10 Maja 2026, 23:22:36 czas Polski

Autor Wątek: Six Sigma, Kaizen - jak biznes prowadzić  (Przeczytany 1879 razy)

Offline Gerard

Six Sigma, Kaizen - jak biznes prowadzić
« dnia: 29 Czerwca 2016, 09:46:50 czas Polski »
Czy ktoś zetknął się z metodologią Kaizen czy Six Sigma. Możecie polecić jakiś podręcznik do tych zagadnień lub inne ewentualne metody zapoznania się z tymi systemami.
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2024, 18:48:04 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Six Sigma, Kaizen
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2016, 15:53:13 czas Polski »
Nie wiem czy i jak szukałeś  - jest szereg artykułów uniwersyteckich w formacie *.pdf gdzie jest wyszczególniona bibliografia, np tu:
https://www.google.pl/search?q=Imai+M.%2C+Kaizen.+Klucz+do+konkurencyjnego+sukcesu+Japonii%2C+Wydawnictwo+MT+Biznes%2C+Warszawa+2007&oq=Imai+M.%2C+Kaizen.+Klucz+do+konkurencyjnego+sukcesu+Japonii%2C+Wydawnictwo+MT+Biznes%2C+Warszawa+2007&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8
albo tu:
Bibliografia
Harry M., Shroeder R., Sześć sigma, wykorzystanie programu jakości do poprawy wyników finansowych, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2001.
Karaszewski R., Tylko dla liderów - sześć sigma, Problemy Jakości nr 6/2001, Warszawa 2003.
Peter S.Pande, Robert P.Neuman, Roland R.Cavanagh, Six Sigma Sposób poprwawy wyników nie tylko dla firm takich jak GE czy Motorola, Wydawnictwo K.E. Liber s.c., Warszawa 2003
Matt Barney & Tom McCarty, Nowa Six Sigma, Wydawnictwo Helion, Gliwice 2005

marek_b

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2016, 16:00:46 czas Polski »
Cel ?
Firma ?
Zainteresowania ?

Offline Gerard

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2016, 16:54:37 czas Polski »
Prowadzę jednoosobową działalność ale niestety nie idzie najlepiej. Nie mam wystarczającego dostępu do towaru który można szybko i z dużym zyskiem sprzedać. Pisząc szybko mam na myśli 3-6 miesięcy ponieważ często zdarza się że towar poleży rok albo 2 na magazynie zanim sprzedam. Żeby to usprawnić tak żebym miał satysfakcjonujące zyski musiałbym wiele zainwestować. Wybudować duży magazyn, warsztat, kupić sprzęt np wózek widłowy i kupić bardzo dużo towaru. Niestety nie stać mnie na takie inwestycje i stad decyzja o szukaniu pracy a działalność będzie na dorobienie sobie do pensji. Poszukuje czegoś z zarządzania produkcją, kontrolą jakości itp. W wielu firmach zwłaszcza z branży Automotive pożądana jest znajomość Lean Manufacturing. Dlatego szukam czegoś o Kaizem i Six Sigma napisanego w przystępnej i zwięzłej formie aby się trochę zaznajomić z tymi zagadnieniami.

Offline GRAF_82

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2019, 10:22:27 czas Polski »
cześć jestem z tej branży.
na sam poczatek polecam przyjemne lektury:

1) Lean Thinking – szczupłe myślenie. James P. Womack, Daniel T. Jones
2) Naucz się widzieć -John Shook, Mike Rother
3) Cel I: Doskonałość w produkcji - Eliyahu M. Goldratt
4) Cel II: To nie przypadek - Eliyahu M. Goldratt

w tej kolejności.
po przeczytaniu pierwszych dwóch zrozumiesz czego nie rozumiesz i zupełnisz wiedzę dalej.
ale te podstawy dają zupełnie inne "spojrzenie" a są napisane bardzo bardzo przyjaźnie.

polecam.
wiedza.... rzecz nabyta...