster dębowy o średnicy ok. 1m i grubości 15 cm. Ma on dodatkowo duże pęknięcie w środku (ok 15x50cm).
Jest świeżo wycięty z pnia który leżał ok. roku.
Docelowo ma to być blat stolika kawowego z szybą zlicowaną z blatem w wyfrezowanym zagłębieniu pokrywającym pęknięcie.
Czy ktoś może wie jak się za to zabrać? Czy suszyć powoli w trocinach czy też oddać do suszarni? Czy przed suszeniem spiąć od spodu klamrami metalowymi w miejscach gdzie pęknięcia mogą iść za daleko? Czy stabilizować jakoś żywicą czy może wystarczy olejowanie? Nie da się przecież próżniować takiego kolosa w warunkach domowych...
Czy ktoś robił już coś podobnego lub ma jakiś pomysł?

Offline DM

Odp: Stabilizacja dużych plastrów drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2016, 00:57:12 czas Polski »
Bez wcześniejszej impregnacji popęka.

Drewno Kurczy się na grubości i na obwodzie w takim plastrza. Te przykurcze sa pomijane bo nie stanowią problemu.
Problemem jest przykurcz kątowy który powoduje pękniecie plastra.

Jeżeli nawet użyjesz obejmy to w plastrze powstaną naprężenia więc i tak po czasie strzeli.

Offline doktor

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2016, 12:26:47 czas Polski »
Ale czy możesz mi doradzić jak zaimpregnować?

Offline doktor

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2016, 17:05:30 czas Polski »
Pomyślałem, że najpierw dam do suszarni. Niech spęka. Potem poskładam to co z tego zostało i umieszczę na podstawie metalowej, wyszlifuję a następnie spróbuję zastosować jakąś żywicę.
Czy myślicie, że to ma szansę się sprawdzić?