24 Kwietnia 2026, 01:07:35 czas Polski

Autor Wątek: Dofinansowanie unijne lub inne.  (Przeczytany 4598 razy)

Offline marcin6391

Odp: Dofinansowanie unijne lub inne.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Kwietnia 2017, 20:48:25 czas Polski »
Na razie tylko se gdybam...

Offline raven

« Odpowiedź #16 dnia: 24 Sierpnia 2017, 07:46:19 czas Polski »
Lilorobert, od 10 lat zajmuję się funduszami na Mazowszu. Każde województwo ma urząd, który rozdziela środki unijne, w tym dla przedsiębiorców, z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Zorientuj się kto w Twoim województwie się tym zajmuje, albo napisz skąd jesteś. Następnie musisz sprawdzić harmonogram naborów, ponieważ to nie jest tak, że możesz przyjść z wnioskiem w każdej chwili. Wniosek jest odpowiedzią na konkurs. Kwoty, o których tu mówimy są dużo wyższe niż wspomniane tu 15 tyś. Pamiętaj także, że musisz posiadać wkład własny. Jego wysokość jest zależna od kilku rzeczy, ale mniejsza o to. Powinno to być około 40-50%. Są 2 typy konkursów: rozpoczęcie działalności i rozwój istniejącej. Spokojnie możesz wtedy zakupić SolidWorksa. Dofinansowanie, o którym mówię nie ma nic wspólnego z urzędem pracy. Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz.

Offline Andriu

« Odpowiedź #17 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:42:53 czas Polski »
Raven a  wiesz coś  o środkach unijnych  dla małopolski, dokładnie chodzi  mi  o dotację  na  noclegi przy gospodarstwie.  mam 6 ha pola,  ale pracuje zawodowo i nie płacę krusu.  chciałem  wyremontować  budynek gospodarczy  z przeznaczeniem na  pokoje. mieszkam niedaleko  energylandii

Offline raven

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Sierpnia 2017, 09:46:04 czas Polski »
Andriu, musisz mieć działalność przede wszystkim. Jeśli chodzi o konkursy i całą papierologię poczytaj tutaj: http://www.rpo.malopolska.pl/

Offline Andriu

« Odpowiedź #19 dnia: 24 Sierpnia 2017, 10:08:33 czas Polski »
tylko że nie bardzo chcę otwierać  działalność gdy  sezon trwa 3 miesiace.

Offline raven

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Sierpnia 2017, 10:23:48 czas Polski »
obawiam się, że bez tego ani rusz. Jeżeli bierzesz dofinansowanie to musisz potem utrzymać trwałość tego projektu przez 3 lata od jego zakończenia, czyli finalnego rozliczenia. To tak zwane wskaźniki rezultatu, wszystko się właśnie o to rozchodzi, żeby coś po tym projekcie pozostało na rynku. Nikt Ci nie da bezzwrotnie kasy na ładne oczy.

cleaner

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Października 2017, 16:33:04 czas Polski »
W PUP dają coś koło 20 tys zł ale trzeba być bezrobotnym ja dostałem z POKL ok 40 tys zł parę lat temu.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Października 2017, 16:36:57 czas Polski »
ja dostałem z POKL ok 40 tys zł parę lat temu.

a tu zaraz dostaniesz po głowie ;) że nie przeczytałeś regulaminu i nie poczyniłeś pierwszych kroków w dziale przedstaw się ;D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Października 2017, 16:43:10 czas Polski »
Cleaner nie sprząta tylko brudzi...

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Października 2017, 18:09:08 czas Polski »
w urzedach pracy jest na stanowisko nowe cos kolo 20 ale to mozevsie roznic chyba w zaleznosci od rejonu