12 Maja 2026, 17:03:49 czas Polski

Autor Wątek: Budowa tokarki.  (Przeczytany 13871 razy)

Offline Morświn

Budowa tokarki.
« dnia: 01 Listopada 2013, 21:58:59 czas Polski »
Witajcie postanowiłem założyć ten wątek ponieważ będę mieć w najbliższym czasie trochę pytań dotyczących budowy tokarki którą planuje w szerzej nie określonym czasie i nie chcę zaśmiecać Hyde Parku nowymi wątkami (już pytałem o silnik). Pierwsze pytanie dotyczy przejściówki do wałka.Mam obecnie przejściówkę nakręcaną na gwint M24 Z wyjściem M33 dzięki czemu mogę zamontować uchwyt tokarski z gwintem M33 na wałku ale do nowej tokarki będę potrzebował odwrotnej przejściówki czyli nakręcaną na gwint M33 z wyjściem M24 czyli żebym mógł zamontować na wałku M33 uchwyt z gwintem M24.Uff nie wiem czy jasno napisałem ale mam nadzieję że się zorientujecie o co chodzi ;D I pytanie czy może wiecie gdzie takie coś kupić czy może trzeba robić na zamówienie, dodam że przejściówka musi mieć otwór w środku.
Pozdrawiam Morświn.

Offline krzyś48

Odp: Budowa tokarki.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopada 2013, 08:13:35 czas Polski »
"Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!" :D
a może w tym sklepie ;) czy coś podobnego?
http://www.do-drewna.pl/sklep/index.php?cat_id=361

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopada 2013, 10:21:23 czas Polski »
Cena z linku powyżej jest zabójcza, może zamów wykonanie u tokarza "metalowego", na pewno wyjdzie taniej :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopada 2013, 11:38:56 czas Polski »
I pytanie czy może wiecie gdzie takie coś kupić
Pytał to napisałem i nawet nie wiem czy o to chodziło?
a jeśli o to to na pewno cena powala  :o ale mamy pewność że zrobione według sztuki czyli utwardzone po toczeniu itp.A z tokarzem to będzie tak,nie mówić do czego niech powie za ile takie coś wykona? ??? bo jak będzie wiedział do czego i jaka cena w necie to może tanio też nie być :-\

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopada 2013, 12:51:26 czas Polski »
bo jak będzie wiedział do czego i jaka cena w necie to może tanio też nie być
Nie jest tak źle, są też uczciwi i solidni fachowcy.

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopada 2013, 13:22:21 czas Polski »
No dzięki,ten sklep to mnie ogólnie rozwala cenami :o. Już nie raz bym coś tam kupił ale przykładowo za cenę tego adaptera u nich kupił bym markowy uchwyt. Pozostaje szukać dobrego tokarza :), może nie policz sobie jak by ze złota to robił :P.

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2013, 21:00:13 czas Polski »
Witam.
Mam kolejne pytanko, silnik w tokarce najprawdopodobniej będzie trójfazowy (ok 4kW). Potrzebował bym sygnalizatora (światełka) które pokazuje czy maszyna podłączona jest do prądu. Da się tak w ogóle?Nie znam się więc nie wiem.Czyli jak wyciągnę wtyczkę to dioda zgaśnie a jak będzie gotowa do pracy czyli podłączona to będzie się świeciła.Tak samo będzie przy tokarce gniazdko na 230V i obok niego też planowałem zrobić przełącznik z diodą aby wiedzieć czy jest w nim napięcie czy nie.I ostatnie (chyba :P) słyszałem że silniki strasznie się grzeją przy ustawieniu niskich obrotów i mają krótszą żywotność, ktoś doradził żeby w obudowę wrzucić duży wentylator który będzie się załączał automatycznie przy włączeniu maszyny żeby porządnie chłodził silnik.I pytanko da się to bez problemu zrobić?I dodatkowo żeby dało się go włączyć jak maszyna będzie wyłączona osobnym włącznikiem?Wiem że strasznie namieszałem :D.
Pozdrawiam Adrian.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2013, 22:21:08 czas Polski »
Hej  ;) ty, mieszasz ja, mieszam jak razem namieszamy to się będzie działo...
dlatego:
1)światełko się da, zrobić żeby świeciło
2)żeby nie wyciągać wtyczki ,to polecam gniazdo z wyłącznikiem
3)te ustawianie niskich obrotów silnika to jak chcesz zrealizować i dlaczego ma się grzać?gdzie słyszałeś?
4)tokarka ma mieć oddzielny wyłącznik i zabezpieczenia silnika
5)widziałem taką małą tokarkę i miała wyłącznik pakietowy prawo, lewo z pozycją O i dodatkowo załącz,wyłącz  na styczniku +zabezpieczenie termiczne
6) a z tym wentylatorem to możesz nie zależnie od niczego załączać i wyłączać ręcznie lub zastosować jakiś termostat zamocowany na silniku który by chłodził silnik jak by temperatura wzrosła
7) 4 KW to nie za dużo ? jak na tokarkę :o

