10 Czerwca 2026, 06:16:57 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw znów :p  (Przeczytany 8387 razy)

MChObi

• Gość
Odp: Plac zabaw znów :p
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Listopada 2016, 12:55:09 czas Polski »
Szybkie pytanie jak np. w następnym roku będę chciał to pomalować powiedzmy na biało co jakie zabiegi muszę poczynić czy nic nie robić tylko malować.

Czym masz teraz pokryte drewno ? ( nie znalazłem / przeoczyłem  tą informację ) .
Czy chcesz pokryć to tak aby były widoczne słoje czy na jednolity kolor  ? bo jeśli to ma być zwykły biały kolor i masz na tym jakiś impregnat ( vidoral czy cuś ) to wystarczy raczej tylko przeszlifować  szlifierką odkurzyć  i jazda  . I pamiętać aby oglądnąć pogodynkę przed malowanie w razie deszczu

Offline bigber

« Odpowiedź #46 dnia: 06 Listopada 2016, 13:17:43 czas Polski »
Obecnie sadolin impregnant Classic powłokotwórczy kolor orzech, część chce pomalować takim czymś Beckers Designer Universal White a resztę czymś na niebiesko i różowo by było widać słoje ale jeszcze nie wiem czym

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Listopada 2016, 14:12:01 czas Polski »
Z tego co wyczytałem z karty ( http://beckers.pl/sites/default/files/beckers_designer_universal_2015_04_27.pdf ) powinno się przyjąć na impregnat wystarczy tytko przeszlifować i można malować

PS Nie mowie tego złośliwie ale na przyszłość warto przeczytać karty charakterystyki i techniczne produktu po za oczywistymi oczywistościami można znaleźć przydatne informację .
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2016, 14:15:06 czas Polski wysłana przez MChObi »

Offline bigber

« Odpowiedź #48 dnia: 06 Listopada 2016, 17:57:28 czas Polski »
Ok dzięki za info, kartę przeczytałem a pytam by się upewnić, kiedyś znaczy się jakieś 9 lat temu malowałem altankę najtańszym drewnochronem i jest do tej pory ok chodź pasowało by odświeżyć, teraz jak kupowałem to było 100 pytań i co raz to droższe rzeczy, co by wytrzymało z 3 lata (ponoć), wiec sam się już pogubiłem.

Rozumiem by pomalować czymś na kolor by było widać słoje muszę szczycić poprzednią warstwę.

Teraz pytanie czy ktoś malował tym beckersem tzn. czy nie będzie odłaził za 2-4 lata a co za tym idzie czy nie będę musiał tego wszystkiego zdzierać by to odświeżyć????????

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Listopada 2016, 18:43:49 czas Polski »
Teraz pytanie czy ktoś malował tym beckersem tzn. czy nie będzie odłaził za 2-4 lata a co za tym idzie czy nie będę musiał tego wszystkiego zdzierać by to odświeżyć????????

"Nie znam się do się wypowiem " są lakiery i powłoki lepsze i gorsze cena jest w pewnym sensie wyznacznikiem jakości ( wiadomo nie zawsze ) większość lakierów tego typu powinno spokojnie wystarczyć na  ok 3 lata z tym że wszystko zależy od wielu czynników : nasłonecznienia ilości opadów ( i czy podlewanie ogrodowe nie będzie Tobie codziennie moczyć tych ścianek w domku ) czy nie masz czasem sąsiada co pali oponami w piecu etc. Jeśli chcesz mieć powłokę na długie lata poszukaj czegoś chemoutwardzalnego powłoka będzie twardsza ( z czasem wszystko płowieje od słońca UV i brudu ) ewentualnie napisz mejla do producenta czy jest na to jakiś lakier bezbarwny z filtrem UV ale to już podniesie cenę malowania domku lepiej co 2-5 lat zmatować i pomalować na nowo 1-2 dni pracy a efekt lepszy niż spłowiała powłoka po 3-4 latach .
Zawsze możesz iść do mieszalni samochodowych lakierów kupić najtańszy podkład akrylowy z utwardzaczem i dokupić lakier akrylowy ew żelkot chemoutwardzalny i to raczej z deskami będzie odchodzić ale jak mówiłem czy warto tego CI nie powiem , wiadomo kto bogatemu zabroni :D

Offline bigber

« Odpowiedź #50 dnia: 06 Listopada 2016, 20:29:42 czas Polski »

"Nie znam się do się wypowiem " są lakiery i powłoki lepsze i gorsze cena jest w pewnym sensie wyznacznikiem jakości ( wiadomo nie zawsze ) większość lakierów tego typu powinno spokojnie wystarczyć na  ok 3 lata z tym że wszystko zależy od wielu czynników : nasłonecznienia ilości opadów ( i czy podlewanie ogrodowe nie będzie Tobie codziennie moczyć tych ścianek w domku ) czy nie masz czasem sąsiada co pali oponami w piecu etc. Jeśli chcesz mieć powłokę na długie lata poszukaj czegoś chemoutwardzalnego powłoka będzie twardsza ( z czasem wszystko płowieje od słońca UV i brudu ) ewentualnie napisz mejla do producenta czy jest na to jakiś lakier bezbarwny z filtrem UV ale to już podniesie cenę malowania domku lepiej co 2-5 lat zmatować i pomalować na nowo 1-2 dni pracy a efekt lepszy niż spłowiała powłoka po 3-4 latach .
Zawsze możesz iść do mieszalni samochodowych lakierów kupić najtańszy podkład akrylowy z utwardzaczem i dokupić lakier akrylowy ew żelkot chemoutwardzalny i to raczej z deskami będzie odchodzić ale jak mówiłem czy warto tego CI nie powiem , wiadomo kto bogatemu zabroni :D

MChObi dziękuje ci bardzo za wyczerpującą odpowiedź, bardzo mi to pomogło