20 Kwietnia 2026, 06:56:19 czas Polski

Autor Wątek: Silnik.  (Przeczytany 2581 razy)

Offline Morświn

Silnik.
« dnia: 29 Października 2013, 01:03:21 czas Polski »
Witam.
Mam takie pytanie (uprzedzam że się nie znam więc jak bredzę to mnie nakierować proszę :P)Planuje pewną maszynę i chciałem mieć w niej płynną regulację obrotów.W planie myślałem żeby zamontować szajby aby przy zaklinowaniu się materiału silnik się nie zatrzymywał.I teraz to pytanie ogólnie dobry pomysł?I czy jak da się tak zrobić żeby silnik miał płynną regulację obrotów to czy to musi być jakiś specjalny silnik(domyślam się że tak) czy jakieś urządzenie?Lub to i to?A i jeszcze od razu zadam pytanie jaki wyłącznik mógłbym zamontować na kablu siłowym, tak żebym nie musiał za każdym razem odłączać kabla i żeby nie było strachu że coś się spali jak mnie nie będzie.I ostatnie pytanie czy istniała by możliwość zamontować licznik obrotów przy tym silniku?Wiem że strasznie namieszałem i za to przepraszam,no i za ewentualne głupoty :-[.
Pozdrawiam Morświn.

Offline krzyś48

Odp: Silnik.
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2013, 08:10:50 czas Polski »
Witam :) napiszę skrutowo
silnik indukcyjny -regulacja obrotów przez falownik chyba że inny silnik albo mechaniczna jakaś regulacja ???
 falownik -temat rzeka ,zabezpieczenia ma
gniazdo np.
http://www.nokaut.pl/gniazdka-elektryczne/gniazdo-silowe-z-wylacznikiem-0-1-c16-18-1n-z-gniazdem-jednofazowym.html?utm_expid=847933-18.SVTd9PCKRaOEgjIes1xQAQ.0&utm_referrer=http%3A%2F%2Ftukupuja.ogarnieci.pl%2F10321%2CGniazdka.html#pid=119468&cid=7
zamiast na kablu, przecież to nie lampka nocna :D
szukając licznika znalazłem coś takiego
http://lucaslab.grandhost.pl/lucaslab/usprawnienia_tokarki.htm

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października 2013, 08:22:36 czas Polski »
czy jak da się tak zrobić żeby silnik miał płynną regulację obrotów to czy to musi być jakiś specjalny silnik(domyślam się że tak) czy jakieś urządzenie?
Najpierw bardzo ogólnie: Silnik do maszyny możesz zainstalować trójfazowy i jednofazowy. Jednofazowy może być komutatorowy, takie są przy elektronarzędziach, popularnych pilarkach stolikowych z tarcza mocowaną na wale silnika i silniki indukcyjne z kondensatorem.
Do regulacji prędkości obrotowej silników trójfazowych służą falowniki. Są to urządzenia  drogie, droższe niż silniki, ale możesz poszukać takiego kompletu z odzysku po demontażu jakiegoś urządzenia z fabryki.
Dość powszechne są regulatory obrotów silników komutatorowych ( są przy frezarkach, odkurzaczach, szlifierkach taśmowych). Wadą jest obniżenie  momentu obrotowego i mocy przy zmniejszaniu obrotów. Są do takich silników układy regulacyjne do samodzielnego montażu ( za kilkadziesiąt zł  do mocy 2 - 3 kW).
Inne silniki jednofazowe, z kondensatorem stosowane np w popularnych wiertarkach kolumnowych, przecinarkach do glazury,  do regulacji obrotów bez znaczącej straty mocy i momentu obrotowego wymagają falowników jednofazowych, też stosunkowo drogich. Są oferowane również takie układy do samodzielnego montażu, ale bez dobrego wyposażenia warsztatu,  przez przeciętnego majsterkowicza raczej nie do wykonania.
Reasumując całość do wykonania przez zaawansowanego elektryka, elektronika. Są gotowe układy. Wpisz w wyszukiwarkę falownik do silników jednofazowych.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2013, 08:38:29 czas Polski »
czy jakieś urządzenie?
Tu masz jeden z tańszych falowników do silnika jednofazowego: http://kristal.home.pl/index.php/regulator-obrotow-do-silnika-jednofazowego.html     

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2013, 09:22:19 czas Polski »

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Października 2013, 15:00:36 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi muszę to przemyśleć dokładnie i wybrać najlepszą opcję.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Października 2013, 21:28:18 czas Polski »
Ty tu rządzisz ;) tak trzymać 8)