29 Kwietnia 2026, 21:00:33 czas Polski

Autor Wątek: Mój pierwszy stół warsztatowy  (Przeczytany 6374 razy)

Offline Gerard

Mój pierwszy stół warsztatowy
« dnia: 25 Czerwca 2016, 11:25:41 czas Polski »
Jako że jestem początkującym stolarzem amatorem i jeszcze nie posiadam nawet porządnego stołu do majsterkowania postanowiłem że takowy zrobić. Stół będzie miał około 73 cm wysokości i blat 60 x 100 cm. Zamówiłem świerkowe drewno suszone strugane (nie mam strugarki ani grubościówki).
Blat będzie się składał z 3 deseczek 3 x 20 x100 cm.
Nogi: kantówka kwadratowa 7 cm
Kratownica (wzmocnienie górne) kantówka 6 x 4 cm
Szczęki imadła: 5 x 10 x 50 cm.
Niby wszystko przemyślane ale mam mały dylemat. Jak połączyć ze sobą deski blatu i jak je połączyć z kratownicą. Chciałbym aby było estetycznie. Myślałem o tym żeby deski blatu połączyć ze sobą kołkami (zamówiłem zestaw do kołkowania Wolfcrafta) i skleić - tylko jeszcze nie wiem jaki wybrać klej. Blat do kratownicy mam zamiar przymocować od spodu czyli od kratownicy wkrętami do drewna. Myślę ze jak wkręt wejdzie w blat około 2 cm to wystarczy (blat ma mieć grubość 3 cm).
Wszystko będzie łączone śrubami zamkowymi i wkrętami. W miarę postępu robót postaram się wrzucać jakieś zdjęcia. 
Ma ktoś jakieś rady?

Klo

• Gość
Odp: Mój pierwszy stół warsztatowy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2016, 13:54:59 czas Polski »
Stół będzie miał około 73 cm wysokości
Nie wiem ile odstajesz od ziemi, ale pamiętaj, że robisz dla siebie. Do wygodnej pracy zalecane jest łokieć + pięść, tzn., że jak zegniesz rękę i podłożysz pięść, to na końcu pięści powinien być blat.
Do klejenia polecam klej poliuretanowy. Szybko łapie i ma bardzo dobrą wytrzymałość.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Czerwca 2016, 14:04:07 czas Polski »
Popieram Klo.
Ja przy wzroście 178cm mecze się przy 85cm. 
Do cięższe pracy jest ok ale do prac precyzyjnych wolę minimum 90cm.
Dodatkowo deski zamiast 20cm wolałbym podzielić na trzy. Takie około 6.5cm.  Mniej będą się Krzywiń...
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2016, 14:06:09 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline Gerard

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2016, 14:27:15 czas Polski »
Ja jestem ciut niższy, mam 170 cm. Stół będzie potrzebny do wielu różnych rzeczy a nie tylko majsterkowania. Ten obecny ma blat na wysokości 70 cm, ale jest strasznie rozklekotany wiec zanim zabiorę się za inne rzeczy trzeba zorganizować sobie miejsce pracy.

Myślałem że deski na blat powinny być najszersze jak to możliwe. Łatwiej będzie  je ustawić na kratownicy i będzie mniej roboty.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Czerwca 2016, 15:06:55 czas Polski »
Lepiej je rozciac i pokleić bo drewno pracuje. Nawet suche w zróżnicowanych warunkach wilgotnosci.  Masz jakiś rysunek tego stolu?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Czerwca 2016, 17:52:38 czas Polski »
Skoro masz już jakiś stół, to podłóż  pod nogi jakieś legary lub cegły i sprawdzisz sobie, jaka wysokość będzie Tobie pasowała.
To nic nie kosztuje, a precyzyjnie dobierzesz wysokość.

Offline Gerard

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwca 2016, 19:51:40 czas Polski »
Rysunek wstawię po weekendzie. Teraz nie mam dostępu do skanera.
To ma być uniwersalny stół do wielu rzeczy nie tylko do majsterkowania.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2016, 06:10:12 czas Polski »
Do wszystkiego, czyli do niczego. ;)
Ty najlepiej wiesz, ile czasu spędzisz przy stole na struganiu, a ile na innych czynnościach.
Ale...
Piszesz, że masz już nieco zdezelowany stół. Więc do innych prac - po małym remoncie, się nada.
Ten, który masz zamiar zrobić, zrób na wymiar. Przekonasz się, że praca w odpowiedniej pozycji, to ogromna ulga dla kręgosłupa.
Więcej na temat wysokości stołu pisać nie będę, bo jeśli Ciebie nie przekonałem, to już nie przekonam. :)

