15 Maja 2026, 02:43:41 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie do elektryków  (Przeczytany 20259 razy)

m_kola

• Gość
Odp: Pytanie do elektryków
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Czerwca 2016, 09:50:07 czas Polski »
Załóż takie gniazdo na pile a między tym gniazdem a tym na ścianie daj przewód z wtyczkami.
Czyli z silnika kabel idzie do takiego gniazda na pile a nie na ścianie.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Czerwca 2016, 09:59:31 czas Polski »
Dobra, teraz załapałem. Co do konieczności zmiany przewodu na taki z PE to nie wiem czy to jest konieczne (masz fazę i zero na pile).  Jak sobie przypomnę to wszystkie moje elektronarzędzia (oprócz odkurzacza) są drugiej klasy ochronności (czyli mają taką wtyczkę jak w złączniku) więc nie potrzebują  bolca (chociaż lepiej mieć bolec z PE na wszelki wpadek, a nuż kupisz coś co wymaga uziemienia).

"Urządzenia klasy II charakteryzują się zastosowaniem izolacji wzmocnionej, która zapewnia zarówno ochronę przed dotykiem bezpośrednim, jak i pośrednim. Innym sposobem zapewnienia ochrony przeciwporażeniowej w urządzeniach II klasy ochronności jest zastosowanie izolacji podstawowej oraz dodatkowej[2][3]. Ponieważ zastosowana jest izolacja wzmocniona lub dodatkowa, to nie jest konieczne połączenie obudowy urządzenia z przewodem ochronnym uziemiającym, "

A teraz przyszło mi do głowy. Czy jesteś pewien że przechodząc z 5 żył na 4 żyły ktoś zamiast zera nie podłączył Ci PE  ?
I jeszcze raz, nie kombinuj sam jeśli robisz to 1 raz. Poproś o praktyczną pomoc kogoś kto się zna.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #17 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:00:38 czas Polski »
daj przewód z wtyczkami.
Czyli dwie wtyczki-to nie jest bezpieczne.

Wtyczka 5-cio stykowa przewód 5-cio żyłowy a dalej......
Wezwij fachowca(elektryka)on też chce przeczytać książkę* w kulturalnym towarzystwie ;D
*(czyt.napić piwa)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:02:13 czas Polski »
Dlaczego dwie wtyczki są niebezpieczne?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:05:35 czas Polski »
Czy jesteś pewien że przechodząc z 5 żył na 4 żyły ktoś zamiast zera nie podłączył Ci PE  ?

Na pewno-przecież to jest ochrona
Dlaczego dwie wtyczki są niebezpieczne?
włączyłeś wpierw w gniazdo i już masz na drugiej wtyczce napięcie

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:07:32 czas Polski »
OK, rozumiem.
No cóż, gniazda mają włączniki a człowieki rozum. Niemniej masz rację, że dobrze minimalizować ryzyko.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:11:04 czas Polski »
Ja radziłbym to zrobić tak, że ze ściany wyprowadzić kabel 5 x do piły na pile zabudować nową puszkę łączeniową. Z puszki wyprowadzamy zasilanie na silnik piły i na gniazdko 230V. Zrób zdjęcia jak jest połączone w pile i jak w gnieździe to można rozrysować prosty schemat. Jednak uważam, że bezpieczniej by było jakby to zrobił elektryk.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #22 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:15:49 czas Polski »
jeśli już, to takie GN przykręcamy do maszyny

tylko poszukać żeby jeszcze GN 230V miało lub dodać oddzielne GN do tego z fotki

Offline 91az

« Odpowiedź #23 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:25:29 czas Polski »
Dokładnie tak. Instalacja elektryczna w warsztacie _musi_ być poprawnie zrobiona. Dla Ciebie i każdego kto się tam znajdzie: musisz założyć, że wejdzie tam osoba postronna mająca mniej wiedzy niż rozumu (jak mawiał mój nauczyciel "przysłowiowa maupa"), podłączy urządzenie wymagające uziemienia (bo to przecież warsztat, więc bolec uziemiający z PE "musi być") i zrobi sobie krzywdę. Tutaj nie ma taryfy ulgowej - obowiązuje skrajna postać zasady ograniczonego zaufania. Rzecz jasna nie ma idealnie bezpiecznej instalacji elektrycznej, ale warto zrobić wszystko (w tym wynająć elektryka z odpowiednią wiedzą), żeby zminimalizować ryzyko.

Ad meriutum.

Przy przyłączu do warsztatu rzędu 40A/63A warto pociągnąć z tablicy rozdzielczej zasilanie odpowiednim przekrojem i w obrębie warsztatu założyć własną tablicę bezpiecznikową. Pierwszy zysk: nie będziesz musiał latać do głównej, żeby włączyć zabezpieczenie, drugi: widzisz na kontrolkach od razu co i gdzie się stało. Dla mnie najważniejsza byłaby świadomość, że instalacja jest przygotowana z materiałów o których jakość nie muszę się martwić (przekroje i wiek bezpieczników). Do tego niezależnie od zewnętrznej różnicówki o niskiej czułości (zabezpieczenie przeciwporażeniowe) mógłbym zakładać wedle potrzeby szybsze i bardziej czułe elementy zabezpieczenia czy choćby pomiarowe. O wygodniejszym rozprowadzeniu zasilania z własnej tablicy (więcej miejsca na szyny i przewody + własny zapas pustego miejsca na rozbudowę w przyszłości) też warto wspomnieć.

Z prądem nie ma żartów.

BTW. Warsztat drewno i pył: warto zadbać o odpowiedni poziom pyłoszczelności i ew. bryzgoszczelnosci elementów instalacji. Po kilku latach w źle złożonej puszce z gumką uszczelniającą potrafi się zebrać dużo pyłu, a w warsztacie nie zawsze przejmujemy się co i kiedy płynie po ścianie (o przecieka : kiedyś się poprawi) ;-)
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2016, 10:30:31 czas Polski wysłana przez 91az »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:30:41 czas Polski »
Nic dodać nic ująć - w garażu, warsztacie powinna być własna tablica rozdzielcza, zasilana z głównej i dopiero z niej rozprowadzone obwody do maszyn i gniazdek + własne zabezpieczenia w tym własną różnicówkę. Ja tak mam.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:44:30 czas Polski »
To jest spory budynek a ja tam tylko wynajmuję warsztat -Nie powinienem grzebać  w instalacji .

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:49:45 czas Polski »
Fajnie się pisze ale jak nie wiem czy będę to wynajmował rok czy miesiąc to raczej nie pali mi się żeby przerabiać instalację. Tym bardziej że do skrzynki którą pokazałem na zdjęciu mam ok 5m i dostęp 24h . Wychodzi na to że gniazdo na ścianie podłączone jest w sposób prawidłowy.
Na razie zrezygnuję po prostu z tego gniazdka 230V na pile  ;)
Pozdrawiam Tomek

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Czerwca 2016, 10:56:54 czas Polski »
Pisałeś wcześniej że na ścianie masz 5 bolcowe gniazdo a w maszynie 4 - bolcowe przeróbka zasilania piły i tak Cię nie ominie ;)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:00:06 czas Polski »
Piła działa .przewody podpięte są do trzech faz i do przewodu zerowego
Pozdrawiam Tomek

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:01:53 czas Polski »
Zerowego czy ochronnego ? Zero   - N - niebieski, ochronny - PE - zielono/żółty.