10 Maja 2026, 08:12:06 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie do elektryków  (Przeczytany 20217 razy)

krzysiek_z

• Gość
Odp: Pytanie do elektryków
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Czerwca 2016, 10:48:24 czas Polski »
@tobaniak - no to co zrobiłeś jest głupie, bo nie wiesz tak na prawdę co robisz +  nie wiesz jaka jest budowa maszyny i nie jest to zgodne z zasadami. Jedyne rozwiązanie sensowne bez integrencji w maszynę byłe wpomniane przez m_koła.
@krzyś48 - niekoniecznie, wszystko zależny jakiej klasy jest maszyna którą podłącza. Kilka razy spotkałem się nawet, ze na przyłączeniu sprzętu było wejście na przewod PE, który potem był mocowany do plastikowego elementu  albo wisiał sobie wesoło w środku(pewnie chińska myśl techniczna)

Na koniec weź to zmień jak było poprzednio bo jeszcze elektryk sobie zrobi krzywdę :)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Czerwca 2016, 11:39:04 czas Polski »
Ok macie rację. Przypuszczam że skończy się na zmianie przewodu na 5żyłowy. Pisałem że nie powinienem ingerować w instalację budynku a nie w maszynę. Piła to samoróbka i jej cała budowa pod względem elektrycznym to wyłącznik +silnik (jej konstrukcję pod względem elektrycznym i mechanicznym mogę zmieniać do woli bo powstała na podstawie mojego projektu).

Elektryk już zamówiony. Piły na razie nie używam bo muszę ją jeszcze dokończyć więc się nie spieszy .  Teraz pobawię się w mechanika ;D
-Nikogo nie zmuszam do pomocy -to tylko forum ;)
Pozdrawiam Tomek

Offline jara

« Odpowiedź #47 dnia: 22 Czerwca 2016, 12:28:22 czas Polski »
Widzę że tu są praktycy/elektrycy więc może i się podczepię. Do domu dostarczany jest prąd 4 przewodami więc pod co się podpina piąty przewód czyli PE w rozdzielnicy domowej (oczywiście nie chodzi mi o zabezpieczanie typu różnicówka ale o przewód do rozdzielnicy) ? -no chyba że teraz w nowym budownictwie dostarcza się do domu 5 przewodów (ale i tak ciekawe pod co enrga podpina 5 przewód). Skoro w garażu/warsztacie mamy  PE to po co się robi uziemnienie tzn płaskownik zakopany pod domem z wyjściem w garażu/warsztacie? -czy chodzi tylko o pozbycie się prądu statycznego w przewodach do odciągu wiór?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Czerwca 2016, 13:09:56 czas Polski »
Pe to ochrona podłącza się to np do obudowy . Wtedy w przypadku przebicia napięcia na obudowę spowoduje to strzał roznicowki a nie kopnie Ciebie.

Offline jara

« Odpowiedź #49 dnia: 22 Czerwca 2016, 13:50:52 czas Polski »
Myślałem, iż precyzyjnie zadałem pytanie ale widzę, że nie. Po co jest PE to wiem (różnicówka-obudowa...) ale jeśli do rozdzielnicy/domu dostarczany jest prąd 4 żyłami to pod co się podpina PE ? -pewnie teraz 5 żyłami i tu nie ma problemu ale w starych domach? No i pozostaje pytanie odnośnie uziemnienia w garażu-po co?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:07:51 czas Polski »
Do domu zakład elektryczny podprowadza zawsze 4 żyły, PE robi się przy zakładaniu instalacji elektrycznej w domu. Ogólnie ideą jest odprowadzenie ładunków przy przebiciu gdzieś gdzie nikomu nie zagrożą, czyli do ziemi  :) robi się to na kilka sposobów,np: bednarka czy szpile wbijane w ziemię. Czyli jeśli tylko masz instalację wewnętrzną  w domku z przewodami PE zawsze jesteś w stanie ją przerobić tak, zebyś miał poprawne uziemienie.

Pytanie co z starymy mieszkaniami (kamiennice / bloki) gdzie nie ma pociągniętego kabla PE. Wtedy można zastosować rozwiązanie pośrednie czyli układ TN-C-S. Dobry schemat znajduje się tutaj:
http://www.elektroonline.pl/forum/watek/161/1,TNC-TNS-TNCS
W naszych warunkach (każdy Polak jest lekarzem, sportowce, politykiem i elektrykiem) kończyło się to kopiącym kranami lub kaloryferami :/

Uziemienie w garażu jest potrzebne z tych samych powodów z jakich jest w domu. Podpinasz odkurzacz, wylewa się woda na niego. Automatycznie wywala Ci różnicówke a nie dopiero wtedy jak Ciebie zacznie kopać.

Czy dobrze zrozumiałem pytanie ?

