19 Lipca 2026, 21:09:49 czas Polski

Autor Wątek: Kupić czy pożyczyć... pilarkę  (Przeczytany 6106 razy)

Offline krzyś48

Odp: Kupić czy pożyczyć... pilarkę
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Czerwca 2016, 11:51:35 czas Polski »
No,kolega nie mówił że beczki będzie robił ;D :P

zagapiłem ze trzy filmy po kolei :)
Może jakiś pomysł koledze wpadnie ;)

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Czerwca 2016, 11:57:42 czas Polski »
Jeśli myślisz o pracy w drewnie to kup dedykowaną do drewna. Na chwilę obecną potrzebujesz taką a jak powszechnie wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia. ;) Zwróć przede wszystkim uwagę na to czy dany sprzęt ma jakiś serwis w Polsce. U mojego taty w warsztacie pracuje einhell(mimo złych opini) kupiony na szybko też do takich małych rzeczy i działa już 5 lat bez zarzutu a tato jej raczej nie oszczędza. Zastanów się nad tym co radził kolega Kozio:
Za 300 zł kupisz naprawdę niezłą- markową pilarkę tarczową używaną z klinem średnica tarczy jakieś 180-200mm. Do tego jakiś kawłek blatu i prowadnicyi i na szybko wmontowanie pilarki pod blat. Instrukcje na you tube pod haslem homemade table saw.
Co zyskujesz - to że zrobiłeś to sam - Satysfakcja :) Ponadto masz pilarkę firmową idziesz byle gdzie do sklepu do internetu i dostajesz wszystko. A do tego nie klniesz że straciłeś 200 zł na badziewie serwis nie wiadomo gdzie i nie ma czym robić.
To naprawdę nie jest skomplikowane.

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Czerwca 2016, 12:12:26 czas Polski »
A może z innej strony - jak zamierzasz wyciąć okrągłą podstawę i blat? Może sama wyrzynarka z możliwością cięcia pod kątem by Ci wystarczyła? Ma cieńszą stopę, więc łatwiej będzie Ci zamontować deseczkę do stołu i na niej dodatkowo inną w charakterze prowadnicy dla wyrzynarki. Do tego dobry nóż i jakość cięcia tego skosu będzie wystarczająca, skoro ma to być powierzchnia do klejenia.

A wyrzynarką to już prościej okrągły blat wyciąć...

Pomyśl nad taką opcją.

Offline Morświn

« Odpowiedź #18 dnia: 29 Czerwca 2016, 15:23:23 czas Polski »
To ja napisze Ci opinie osoby co miala w sumie cos identycznego. Nie ma szans zebys zrobil na tej zabawce to co zamierzasz. Jedyne co chcialem na niej uciac to listewki z deski 6-8mm i to juz byl problem. Teraz zostal mi sam silnik i nawet nie wiem co z nim zrobic bo chyba tylko na wentylator sie nadaje. A i tarcza ma chyba niestandardowy otwor. Ogolnie lipa i poszlo na zlom. Na szczesci nie ja to kupilem :):D

Klo

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Czerwca 2016, 15:54:55 czas Polski »
A nie myślałeś o zrobieniu skosu za pomocą struga?

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Czerwca 2016, 16:41:10 czas Polski »
Dobra myśl z tym strugiem ! Muszę tylko obmyślić zamocowanie deski pod kątem 30 stopni do podłogi. A żeby to uczynić muszę wpierw uciąć krawędź jakichś desek pod kątem 30 stopni  :) ... czyli błędne koło. Chyba że te cięcia zrobię wyrzynarką...

Kąt 30 stopni ma tę zaletę, że przekątna jest 2 razy większa od jednej przyprostokątnej (sinus = 1/2). Zatem można zmierzyć łatwo po desce, czy mamy 30 stopni.

Obejrzałem filmik Izzy swana na jutjubie -  użył DeWalt-a do zrobienia "DIY table saw"

blat 24 x 21 inches = 60 x 53 cm z grubej sklejki, ma fajne linijki i ekierki,
prowadnicę przykręcił wkrętami, co jest raczej kontrowersyjne
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2016, 16:43:45 czas Polski wysłana przez mim »

Offline Henry

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Czerwca 2016, 16:47:24 czas Polski »
A żeby to uczynić muszę wpierw uciąć krawędź jakichś desek pod kątem 30 stopni  :) ... czyli błędne koło. Chyba że te cięcia zrobię wyrzynarką...

