11 Lipca 2026, 23:55:05 czas Polski

Autor Wątek: Schowek na narzędzia ogrodowe - płaski dach  (Przeczytany 2555 razy)

krzysiek_z

• Gość
Schowek na narzędzia ogrodowe - płaski dach
« dnia: 03 Lipca 2016, 22:42:28 czas Polski »
Ponieważ sprzęt do obróbki drewna zajmuje coraz więcej miejsca w garażu muszę przenieść narzędzia ogrodnicze do osobnego schowka. Dostałem zgodę naczelnego architekta krajobrazu (czyli żony :D ) pod warunkiem, że będzie wpisywał się w ogrodzenie. Nie jest to w sumie trudne, po błot z desek poziomych wysokość ok 190 cm, szerokość w sumie dowolna. Jedyna rzecz, która mnie zastanawia to dach.
Chodzi o to, żeby był niewidoczny od strony ogródka a jednocześnie nie może woda spadać do sąsiada na działkę.
Zastanawiałem się nad jakąś formą dachu płaskiego z tym że wiem że one są problematyczne (brak spadu = stojąca woda czyli duże wymagania co do szczelności).
Może macie jakieś pomysły żeby to rozwiązać ?

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Schowek na narzędzia ogrodowe - płaski dach
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2016, 22:57:07 czas Polski »
Dach pogrążony?

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipca 2016, 23:41:15 czas Polski »
Pogrążony przy tak niskim pomieszczeniu raczej się nie sprawdzi, po za tym dość mało popularne rozwiązanie dla szopki z narzędziami :D

Zaryzykuje, uwaga... rynna?  ;D

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2016, 09:37:10 czas Polski »
Dach jednospadowy z rynna z tyłu..... to nie może być takie proste :D
To jeszcze jedno pytanie, chciałbym zrobić coś w rodzaju dachu attykowego, czyli widać tylko deski boczne. Jak uszczelnić łączenie dachu z deskami robiącymi za "ściankę attykową" ?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2016, 14:28:37 czas Polski »
Deską attykową zasłoń rynnę poziomą. Rynna ociekowa może być położona poniżej połaci dachu na parapecie - desce podrynnowej obitej blachą ocynkowaną. Uszczelnienie , o które pytasz jest bardzo trudne do prawidłowej realizacji.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2016, 16:12:07 czas Polski »
Ma to sens, minusem jest obniżenie dachu o wysokość rynny. Musze policzyć jaką muszę mieć wysokość żeby się zmieściły sprzęty.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lipca 2016, 17:18:38 czas Polski »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lipca 2016, 21:49:01 czas Polski »
Podobna skrzynia będzie jako element tarasu. A schowek ogrodowy musi zmieścić taczkę i grabie do które mają 180 cm długości.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2016, 22:11:59 czas Polski »
No i rozwiązanie z rynna wewnetrzną jest problemateyczne bo mi wysokości nie starczy na taczkę.
Pewnie kombinuję, ale czy można zrobić pokrycie dachowe z sklejki wodoodornej, przetrwa w wersji zabezpieczonej jakimś mazidłem czy za rok trzeba będzie wymieniać ?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lipca 2016, 07:29:31 czas Polski »
U mnie płyta mfp robi za podłogę w przyczepce - pomalowana kilka razy impregnatem.
Ja na razie jest ok, chociaż widzę, że delikatnie w niektórych miejscach spuchla

Offline Rizer

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lipca 2016, 00:56:56 czas Polski »
Pomaluj smołą, będziesz miał namiastkę papy. A tak właściwie to czemu nie pokryć takiego dachu papą właśnie? :)

- Tapatalk

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Lipca 2016, 08:30:46 czas Polski »
I jak tam prace?
Jaki to ma w ogóle wymiar?
To ma być coś w tym stylu tylko z płaskim dachem?
http://youtu.be/Z9CZQLVAu1I

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lipca 2016, 10:03:14 czas Polski »
Będzie niższe i węższe. Taka raczej szafa bo nie da się wejść do środka. Realizacji na razie nie ma, są inne bardziej pilne rzeczy (np wakacje :D ).
Główna idea jest taka,żeby wyglądało to jak najbardziej podobnie do płotu (płot to poziome deski, coś jak w wątku Liroberta tylko brzydziej :) ), najlepiej jak kawałek płotu z zamknięciem  . No a płot nie ma dachu a tym bardziej nie mam smoły i papy. Chcę, żeby tak było bo niestety układ działki jest taki, że ta szopla musi stać na widoku do wejścia domu.

Pewnie zbiorę się na jesień jak będę chciał uprzątnąć garaż przed zimą dla auta z rzeczy ogrodniczych to sfotografuję realizację.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Lipca 2016, 15:29:08 czas Polski »
ta szopla musi stać na widoku do wejścia domu.
A może zamiast ukrywać te szople powinieneś zrobić coś co będzie ozdobą właśnie...
Ostatnio widziałem piękny domek na pojemniki na śmieci.
Przykuwał uwagę...

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lipca 2016, 15:39:43 czas Polski »
Zupełnie nie mój styl. Jestem fanem minimalizmu. Do tego ja mam działkę miejską, 9A z czego 4 są zajęte przez dom i utwardzenie, więc muszę pilnować czystości formy, żeby to jakoś wyglądało.
Pojawiła się jeszcze opcja obrośnięcia tego czymś pnącym, może w to pójdę.