01 Maja 2026, 13:22:18 czas Polski

Autor Wątek: Krzywo zamocowana tarcza w Makicie MLT100  (Przeczytany 2204 razy)

Offline cezar_mj

Krzywo zamocowana tarcza w Makicie MLT100
« dnia: 14 Czerwca 2016, 12:01:45 czas Polski »
Witam

Tak jak w tytule. Kupiłem właśnie tytułową piłę i okazało się że różnica między początkiem a końcem tarczy mierzona od rowka prowadzącego wynosi 0,9 mm. Czy ktoś z Was miał taki problem i czy da się to samemu wyregulować czy zostaje tylko serwis.

Offline prezio

Odp: Krzywo zamocowana tarcza w Makicie MLT100
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2016, 12:06:57 czas Polski »
A sprawdzales odleglosc tarczy od prowadnicy gdy jest zacisniete - czy jest rowniez roznica?
Moze rowek zly ;) mozna wtedy zrobic zaslepke na zerotolernace - pytanie czy pila zwichrowana / tarcza czy tylko zaslepka albo blat krzywy.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline jawor

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2016, 12:13:02 czas Polski »
Można to wyregulować - nad przednią ścianką do blatu przykręcona jest sztabka, popuszczasz, ustawiasz, przykręcasz - w temacie 'matce' ;) o mlt100 wrzuciłem nawet fotkę

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2016, 17:07:37 czas Polski »
Tylko że w dość ograniczonym zakresie. U siebie trochę poprawiłem ale nie dałem rady ustawić całkiem równo.

Offline jawor

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca 2016, 07:51:53 czas Polski »
Mnie się akurat udało to ustawić poprawnie, mimo, że z tego co pamiętam miałem całkiem spory rozstrzał na rozpiętości tarczy. Może na drugim końcu też jest takie samo mocowanie i tam też można skorygować.

Offline cezar_mj

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2016, 12:31:52 czas Polski »
Wielkie dzięki za pomoc, dałem radę skorygować krzywiznę teraz jest idealnie.