20 Maja 2026, 12:18:12 czas Polski

Autor Wątek: Robienie szerokiego rowka na pile stołowej  (Przeczytany 2947 razy)

Offline BlackJack15

Robienie szerokiego rowka na pile stołowej
« dnia: 25 Maja 2016, 10:46:08 czas Polski »
Witam.

Jako że jestem na forum nowy to wszystkich serdecznie witam. Jeśli popełnię gdzieś jakiś błąd to proszę nie bić tylko zwrócić uwagę - podobno uczę się na błędach :)

Jestem początkującym amatorem w zabawie z drewnem, jakieś tam narzędzia już posiadam, jakieś tysiąc innych chciałbym mieć :)(sponsora brak i na wszystko trzeba uskładać), podobno nawet mi to idzie (realizacja bramki zabezpieczającej schody dla dziecka jest przez domowników chwalona :)).

Tematem mojego postu jest robienie szerokich rowków na pile stołowej. O co mi dokładnie chodzi? Widziałem na różnych filmikach że na pile stołowej była założona "szeroka" tarcza tak że po jednym przejechaniu powstawał rowek o określonej szerokości np. grubości płyty gdzie bez problemu było można drugi kawałem płyty (deski, sklejki czy innego materiału) od razu w tym umieścić. Próbowałem znaleźć taką tarczę (czy cokolwiek to jest) i nie bardzo mi się udawało. Wiem że takie rowki można zrobić na kilka sposobów ale interesuje mnie czym się to robi właśnie w taki sposób. Jeśli temat był już poruszany (a nie znalazłem) to proszę o podesłanie linka. Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję.

m_kola

• Gość
Odp: Robienie szerokiego rowka na pile stołowej
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja 2016, 10:50:48 czas Polski »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maja 2016, 10:59:56 czas Polski »
BlackJack15
1. Zapraszamy do dzialu "przedstaw sie". Taki tu mamy zwyczaj.
2. Szukaj po "dado blade". W nas ciezko dostac i drogo. Mozna sciagnac z USA, mozna radzic sobie inaczej (frezarka, pare przejsc na pile stolowej), mozna tez poszukac na YT "diy dado blade" i sprobowac tak, jak jest tam (tylko ostroznie ;) ). Opcji duzo, tylko sprawdz najpierw czy wrzeciono pily masz na tyle dlugie, zeby Ci sie tam zmiescila wiecej niz 1 tarcza.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maja 2016, 11:13:58 czas Polski »
Jak się już przedstawisz, to możesz czytać dalej..
....

.....

Dado już opisano, są w Polsce dostępne tarcze do rowkowania z otworem do mocowania fi 30 powszechnym w piłach i pilarkach, np. tu:

http://www.globus-wapienica.eu/podzial_ze_wzgledu_na_narzedzia.25.pily_do_rowkowania_drewna_litego.2.html

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Maja 2016, 11:37:23 czas Polski »
Nie chciałem pisać banału w stylu dzień dobry, mam na imię ... i jestem ale już się poprawiłem i co nieco o sobie napisałem, mam nadzieję że wystarczy :)

Dziękuję za odpowiedzi, nie wpadłbym na to jak takie rozwiązanie się nazywa ale o coś takiego jak kolega sgt_raffie przedstawił mi chodziło. Na razie szukałem tylko co to jest bo nad piłą stołową dopiero pracuję by coś kupić. Sądzę że na takie rozwiązanie mnie i tak na razie nie stać a i tak narzędzia bym na razie nie wykorzystał. Wiem że takie rowki można robić frezarką lub piłą stołową ale interesowało mnie samo rozwiązanie. Choć kto wie, może kiedyś coś wpadnie w ręce, na pewno trafia na moją dłuuuugą listę życzeń :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maja 2016, 19:45:53 czas Polski »
Spróbuj wykończyć blat olejem duńskim. Jest bardzo wytrzymały pod warunkiem ,że nałożysz minimum 3 warstwy.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2016, 19:51:02 czas Polski »
 ;D  Olejowe rowki ?

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2016, 20:46:11 czas Polski »
Wolałbym już w nie kleju wlać niż oleju :) kolega chyba trochę nie na temat pojechał.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Maja 2016, 20:54:39 czas Polski »
Bo to chyba do wątku o stole jesionowym mialo isć ;)

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2016, 22:11:48 czas Polski »
A czy założenie zwykłego frezu np. takiego http://www.globus-wapienica.eu/podzial_ze_wzgledu_na_narzedzia.25.57.frezy_proste_z_plytkami_hss.84.html#.V0dXiTdkiUk do piły stołowej jest wykonalne i czy osiągniemy tym samym zamierzony efekt.