26 Kwietnia 2026, 08:30:42 czas Polski

Autor Wątek: Metabo Bosch mimosrodowa  (Przeczytany 7781 razy)

Offline Twierdzenie

Metabo Bosch mimosrodowa
« dnia: 10 Czerwca 2016, 15:35:43 czas Polski »
Hejka,
Szukam pomocy w wyborze szlifierki mimośrodowej.
Do tej pory dzialalem na pożyczonym boschu gex 150 - bardzo fajny sprzęt.
Szlif głównie renowacja sporadycznie mebli oraz w najbliższej przyszłości schody.
Mam mętlik w głowie po przejrzeniu masy stron, ale braku porównań praktycznych.
Czy ktoś pomoże, moi finalisci:
Gex 125 ae, nie mylić z ac
Pex 400,
oraz metabo 325.
Zależy mi na jak największej w tej cenie niezawodnosci, stabilności, mocy, niezłym w tej cenie odsysie, oraz oczywiście regulacji obrotów.
Czy takie zwierzę istnieje?
Dzięki

Offline Gerdo

Odp: Metabo Bosch mimosrodowa
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwca 2016, 17:20:24 czas Polski »
Ja mam metabo sxe 3125 i jest to - według mnie - jeden z najlepszych sprzętów w tej cenie. Wygląda na dość solidnie wykonaną i jest cicha. Jedna z jej wad dotyczy odsysania ponieważ w zestawie nie ma dostepnej przejściówki do odkurzacza,  wiec albo trzeba kupić,  albo zrobić. A samo zbieranie urobku zależy w zasadzie od odkurzacza i jego zdolności zasysania. Przynajmniej w tej cenie szlifierek.

Jak juz wymieniasz sprzęty, to staraj się pisać jego poprawne nazwy. Najpierw piszesz bosch 150 ae, gdy taki nie istnieje, potem metabo 325, który też nie istnieje. Domyślać się trzeba.
Chodzi Ci pewnie o metabo sxe 325 intec, ale juz lepiej dołożyć i kupić metabo sce 3125 lub 3150

Jeśli chcesz robić schody, to na pewno chcesz o srednicy 125? U metabo różnica pomiędzy 125, a 150mm wynosi chyba 25zl.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2016, 17:29:42 czas Polski wysłana przez Gerdo »

Offline Twierdzenie

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2016, 17:51:03 czas Polski »
Dzięki Gerdo za odpowiedź,
Wczytaj się w post - gex 125 ae, nie 150, za drogi:)
A czy bez odkurzacza, z samym zbiorniczkiem (często oproznianym) to metabo 3150, o którym wspominasz da radę wewnątrz, czy strasznie zapyli?
Nie będzie to trochę za mała moc w stosunku do pex 400?
Dzięki

Offline Gerdo

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2016, 18:57:27 czas Polski »
300 wat do szlifierki mimośrodowej, to jest wystarczająco. Sama moc to na serio nie jest wszystko, a i te z wyższej półki wcale nie mają więcej. Patrzę właśnie na mimosrodową za 1500zł i 310wat ma.
Chińczcy na prawdę potrafią wsadzić silnik o mocy powiedzmy 500wat między foremkę z dwóch części plastiku i to się ma nazywać szlifierka mimośrodowa.

Odsysanie pyłu zawsze będzie skuteczniejsze z jakimś zewnętrznym urządzeniem, najczęściej odkurzaczem, ale z zastosowaniem fabrycznego pojemniczka na urobek tez nie będzie burzy piaskowej, trocinowej.

Pex 400 to bosch tzw Zielony, czyli teoretycznie gorszy, no i ma 350 wat, wiec na prawdę myślisz,  że różnica 40-50 watow robi różnicę?
Korzystałeś z pożyczonego gex 125, a to mała zgrabna szlifierka. Gabarytowo podobna do metabo. Metabo waży 1,5kg zaś pex 400 jest dwa razy cięższy przy tej samej średnicy stopy.

Zastanów się co potrzebujesz i do czego. Ze stopą 125mm najwyżej troszkę dłużej Ci zajmie szlifowanie tych schodów, ale przecież to zrobisz bez problemów.
Zastanów się albo nad znanym Ci już gex 125, albo metabo 3125.

Offline Twierdzenie

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca 2016, 23:00:53 czas Polski »
Czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić bądź zaprzeczyć opinii o małym tłumieniu drgań przez Graphite 59G347, bo i bad ta się zastanawiam. Jednak w miarę moc i dwa rozmiary stopy -to kuszące.
Czy wykonanie/praca jest adekwatna do ceny, czy jednak nie ma aż tak dużej różnicy między nią a choćby metabo sxe 3150?
Dzięki

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Czerwca 2016, 00:58:47 czas Polski »
Czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić bądź zaprzeczyć opinii o małym tłumieniu drgań przez Graphite 59G347, bo i bad ta się zastanawiam. Jednak w miarę moc i dwa rozmiary stopy -to kuszące.
Czy wykonanie/praca jest adekwatna do ceny, czy jednak nie ma aż tak dużej różnicy między nią a choćby metabo sxe 3150?
Dzięki
Ja niedawno kupiłem tego Graphite i jestem zadowolony. Do tej pory używałem pneumatycznej i tam były o niebo większe obroty ale z racji małego kompresora (50l) do większej roboty nabyłem tą. Co do drgań to na pewno nie mam tu żadnych problemów. Stopy używałem jedynie 125.
Jak dla mnie to można brać ;)

Offline Twierdzenie

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Czerwca 2016, 12:23:57 czas Polski »
Możesz mi napisać czy to był model 59g346 czy 59g347?
Widzę, że różnica w mocy i odkręcanej rączce -co byłoby mi bardzo potrzebne.
Wie ktoś gdzie kupić taką 59g346 z odkręcana rączka?
Bo z tego co czytam, to sprzedawcy mają zdjęcia jednej, a opisy drugiej.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Czerwca 2016, 12:51:17 czas Polski »
Ja mam 59G347

Offline Twierdzenie

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwca 2016, 13:23:16 czas Polski »
To nie ta z odczepianą rączką? Jak ci się spisuje worek na pył i czy otwory w talerzu pasują do standardowych papierów?
Dzięki za odpowiedź...

