01 Maja 2026, 16:08:03 czas Polski

Autor Wątek: Warsztato-komórka  (Przeczytany 12072 razy)

Offline Grzegorz58

Odp: Warsztato-komórka
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Maja 2016, 15:45:30 czas Polski »
zapianowane są deski od wewnątrz ale żadnej folii niestety nie dałem, zorientowałem się, że powinienem ale już było po "ptokach", uszczelnię jeszcze szczeliny między deskami ale nie jestem pewien czy to da gwarancję. Czy wilgoć penetruje deski na wylot? tzn czy wilgotna deska 2,5cm będzie mokra też od środka?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Maja 2016, 21:11:02 czas Polski »
no Grzechu, kawał chaupy ;D
Kiedy parapetówa?

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #17 dnia: 01 Czerwca 2016, 07:59:07 czas Polski »
Nie planowałem co prawda i nawet parapecik taki malutki co by się najwyżej dwa piwa zmieściły ale kto wie, jak skończę całość i na dachu zakwitną kwiatki  ;)

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Czerwca 2016, 10:27:16 czas Polski »
jakiej grubości dałeś wełnę?
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #19 dnia: 01 Czerwca 2016, 12:24:06 czas Polski »
Jako, że to komórka i warsztacik na działce letniskowej i korzystam z niej raczej wyłącznie latem więc wełny dałem tylko 5cm ale tak jak wspomniałem wcześniej dechy od wewn. są lekko zapianowane pianką  do uszczelnień, najtańszą po 10zł za 750ml z Auchan.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Czerwca 2016, 12:29:57 czas Polski »
Jako, że to komórka i warsztacik na działce letniskowej i korzystam z niej raczej wyłącznie latem więc wełny dałem tylko 5cm ale tak jak wspomniałem wcześniej dechy od wewn. są lekko zapianowane pianką  do uszczelnień, najtańszą po 10zł za 750ml z Auchan.

Latem dobra izolacja jest równie ważna jak zimą. Tyle, że to izolacja "od ciepła" a nie "od zimna" jak zimą.
Zapianowanie pewnie spowodowało sprasowanie wełny i utratę (części) jej właściwości termicznych.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #21 dnia: 01 Czerwca 2016, 12:54:38 czas Polski »
Pianowałem przed położeniem wełny, planowałem w ogóle pianować ściany po całości ale jakoś taniej chyba wyszło cienko piany a resztę wełną. Poza tym pianka ma też dobre właściwości izolacyjne. Zobaczymy w praktyce jak sie sprawdzi.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2016, 12:56:23 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Czerwca 2016, 13:20:48 czas Polski »
Nie zapomnij o wentylacji (wlot i wylot powietrza) bo będziesz miał tak jak ja że przy otwieraniu drzwi z sufitu styropian zrywało  ;D

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #23 dnia: 01 Czerwca 2016, 13:49:27 czas Polski »
Myślisz, że uchylne okno to za mało? ... no i ja nie mam styropianu na suficie :)

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Czerwca 2016, 14:24:24 czas Polski »
raczej wystarczy uchylne, ale też na okres w którym nie będziesz tam przebywał (zima?) myślę że warto zrobić minimalny przepływ powietrza

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #25 dnia: 01 Czerwca 2016, 14:54:38 czas Polski »
część warsztatowa będzie połączona czymś w rodzaju wiatrołapu, takiej przechodniej części z dwoma parami drzwi do komórki typowo ogrodniczej i tamta nie będzie ocieplana więc przepływ powietrza oprócz oknem będzie chyba także tamtędy, a tam chcę umieścić odkurzacz i jakiś separator z większym wiadrem-beczką, jak nie wystarczy taka wentylacja przewiercimy ścianę i wstawię jakiś wentylator. Na próbę pryzkleję jeden arkusz styropianu do sufitu i sprawdzę czy zrywa.  ;D

Offline cybermech

« Odpowiedź #26 dnia: 02 Czerwca 2016, 00:15:14 czas Polski »
Dlaczego krokwie nie zostały wdłubane?

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #27 dnia: 02 Czerwca 2016, 08:13:07 czas Polski »
Pewnie z powodu mojego totalnego amatorstwa oraz pośpiechu, czy to poważne przewinienie? Czy ma to wpływ na wytrzymałość konstrukcji?

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #28 dnia: 25 Lipca 2016, 11:21:44 czas Polski »
Od początku sezonu działkowego już trochę czasu minęło i u mnie prace przy drugiej części komórki też się posuwają. Oczywiście najpierw trzeba było zrobić miejsce tzn. rozebrać starą i z tym było najwięcej nieprzyjemnej roboty. Nie obyło się bez drobnych skaleczeń typu przebita dłoń starym gwoździem, zadrapania itp., przy okazji stępiłem łańcuch na pile jak ciąłem stare dechy i natrafiłem parę razy na gwoździe. Łańcuch naostrzony, rany zagojone a poniżej kilka fotek z postępu prac. Na drugim zdjęciu widać stertę desek, to właśnie stara komórka.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2016, 11:24:42 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #29 dnia: 25 Lipca 2016, 12:47:40 czas Polski »
Dokładnie te belki przy ziemi długo nie pociągną, mimo, że pomalowane. Trzeba by to jakoś odizolować od ziemi przynajmniej papą lub, coś w tym stylu żeby nie ciągnęļo wilgoci z ziemi.
Poza tym ok fajny szałerek  ;)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.