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2013, 22:36:44 czas Polski »
Żeby mieć przy tokarce 400/230V musisz doprowadzić do przyłącza tokarki  przewód 5 żyłowy: 3 fazy, neutralny (żyła niebieska) i żyła ochronna żółto-zielona. 230 V będziesz miał pomiędzy żyłą fazową a neutralną niebieską. Lampka sygnalizacyjna musi być podłączona na 230V, tak samo gniazdko: pomiędzy fazę a przewód neutralny, na bolec przy gniazdku żyła zielono-żółta.. Silnik 4 kW jest dużo za duży dla tokarki do drewna. Jeżeli obroty będziesz regulował falownikiem wcale nie będzie się nadmiernie grzał. Sam przy instalacji raczej nic nie rób. Poproś elektryka. Podłączy Ci prawidłowo wtyczkę 5-cio bolcową, przełącznik lewo - prawo i resztę. Instalacja elektryczna nie toleruje bezkarnie pomyłek.

Offline Morświn

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2013, 23:50:53 czas Polski »
2)żeby nie wyciągać wtyczki ,to polecam gniazdo z wyłącznikiem
Wiem już nawet o nie pytałem w wątku z silnikiem po prostu tak napisałem aby to zobrazować :D.

dlaczego ma się grzać?gdzie słyszałeś?
Pewien znajomy powiedział że jak silnik wolno chodzi to i wiatrak przy nim wolno chodzi a silnik grzeje się jak przy normalnej pracy i wiatrak nie nadąża go chłodzić.Nie znam się dlatego zapytałem tutaj.

7) 4 KW to nie za dużo ? jak na tokarkę :o
W sumie racja też się zastanawiałem czy nie za dużo i tak mi zostało polecone więc tak założyłem.Może mi doradzicie ile dać przy założeniu że silnik będzie trójfazowy? Dodam że będzie to raczej tokarka do przedmiotów dużo gabarytowych.

Sam przy instalacji raczej nic nie rób. Poproś elektryka.    Instalacja elektryczna nie toleruje bezkarnie pomyłek.
Taki mam zamiar,nie stać mnie na takie błędy :D.

Dzięki wielkie za pomoc.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Listopada 2013, 00:18:17 czas Polski »
Dodam że będzie to raczej tokarka do przedmiotów dużo gabarytowych.
Co właściwie oznacza, czy średnica toczenia nad łożem 50 cm? Czy długość toczenia 1000 mm?. Myślę,że silnik Max 1,5 do 2 kW starczy na wszystkie potrzeby. Najlepiej wiesz co będziesz toczył, jakie parametry, gabaryty ma mieć tokarka i dla porównania obejrzyj różne tokarki w sieci, zobacz jakiej mocy mają silniki.

Offline Morświn

« Odpowiedź #11 dnia: 11 Listopada 2013, 01:04:42 czas Polski »
czy średnica toczenia nad łożem 50 cm? Czy długość toczenia 1000 mm?

I to i to, w planie to albo łoże będzie "odczepiane" albo będzie możliwość obrócenia wałka poza łożę.Poszukam jeszcze i może z czasem coś wykombinuję.

Mam jeszcze jedno pytanie.Macie może jakieś pomysły jak zablokować wałek?Najlepiej aby dało się go zablokować w każdej pozycji.Pierwsza moja myśl to aby na wałek zrobić pierścień z nawierconymi np czterema otworami i przez obudowę blokować go prętem (nie wiem czy to dobry pomysł więc niech nikt się tym przy budowie nie sugeruje ::))

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Listopada 2013, 09:06:50 czas Polski »
Coraz bardziej szczegółowe pytania.
"...jakieś pomysły jak zablokować wałek..."
Chyba myśl masz dobrą. Przejrzałem kilka rozwiązań. Szczegółów nigdzie nie pokazują, ale widzę trzy rodzaje. Domyślam się, że w każdym przypadku na wrzecionie jest jakiś pierścień z otworami i blokada sworzniem przez obudowę.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 11 Listopada 2013, 14:32:05 czas Polski »
A może silnik z hamulcem? ???

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Listopada 2013, 14:53:07 czas Polski »
Można naciąć ( nawiercić  )  kółko pasowe   na jego  zewnęcznym obwodzie  ( powstanie ząbek / zagłębienie ) i tam blokować wkładaną zatyczką ( prętem  )  . Latwe i szybkie do zrobienia