03 Lipca 2026, 14:00:24 czas Polski

Autor Wątek: Szafa przesuwna w sypialni  (Przeczytany 5086 razy)

radeks

• Gość
Odp: Szafa przesuwna w sypialni
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Czerwca 2016, 11:22:13 czas Polski »
cześć :)
strasznie wolno mi idzie z tą szafą, ale czasu brak.
Wrzucam dwie fotki , żeby pokazać że coś w ogóle się dzieje :P

co do frezu, który stosuję do krawędzi w płytach to na początku stosowałem zwykły palcowy frez, ale teraz zmieniłem na taką głowicę festool'a ze zdjęcia i lepiej mi się na niej pracuje.

PS. składanie samemu elementów tej szafy to masakra!

pozdrawiam
Radek

radeks

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lipca 2016, 21:22:43 czas Polski »
trochę czasu minęło, a ja dalej działam po godzinach :P
konstrukcja gotowa teraz czas na szuflady... wybrałem TANDEMY z bluma! i tak liczyłem liczyłem i słabo wyliczyłem!
 Np. na początku w założeniu wys. szafki 1117mm...to sobie myślę każdy front po 221mm (5 frontów) plus po 3mm szczelin.Konstrukcja szuflad 221 minus po 30 mm i mam wysokość szuflady wewnątrz = 191mm...no i oczywiście dupa wyszła!!!
Błędy amatora wychodzą!  Wychodzi że będzie: 2 dolne fronty po 255mm i reszta po 198mm.... ajjjjj nie ogarniam tego jeszcze :)
Ale mimo wszystko film Specpiotra o Tandemch był bardzo przydatny!!!Dziękuję!

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lipca 2016, 09:39:53 czas Polski »

Np. na początku w założeniu wys. szafki 1117mm...to sobie myślę każdy front po 221mm (5 frontów) plus po 3mm szczelin.Konstrukcja szuflad 221 minus po 30 mm i mam wysokość szuflady wewnątrz = 191mm

A jest pokazane na filmie od ktorego wymiaru dokladnie trzeba odjac te 30 mm ;)
Ale najwazniejsze, ze w koncu wyszlo.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Blum Polska

« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lipca 2016, 15:49:29 czas Polski »
Dużą pomocą przy tego rodzaju realizacjach będzie program DYNALOG. Dokładnie wyliczy wszystkie formatki nie tylko szuflad, ale też korpusów, ustali pozycje montażowe dla różnych rozwiązań i przedstawi je w postaci rysunków technicznych.
Do pobrania bezpłatnie ze strony internetowej:

www.blum.com/pl/pl/02/40/50/

I co najważniejsze - to prosty w obsłudze program. Jeśli jednak będziecie mieli wątpliwości, to czekam na Wasze pytania.
Blum jest producentem zawiasów, szuflad i podnośników do frontów górnych. Nasze produkty funkcjonują komfortowo i niezawodnie. Jednak, by to osiągnąć ważny jest ich montaż i regulacja. Jak to zrobić? Czekamy na Wasze pytania dot. montażu i regulacji od pon.-czw. od 8:00–16:00 i w pt. od 8:00-13:00

radeks

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Lipca 2016, 21:55:15 czas Polski »
Cześć!

Dzięki Blumie Polska za link do programu. Faktycznie nawet przydatny jest :) Ciekawi mnie dlaczego program sugeruje tak niskie boki szuflad, generalnie głębokość szuflad. Ja zrobiłem głębsze żeby skarpetki się nie "wylewały" z szuflady :P

Konstrukcja szafy skończona, jak na pierwszy raz to jestem zadowolony. Zanim zrobię drzwi postanowiłem najpierw zrobić wszystkie konstrukcje wewnętrzne szaf w całym domu, ponieważ chcę się w końcu wyprowadzić z kartonów. Drzwi zacznę robić jak ogarnę szafy.

W miedzy czasie udało mi się zrobić konstrukcję szafy w wiatrołapie. Zostało mi poskręcać szuflady, na które dziś przygotowałem materiał.

Generalnie wątek nudny bo faktycznie nieciekawe te moje szafy heheh.... cóż proza życia

pozdrawiam
Radek

radeks

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lipca 2016, 21:56:07 czas Polski »
i jeszcze..

radeks

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lipca 2016, 19:37:12 czas Polski »
wiatrołap załatwiony póki co...

Offline arturs

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Lipca 2016, 19:53:53 czas Polski »
w wiatrołapie dajesz drzwi przesuwne?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Lipca 2016, 20:03:26 czas Polski »
tak...docelowo

Offline Blum Polska

« Odpowiedź #24 dnia: 18 Lipca 2016, 11:23:48 czas Polski »
Ciekawi mnie dlaczego program sugeruje tak niskie boki szuflad, generalnie głębokość szuflad.

Program zakłada szufladę standardową, czyli niską, dlatego że nie wie, jakie będzie przeznaczenie danej szafy (korpusu).
Oczywiście w przypadku szuflad "drewnianych" można podać dowolną wysokość boku i frontu szuflady, a DYNAPLAN wyliczy odpowiednie formatki.
Inaczej jest w przypadku szuflad systemowych - tu wysokości (metalowych) boków są zdefiniowane.
Blum jest producentem zawiasów, szuflad i podnośników do frontów górnych. Nasze produkty funkcjonują komfortowo i niezawodnie. Jednak, by to osiągnąć ważny jest ich montaż i regulacja. Jak to zrobić? Czekamy na Wasze pytania dot. montażu i regulacji od pon.-czw. od 8:00–16:00 i w pt. od 8:00-13:00

Offline DMariusz

« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lipca 2016, 12:20:53 czas Polski »
w wiatrołapie dajesz drzwi przesuwne?
Zastanow sie, jak czesto bedziesz je zamykal... ja zrobilem drzwi przesuwne do wiatrolapu i tylko kurz zbieraja. Zamykaja je wylacznie dzieci jak sie bawia :D
Jakbym robil jeszcze raz, to dalbym sama oscieznice, taki 'tunel' wlasciwie bo sciane mam tam gruba. Jesli chodzi o temperature - przez ten wiatrolap przechodza mi rury od podlogowki do kilku pomieszczen, wiec tam zawsze jest cieplo.

Offline Roobertt

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Lipca 2016, 11:02:55 czas Polski »
Nie jestem pewien ale ty piszesz o drzwiach o on chyba o szafie stąd te drzwi przesuwne

Offline Andriu

« Odpowiedź #27 dnia: 13 Czerwca 2017, 11:14:04 czas Polski »
Radeks   powiedz jakiej firmy masz ten pantograf, czy ma funkcję  wspomagania podnoszenia, jak się sprawuje po tym  okresie użytkowania.