Mogłeś nie słyszeć ale pojawił się nowy wynalazek - piła ręczna ;)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Czerwca 2016, 17:30:33 czas Polski »
Mogłeś nie słyszeć ale pojawił się nowy wynalazek - piła ręczna
Bomba ! Ale cięcie piłą ręczną kąta 30 stopni wydaje się trudne. Ale spróbuję ten patent dziś wieczorem - użyć struga.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Czerwca 2016, 17:59:51 czas Polski »
Sama piła i strug nie wystarczą. Potrzebujesz jeszcze kątomierza i prostego znacznika (choćby wkręt w kawałku deski). :)

P.S.
Coś mnie się widzi, że żona z dziećmi niedługo wróci i cały plan w .... ;) Ale przynajmniej zdobędziesz wiedzę, która przyda się, gdy domownicy znowu opuszczą domostwo.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2016, 18:02:39 czas Polski wysłana przez Klo »

Offline Henry

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Czerwca 2016, 18:09:10 czas Polski »
Mogłeś nie słyszeć ale pojawił się nowy wynalazek - piła ręczna
Bomba ! Ale cięcie piłą ręczną kąta 30 stopni wydaje się trudne. Ale spróbuję ten patent dziś wieczorem - użyć struga.

Wycinasz dwa trójkąty które mają 30 stopni. Na nich mocujesz deskę jak żeby leżała pod takim kątem krawędzią do ostrugania 2-3cm nad stołem (w trójkątach podtrzymujących obcinasz róg żeby nie przeszkadzał). Strug kładziesz bokiem na stole, przysuwasz do deski i jedziesz.

Tu obrazek poglądowy:

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Czerwca 2016, 22:47:20 czas Polski »
Do ściśnięcia tego wielokątowego walca możesz uzyć metalowych opasek zaciskowych - cybantów. Ciężko dostać w tak dużych rozmiarach ale można spinać kilka ze sobą. To są cybanty: http://imged.pl/tematy/cybant/ (przykład).
Druga opcja to pasy ze ściągaczami.
Trzecia to sznur (lina itp.) napinana poprzez skręcanie pętli.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Czerwca 2016, 23:53:05 czas Polski »
Wycinasz dwa trójkąty które mają 30 stopni. Na nich mocujesz deskę jak żeby leżała pod takim kątem krawędzią do ostrugania 2-3cm nad stołem (w trójkątach podtrzymujących obcinasz róg żeby nie przeszkadzał). Strug kładziesz bokiem na stole, przysuwasz do deski i jedziesz.
Dzisiaj udało mi się zestrugać deski i pociąć na kawałki długości 40 cm. Jeszcze czeka mnie cięcie wzdłuż na szerokość 8,5 cm, a potem zgodnie z radą struganie przy użyciu trójkątów. Wszystko jasne. Zastanawiam się czy nie dałoby się poziomo strugać, ale może bokiem też się uda.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Czerwca 2016, 06:46:04 czas Polski »
To przedsięwzięcie zajmie mi cały wieczór albo i dwa.
Jeden...
Uwierz mi że warto się poświęcić.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Czerwca 2016, 17:26:25 czas Polski »

Offline Maciek61

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Czerwca 2016, 18:52:21 czas Polski »
@mim Swego czasu coś w tym stylu kupiłem. Powiem tak na zdjęciu to lepiej wygląda jak w realu . Jak popatrzyłem na wykonanie spawy  to nawet nie składałem a włożyłem  do kartonu z powrotem i oddałem
Jak chcesz coś budżetowego to kup coś w tym stylu http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/narzedzia-stolowe/pilarki/stolowe/pilarka-stolowa-do-drewna-macallister-1500-w.html nawet na stronie jest chyba recenzja . W promocji chyba była coś kolo stówki tańsza .
W mojej ocenie kupując to co podajesz w linku to trochę marnowanie kasy

« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2016, 18:54:42 czas Polski wysłana przez Maciek61 »