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Czerwca 2016, 13:29:46 czas Polski »
Nie, to jest bez odczepianej rączki.
Worek łapie zadziwiająco dobrze, uciążliwe jest trochę opróżnianie bo albo nie jest albo jeszcze nie opanowałem otwierania tego plastikowego pojemnika w którym worek się znajduje :)
Co do papierów to na razie używam jeszcze tych, które dostałem w komplecie ale myślę, że raczej powinny inne pasować bo te dołączone pasują do szlifierki pneumatycznej Adler.

Offline ExpertGrupyTopex

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwca 2016, 10:40:39 czas Polski »
Dzięki

Cześć,

Pracuję w Grupie Topex,więc postaram się pomóc. Nie będę odpowiadał na temat tego, czy polecam nasz produkt czy nie - to chyba jasne ;) Testuję te elektronarzędzia więc z pełną odpowiedzialnością mogę napisać, że to dobra inwestycja.
Odpowiadając jednak na Twoje pytanie o drgania - nie znam na tyle dobrze konkurencji żeby móc to porównać (z resztą mam zasadę aby nigdy o konkurencji nie pisać). Mogę jednak podać Ci parametry naszej szlifierki. Wartość przyśpieszeń w GRAPHITE 59G347 wynosi ah = 7,6 m/s² K=1,5 m/s². Jeśli uda Ci się dotrzeć do tych parametrów konkurencji - będziesz mógł to łatwo porównać. Mam nadzieję, że to Ci pomoże w podjęciu decyzji.
Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania, to chętnie pomogę tutaj albo na priv.

Pozdrowienia
Tomek

Offline Twierdzenie

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwca 2016, 23:20:39 czas Polski »
Hej Tomek,
Mam zamiar odnowić schody wewnętrzne parter - piętro.
Czy ww szlifierka da radę popracować przy nich bez przegrzania, czy też jest narzędziem, które potrzebuje dłuższych przerw i nie najlepiej zniesie taki wysiłek? Nie chciałbym, by okazało się po 2 stopniach, że muszę czekać kilka minut na ostygnięcie a po 6, że muszę odsyłać ja na gwarancję:)
Dzięki Krystian

Offline ExpertGrupyTopex

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2016, 09:36:35 czas Polski »
Hej hej,

Już odpowiadam. Elektronarzędzia GRAPHITE z założenia są produkowane jako narzędzia wspomagające dla fachowców, które są w stanie znieść obciążenia bliskie profesjonalnym, lecz jednak w cyklu pracy z przerwami a nie pracy ciągłej.

Chcąc nie chcąc przerwy technologiczne zawsze będą konieczne – na zmianę papieru lub na opróżnienie pojemnika na pył. Stosując właściwą siłę docisku (tak aby stopa mogła się obracać) oraz odpowiednio dobranej gradacji i dobrej jakości papier nie powinno być ryzyka przeciążenia. Ważne, aby przy długotrwałej pracy regulacja obrotów była na ustawieniu maksymalnym, żeby silnik miał dobre chłodzenie. Temperatura urządzenia przy takiej pracy nie powinna rosnąć – urządzenie będzie ciepłe ale nie gorące. To zbyt duża siła docisku może spowodować wzrost temperatury i wbrew pozorom nie przyśpieszy szlifowania a tylko je spowolni. W przypadku zastosowania się do powyższych rad nie powinno być problemów z tą szlifierką.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc :)

Pozdrowienia
Tomek

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwca 2016, 09:47:04 czas Polski »
Ja wprawdzie od niedawna użytkuję tą szlifierkę ale mogę chyba potwierdzić słowa eksperta (i robię to nieodpłatnie ;) )
Dość intensywnie użytkowałem tej szlifierki i nie zauważyłem żadnych objawów przegrzania. Było to jednak użytkowanie typowo amatorskie czyli z przerwami na chociażby wymianę materiału (kolejna deska) czy opróżnienie pojemnika. Generalnie daje radę chociaż gdybym miał większy kompresor zdecydowanie wolałbym pracować na pneumatycznej (mam tylko 50l i szybko łapie zadyszkę).

Przy okazji zapytam eksperta: czy w przerwach właśnie na wzięcie kolejnej deski lepiej szlifierkę wyłączyć by stygła czy mieć włączoną bez obciążenia by wentylator ją chłodził?

Offline ExpertGrupyTopex

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Czerwca 2016, 15:44:10 czas Polski »
Ja wprawdzie od niedawna użytkuję tą szlifierkę ale mogę chyba potwierdzić słowa eksperta (i robię to nieodpłatnie ;) )

Dziękuję bardzo. Doceniam! :)

Przy okazji zapytam eksperta: czy w przerwach właśnie na wzięcie kolejnej deski lepiej szlifierkę wyłączyć by stygła czy mieć włączoną bez obciążenia by wentylator ją chłodził?

Już śpieszę z odpowiedzią. Najlepiej by było najpierw pierwsze, później drugie ;D
A tak serio to jeśli to możliwe to przed wyłączeniem kilkanaście sekund niech popracuje bez obciążenia. Jest wtedy możliwość aby wydmuchała z siebie gorące powietrze i silnik powinien dzięki temu obniżyć nieco temperaturę. Później można spokojnie urządzenie wyłączyć i niech sobie odpoczywa w spokoju.