04 Czerwca 2026, 10:21:26 czas Polski

Autor Wątek: strug elektryczny/strugarka  (Przeczytany 5487 razy)

Offline jara

strug elektryczny/strugarka
« dnia: 21 Maja 2016, 20:06:01 czas Polski »
Posiadam http://www.graphite.pl/strug-3107.html, nie mam innego struga a do klejonki potrzebuję kąty  proste z listewek 5-10cm więc by wystarczył. Czy warto go uzbrajać jak na http://lumberjocks.com/projects/45954      ? Czy lepiej dozbierać na kombajn np. taki jaki kupił sobie "Pragmatyczny" Bernardo PT 250 ? Tylko nie wiem czy kombajny nadają się do wszystkiego. Trzecie wyjście to zrobić z mojego struga strug stacjonarny jak na filmie i do tego kupić samą grubościówkę ale powyżej 30cm. Generalnie potrzebuję do jakiś klejonek, mebli ogrodowych i może w przyszłości odważę się na meble domowe z litego drewna oczywiście. Co myślicie?

Offline jara

Odp: strug elektryczny/strugarka
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2016, 20:07:43 czas Polski »
Przeniosłem wątek z innego działu w tym czasie Kozio napisał:
Ja osobiście wybrałbym drugą opcję. Strug na wyrowniarkę i grubosciówka 30cm.  Wiem że klejonki są zwykłe szersze niż 20cm. Pozdrawiam.

Offline jara

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2016, 20:29:34 czas Polski »
A jak będę miał deski do przestrugania 15-20cm to czy mogę od razu użyć grubościówkę czy jednak wpierw trzeba wyrównać jedną stronę strugarką ? chodzi mi czy nie niszczą się rolki grubościówki jak ciągną deskę tartaczną nie struganą. Bo to, że wpierw używa się strugarkę by wyrównać jedną stronę i ewentualnie pozbyć się śmigła to inna kwestia z której można wybrnąć stosując podkładki wyrównujące.

Offline jara

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2016, 13:14:49 czas Polski »
Zrobiłem wyrówniarkę ze struga. Szkielet to płyta osb, stoły zrobione ze sklejki obite blachą 5mm. Długość całości 1m, głębokość blatów 110mm. Blaty regulowane są na śrubach, ustawione mam na 1mm zbiór i raczej nie mam zamiaru zmieniać na strugarce tego choć jest taka możliwość. Na próbę przestrugałem jesion 5/8cm i kąty wyszły idealnie. Reasumując do klejonek się nada by kantówki o szer 7cm wystrugać na kąty proste. Teraz mogę się rozejrzeć za grubościówką 330mm.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpnia 2016, 13:25:05 czas Polski »
Dobrze sobie poradziłeś, ale szybko dorób osłonę na wałek z nożami  - obyś nigdy nie musiał się przekonać jak jest potrzebna.
Bardziej elegancka byłaby sklejka na korpus.

Offline jara

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2016, 16:30:27 czas Polski »
Myślałem o osłonie ale pomyślałem sobie, iż to przerost formy nad treścią przy tak małym strugu. Co do korpusu to miał być prototyp, czy to w ogóle da się precyzyjnie zrobić, teraz zrobiłbym całość ze sklejki 18.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpnia 2016, 17:47:08 czas Polski »
Oj zybys sie kiedys nie zdziwil. Czego oczywiscie nie zycze. Male bo male ake kuku duze zrobic moze tak samo jak duze.
Ale pomijajac BHP to calkiem fajny pomysl.
Teraz musisz kupic drugi strug i zrobic grubisciowke ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpnia 2016, 18:40:22 czas Polski »
Bardzo sprytne urządzonko

Offline marekb

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2016, 14:04:47 czas Polski »
Fajnie to zrobione :) chyba się przymierzę :)

i żeby nowego wątku nie zaczynać: czy (zanim nie kupię grubościówki) ręcznym strugiem elektrycznym spokojnie ściągnę równo wierzchnią warstwę z tarcicy na dwa przeloty?  Strug zamierzam kupić o szerokości 110mm, a deski mają ok 20cm szerokości.  Nie chodzi mnie o wyrównanie grubości, lecz mam kilka desek egzotycznych i potrzebuję by powierzchnie były gładkie i w miarę bez uskoków. Docelowo będzie to klejonka ze sklejką w środku, by zwiększyć grubość i cięte z tego potem listewki o przekroju ok 15 x 50 i 300 długie.

przy okazji:  czy ten strug Graphite 59G680  to dobry wybór ?

Offline jara

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Listopada 2016, 19:55:41 czas Polski »
Ciężko wyrównać strugiem elektrycznym deskę szerszą bez bruzd ale można później poprawić papierem ściernym. Ja kupiłem ten strug nie wiedząc tak naprawdę co chcę, mając go musiałem go jakoś wykorzystać więc zrobiłem strug stołowy i całkiem fajnie struga/wyrównuje brzegi desek do klejonki. Na dzień dzisiejszy kupiłbym BT155N NUTOOl i do tego grubościówkę typu DED7814 lub DW733. Graphite fajnie struga szczególnie przydatny do strugania belek 100/100 mm (przy budowie domku sporo przestrugałem nim belek), natomiast do prac nieco bardziej precyzyjnych to już tak sobie choć przy mocno okrojonym budżecie nie ma za dużego wyboru.