Offline Gerard

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2016, 09:18:20 czas Polski »
Klo
Rozumiem i zdaję sobie że stół na odpowiedniej wysokości meczy mniej. Nie trzeba mnie do tego przekonywać. Jednak w moich warunkach na chwile obecna 73 cm stołu będzie odpowiednie. Będzie stał u moich rodziców tam gdzie prowadzę działalność. Natomiast mam w planach wykonać jeszcze 1 stół tym razem do swojego domu i swojego warsztatu którego jeszcze nie mam - niedługo założę kolejny temat związany z budową budynku warsztatowego.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Czerwca 2016, 09:38:37 czas Polski »
Zostałem poproszony przez teścia żeby mu zrobić stół warsztatowy wiec dołączę się do wątku.
Wymierzyłem i zrobiłem projekcik w sketchupie. Wymiar to 70x200cm i wysokość 82cm.
Ponieważ on też robi wszystko i nic, a głównie rozkłada narzędzia na blacie to obmyśliłem mu dwie półeczki na większe i cztery szuflady na mniejsze graty. na jakiś czas mu starczy, aż znów zbieractwo weźmie nad nim górę ;)

Wrzuć jakiś projekt to może coś podpatrzę.
Pozdrawiam i czekam na Twoją realizację..

Offline szastal

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2016, 09:40:17 czas Polski »
Gratulacje że już się zabrales bo ja nadal mam to w planach bo obecny męczy mocno jak jest za niski. Później coś w pracy robiłem i było dużo wygodniej i z ciekawości zmierzylem wysokość i właśnie 90 było więc odpowiednio i to na prawdę dużo daje

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwca 2016, 09:52:08 czas Polski »
Do precyzyjnych prac wykonywanych ręcznie polecam stolik na stół z imadłem - będziesz miał odpowiednią wysokość do pracy. Resztę prac możesz wykonywać na większym stole.
http://forum.domidrewno.pl/sam'y/stolik-na-stol/msg733/#msg733

Offline Gerard

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Czerwca 2016, 21:19:34 czas Polski »
kozio

W jakim programie robiłeś ten projekt?
Mój projekt miał być na wczoraj ale dłużej zeszło mi z uczeniem się projektowania więc jest dopiero dziś. Stół jest dość prosty. Łączenie drewna za pomocą wkrętów i śrub zamkowych, być może wkręty zastąpię konfirmatami - chyba tak to się nazywa.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2016, 21:22:43 czas Polski wysłana przez Gerard »

Offline abyss

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Czerwca 2016, 22:59:25 czas Polski »
Zostałem poproszony przez teścia żeby mu zrobić stół warsztatowy wiec dołączę się do wątku. Wymierzyłem i zrobiłem projekcik w sketchupie. Wymiar to 70x200cm i wysokość 82cm.
Też jestem przy wykonaniu roboczego blatu, dosyć zbliżony do Twojego wielkością - wg wstępnego projektu 68x176 - ale planowana wysokość 93.5cm (+ ewentualnie potem na to jeszcze sklejka 18mm - jak finanse pozwolą). Mam 185 wzrostu. Rozważam nawet podwyższenie pierwotnego planu o 3-4cm, bo wg. tego co pisał Klo: "Do wygodnej pracy zalecane jest łokieć + pięść" to wychodziło mi nawet więcej - 102cm. Mam w tej chwili biurko 79 cm i nie da się przy nim robić prac manualnych. W pracowni miałem kiedyś blaty o wysokości w okolicach 95-105 cm (niestety brak danych w zapiskach ile) i były bardzo wygodne. Oczywiście każdy robi, jak lubi.

Offline Gerard

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Lipca 2016, 07:56:42 czas Polski »
Kupiłem drewno na stół. Zamówiłem ze stolarni. Niestety nie jestem zadowolony. Zamawiałem deski o przekroju 200 * 30 mm, po przywiezieniu okazało się że mają wymiar 195 * 27 mm. Dodatkowo miałem nadzieję że będą identyczne, równe, proste. Niestety nie są. Nie po to zamawiałem drewno strugane suszone żeby je potem jeszcze strugać. Wydawało mi się że drewno powinno być równe, piękne i trzymać wymiary.

Czy jest to standardową praktyką w stolarniach że zamawiając drewno o grubości np. 30 mm dostajemy 3 mm mniej? Czy drewno takie najpierw jest strugane a potem suszone?