Offline jasiop

« Odpowiedź #51 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:16:25 czas Polski »
jeśli do rozdzielnicy/domu dostarczany jest prąd 4 żyłami to pod co się podpina PE ? -pewnie teraz 5 żyłami i tu nie ma problemu ale w starych domach?
No i pozostaje pytanie odnośnie uziemnienia w garażu-po co?
PE - uziom

do poczytania:
http://warunkibudowlane.pl/?s=modulos&v=capitulo&c=16225
http://www.pwsz-ns.edu.pl/it/media/File/sep/Ochrona%20ppora%C5%BCeniowa%20nn.pdf
Jasio P - Rzeszów

Offline Henry

« Odpowiedź #52 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:23:49 czas Polski »
Przy instalacjach elektrycznych nie chodzi o to żeby działało jak wszystko jest dobrze. Tylko żeby było bezpiecznie jak coś pójdzie nie tak. Urwanie się każdego przewodu jest tak samo prawdopodobne - to nie tylko "te z prądem" się psują (dlatego warto mieć uziemienie gdzie się tylko da). No i psują się bezpieczniki - różnicówki dość często, nadprądowym też się zdarza, ale te zazwyczaj są w łańcuszku - jak nie poleci w skrzynce, to poleci w pionie, jak nie poleci w pionie to poleci "na słupie".

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:46:13 czas Polski »
Święte słowa !

Offline jara

« Odpowiedź #54 dnia: 22 Czerwca 2016, 14:47:25 czas Polski »
U Brata likwidowali linię napowietrzną 4 żyłową. Do skrzynki przed domem nie wiem ile idzie żył ale od skrzynki do domu-rozdzielnicy-licznika idzie 5 żył-ciekawi mi skąd wzięli 5 żyłę czy zmostkowali ją z N czy podpięli do bednarki którą  wkopali. Na forum ktoś pisał, iż przy budowie zrobił sobie bednarkę którą wyprowadził w garażu-ciekawe jak ją podłączył czy: mając w garażu 5 żył to np do piły podłączył przewód z wtyczką 5 żyłową gdzie PE idzie do skrzynki a tam róznicówka i w razie czego wyłącza milisekundach  prąd a dodatkowo śrubą na stałe przykręcił do nogi swoje uziemnienie z bednarki. ?

Offline jara

« Odpowiedź #55 dnia: 22 Czerwca 2016, 15:09:56 czas Polski »
Przypomniało mi się że jak kiedyś podłączałem saunę/kabinę prysznicową do prądu to miała 4 żyły czyli L1, N, PE (podłączone do różnicówki) oraz 4 żyłę którą podłącza się bezpośrednio śrubą do uziomu (w blokach łazienki pod wanną muszą mieć wyprowadzony uziom z podłogi który przykręca się do wanny).

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Czerwca 2016, 16:11:12 czas Polski »
Odsyłam do bardzo dobrego postu na elektrodzie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1586654.html#7731570

Do do drugiego postu, PE nigdy nie podłącza się do różnicówki ! do różnicówki podłączone są L i N. Przez PE "ucieka" ładunek w przypadku przebicia przez co różnicówka wybija.

Uziemianie żelaznej wanny to jest dość ciekawy temat - są dwa oddzielne interpretacje przepisów, znaczy że trzeba to robić i że jest to niebezpieczne. A ja nie mam  swojego zdania bo tego nie muszę robić :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #57 dnia: 22 Czerwca 2016, 16:19:58 czas Polski »
w blokach łazienki pod wanną muszą mieć wyprowadzony uziom z podłogi
CC-szyna do połączeń wyrównawczych

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Czerwca 2016, 18:02:31 czas Polski »
UWAGA, to co piszę jest NIEZGODNE Z ŻADNYMI ZASADAMI I NIEBEZPIECZNE DLA ZDROWIA I ŻYCIA

No i teraz przechodzimy do naszych realiów.
W ten sposób w bloku wszystkie wanny są podłączone jednym obwodem, bo ce wychodzi z PE.
I mamy w bloku takiego pana X, który ma pralkę Jolę z lat 80tych. Ma też instalację z tych lat więc nawet nie słyszał o różnicówkach. Pralka zaczęła mu kopać więc jako specjalista od elektryki robi to co mu powiedział szwagier na urodzinach cioci Joli po pijaku czyli uziemia ją ("kopie bo masz starą instalację, więc trzeba ją uziemić").Jak uziemić, ano wziąć kabel i połączyć pralkę z rurą/grzejnikiem/wanną. I nagle w ten sposób nagle wszystkich w bloku co jakiś czas kopnie coś lekko albo kopnie coś mocniej albo ta miłą starsza pani z  piętra zmarła nagle w łazience na serce....
Jak administracja jest ok, to robi co kilka lat sprawdzenie instalacji. Tyle, że znowu wchodzą nasze realia. Bo albo znajomy elektryk podbije jak robi wszystkim na osiedlu. Albo robią to studenci dorabiający po lekcjach a ktoś podbije na końcu papier....

I co, wyrównywać potencjały na tych wannach czy nie ?

Offline jara

« Odpowiedź #59 dnia: 22 Czerwca 2016, 18:45:59 czas Polski »
Mi robił łazienkę spec co wcześniej budował z kolegami mój blok. Więc był mocno zdziwiony dlaczego nie mógł znaleźć uziemnienia pod wanno ("myśmy wszędzie dawali je a dlaczego tu nie ma to nie mam pojęcia") więc wpiąłem od sauny przewód (który powinien być podłączony do tego uziemnienia) pod PE i tyle. krzysiek_z dzięki za linka do strony. Ostanie pytanie: do czego podłączyć/uziemić rury pcv od odciągu wiór?