10 Maja 2026, 09:35:41 czas Polski

Autor Wątek: HSS - jak ostrzyć ?  (Przeczytany 4014 razy)

Offline BykuByku

HSS - jak ostrzyć ?
« dnia: 01 Lipca 2016, 21:25:09 czas Polski »
Hej. Jestem w tej chwili na kupnie mojego pierwszego struga. Najchetniej to bym sobie kupil ta japonska maszyne kanna :P mam pile japonska i wiem jak to tnie i jak dla mnie to jest ekstraklasa jesli chodzi o reczne narzedzie to ciecia. No ale kasa ;( dlatego stwierdzilem ze kupie chinski strug mu bao. Podobna budowa i zasada dzialania jak te japonskie. No i pojawia sie problem ostrzenia. Ostrze tam jest wykonane z stali hss 64 hrc. Z tego co wiem to kamien diamentowy bylby to tego dobry. Tylko ze takie kamienie tez nie sa tanie :( no i  w zwiazku z tym chcialem sie spytac ekspertow na forum czym to najlepiej bedzie ostrzyc, moze ktos mial z tym stycznosc, jesli juz kamien to jaka gradacja ? Ogolnie mam prosbe zebyscie mi dali rade odnosnie tego tematu.

Offline Henry

Odp: HSS - jak ostrzyć ?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lipca 2016, 21:46:58 czas Polski »
Diamenty Taidea 400/1000 kosztują 100zł. Dobre kamienie są 1,5x droższe a i tak potrzebujesz diamentów żeby je wyrównać.

Nie bój się 64HRC - to nie tak dużo. Dałbyś radę nawet na papierach ściernych... Kwestia tylko ile masz cierpliwości ;-)

Offline BykuByku

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipca 2016, 09:28:20 czas Polski »
Dzieki za szybka odpowiedz. Czyli pierwsza opcja taidea 400/1000. A te lepsze o ktorych mowisz to jakiej firmy ?

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipca 2016, 14:17:53 czas Polski »
Kamienie japońskie - są duże i dobre. Ale trzeba dbać o to żeby były płaskie.

Offline prezio

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipca 2016, 22:25:08 czas Polski »
Drozsze kamienie diamentowe to DMT albo EMc - ale cena jednego to rzad 400 pln - zeby w miare szlo to musisz miec 2 fine (600) i extrafine (1200). Do tego skora z pasta polerujaca dajaca okolo 4000-6000.
Warto miec jeszcze do modelowania ostrza coarse (240) - ale to mozna zastapic papierem sciernym. W sumie wszystko mozna papierem an szkle. ale jak chcesz dlugo uzywac to warto po woli poinwestowac albo w japonskie kamienie (trzeba dbac i jest odpowiednio plasko formowac (pilnowac tego), albo diamentow e z wyzszej polki.
Jak na poczatek 400/1000 diament ten z tanszych tez jest Ok + skora z pasta znajlepiej zielona - daje 4000-6000
Jezeli nie szczyles recznie to kup sobie porwadnice do ostrzenia. Z reki bedzie ciezko na poczatku. Moze warto kupic jakies stare dluto badz ostrze i sobie pocwiczyc ostrzenie z reki pod katem odpowiednim
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline velsyster

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipca 2016, 12:39:13 czas Polski »
Diamenty Taidea 400/1000 kosztują 100zł.
Tylko niestety ich plaskosc to loteria.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipca 2016, 13:22:51 czas Polski »
Do ostrzenia dłut wystarczy osełka diamentowa DMT o szerokości 50 mm. Film instruktażowy DMT pokazuje również jak ostrzyć noże strugów na takich węższych osełkach.
Te osełki 50 mm to koszt około 250 zł. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem mitu o wyjątkowych własnościach i jakości kamieni japońskich. Kamienie jak kamienie i ich cena często nie jest adekwatna do ich jakości.

Offline BykuByku

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipca 2016, 17:54:49 czas Polski »
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Teraz to jestem niezle skolowany bo co czlowiek to opinia :( ale z tego co ogladalem i czytalem to te kamienie dmt zbieraja dobre recenzje. Szkoda, ze to cholerstwo takie drogie. Najwyzej kupie te zmiejsze gabarytowo i moze jakos dam rade. Z japonskimi chyba najwiekszy problem ze robia sie koleiny.

Offline BykuByku

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lipca 2016, 18:05:31 czas Polski »
Znalazlem film jak koles ostrzy dluta i nawet ostrza strugow na takich malych ostrzalkach w rozmiarze karty kredytowej. Akurat te nie sa dmt ale oni tez maja takie w ofercie.
Tutaj link:

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lipca 2016, 19:55:56 czas Polski »
Wiem  ,że łatwo się doradza żeby nie oszczędzać na jakości ale mimo wszystko odradzam kupowanie osełek diamentowych Silverline'a. Nie wiem czy o tych piszesz ,ale tak na wszelki wypadek...

Offline BykuByku

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lipca 2016, 20:42:11 czas Polski »
Jesli chodzi o te diamentowe to biore pod uwage te DMT tak jak radziliscie. W linku ponizej jest dobra opcja, kamien  6 calowy dwustronny DMT fine i extra fine za 50 dolarow.
 https://www.amazon.com/DMT-D6FC-6-Inch-Dia-Sharp-Double-Sided/dp/B000GD3V3E?th=1&psc=1

Offline prezio

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lipca 2016, 20:57:38 czas Polski »
https://www.dictum.com/en/sharpening/bench-stones/dmt/705380/dmt-dia-sharp-bench-stone-fine?q=dmt&pos=1&origPos=45&simi=97.02&page=1&pageSize=12&origPageSize=12

Na dictum masz 40 EUro - bez cla i podatku.
Na amozonie przekraczasz 50 dolarow z przesylka co moze skutkowac clem i vatem z dictum nie.

Tylko wybierz odpowiedni - fine albo extra fine xccoarse tez sie przydaje - ale tak jak pislaem mozna go pap0ierem swobodnie zastapic - uzywa sie fgo przy ustawianiu istrza lub korygowaniu po oszczerbienu
W wiekszosci fine i extra fine + skora z pasta jest wystarczxajace. Daja okolo 4000-6000 .
Niektorzy probuja robic na wiekszej gradacji ale to nie ma sensu na dluzsza chwile bo samo drewno daje max 4000-6000. A po kilku posunieciach dlutem czy stugiem po drewnie 12000 sie stepi do 4k - 6k po uzyciu na drewnie;)
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2016, 21:00:19 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.