05 Maja 2026, 11:05:44 czas Polski

Autor Wątek: Szafa przesuwna by chrissbe  (Przeczytany 9031 razy)

Offline chrissbe

Odp: Szafa przesuwna by chrissbe
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Lipca 2016, 23:22:39 czas Polski »
Nie ma sprawy Piotrze.
Jeszcze krótka myśl przed snem. Wydaje mi się że prawa cześć lewych drzwi powinna być szersza o 50mm, ponieważ bez tego zabiegu w lewych drzwiach będzie widać tylko 50mm ramiaka.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Lipca 2016, 23:29:57 czas Polski »
Nie bardzo rozumiem , co masz na myśli . Przy szafach z drzwiami przesuwanymi wymiar   skrzydeł jest identyczny. Opisz to trochę dokładniej , co Cię gryzie .

Offline chrissbe

« Odpowiedź #32 dnia: 02 Sierpnia 2016, 19:27:33 czas Polski »
Już Tobie wyjaśniam Przemku.
Na pierwszym obrazku przedstawiłem sytuację gdy jako D przyjąłem szerokość ramiaka czyli 100mm. Wówczas nie widać prawej części tylnych (lewych) drzwi.
Na drugim obrazku przedstawiałem sytuację gry jako D przyjąłem szerokość połowy ramiaka czyli 50mm. Wówczas widać 50mm prawej części tylnych (lewych) drzwi.
Być może tak powinno wyglądać jak w pierwszym obrazku, lecz mam wątpliwości.
Przy pierwszym obrazku szerokość skrzydła to 764mm, natomiast przy drugim szerokość wynosi 714mm.
Ehh coś mi się wydaje, że za dużo kombinuję. Choć z drugiej strony to moja pierwsza szafa :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #33 dnia: 02 Sierpnia 2016, 19:29:39 czas Polski »
Za duzo kombinujesz. Zrob jak napisalismy. Prosciej wyjasnic tego sie nie da.
(otwor montazowy + szerk jednego ramiaka) / 2 i masz szerokosc skrzydla po zewnetrznej.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2016, 19:31:32 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Sierpnia 2016, 20:38:10 czas Polski »
chrissbe nie kombinuj ;). Nie chcę się tu przechwalać , ale w całej swojej " karierze " stolarskiej postawiłem setki takich szaf i tylko w dwóch przypadkach drzwi nie były bliźniacze wymiarem na specjalne życzenie klienta.
Jeżeli dalej nie jesteś przekonany , to podejdź do wnęki , przyklej na ziemi taśmę malarską i pozaznaczaj sobie wymiar drzwi jaki wychodzi tobie i nam. I będziesz miał gotową odpowiedź. Poza tym , nie wiem jak Piotr , ale ja nigdy nie korzystałem ze wzorów kalkulacyjnych podanych przez producenta , ponieważ osoba , która sporządza taki wykres nie ma zielonego pojęcia do jakich drzwi dany system będzie wykorzystany. Prosty przykład , Tobie  według wzoru zakład wychodził po 17mm na skrzydle , chociaż drzwi masz wykonane w ramiaku , i nijak ten magiczny wzór ma się do twojej zabudowy :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #35 dnia: 02 Sierpnia 2016, 20:42:11 czas Polski »
Przemek dobrze gada. Polac mu.
Najlepiej olac wzory i samemu zrozumiec. Wtedy na pewno masz piko belo. W Lagunie np producent zawsze zaklada, ze kiedys zalozysz cichy domyk przez co kaze robic skrzydla krotsze. Czasami slabo to wyglada.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #36 dnia: 02 Sierpnia 2016, 21:24:01 czas Polski »
Dzięki koledzy za rady. Według zaleceń Piotra skrzydło wychodzi mi 766mm czyli podobnie jak we wzorze przy założeniu D=100 (ze wzoru 764mm). W takim przypadku drzwi szafy będą wyglądały jak na zdjęciu 1.
W instrukcji cichego domyku pokazują, że prawe skrzydło zatrzyma się 45mm przed końcem otworu montażowego.
http://www.hettich.com/fileadmin/content/mediathek/RES/918296400_MTA_TLL_SiSy_soft-closing_offset_2_do.pdf
Dla prowadnic GTV przewidują 12,7mm odsunięcia od boku na którym jest montowana prowadnica. Wydaje mi się że jak odsunę się 10mm od krawędzi prawych drzwi szafy to będzie ok.

Polałbym obojgu :)
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2016, 21:28:13 czas Polski wysłana przez chrissbe »

Offline chrissbe

« Odpowiedź #37 dnia: 02 Sierpnia 2016, 21:57:48 czas Polski »
Koledzy ... proszę bez irytacji moim drążeniem.
Jarek obliczając w Selection Proffesional użył zakładki 20mm (Wy sugerujecie 100mm).

Czy według Was to było błędem? Oglądając film jak szafa jest zmontowana, ewidentnie widać że szafę ma podobną do mojej koncepcji w rysunku 2.
Sorki że tak dociekam, ale już tak mam ... :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #38 dnia: 02 Sierpnia 2016, 22:21:27 czas Polski »
Nie irytujemy sie wiec luz. Zakladka jest po to by wizualnie dobrze to wygladalo a jej szerokosc za kazdym razem jest inna w zaleznosci od ramy/ramki/raczek. Fakt, ze 100 to duzo ale tak to wyglada wedlug ogolnie przyjetego standardu. Mozesz tez zakladke dac najmniejsza jaka sie da i wtedy zrobisz wrazenie 2 skrzydel otwieranych. Wszystko jest tak naprawde kwestia gustu.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #39 dnia: 02 Sierpnia 2016, 22:28:09 czas Polski »
Rozumiem. Myślałem, że zmiana nakładki niesie za sobą jakieś techniczne konsekwencje. Zastosuję 100mm. Wówczas stojąc naprzeciwko szafy będę widział 3 ramki po 100mm :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #40 dnia: 02 Sierpnia 2016, 22:30:54 czas Polski »
Jest tylko drobny minus tak szerokiej zakladki. Swiatlo przestrzeni masz o kilka cm wezsze. O ile nie bedzie tam szuflad ani czegokolwiek wysuwanego to moze byc. Zastanawiam sie tez czy nie wyliczyc zakladki tak by z kazdego skrzydla bylo widac po pol. Wtedy igolne wrazenie sie nie zmienia. Nie wiem tylko jak z gra swiatel i cieni.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Sierpnia 2016, 22:42:27 czas Polski »
To z kolei Ja odeślę Cię do filmu Jarka z budowy szafy. W Jego zabudowie zakłady wynoszą po 2 cm na skrzydle. Zewnętrzne ramiaki drzwi mają (przyjmijmy) 100 mm , natomiast na środku ramiaki tworzą element o wymiarze 160mm. My zaproponowaliśmy Ci , abyś zrobił zakład na jeden ramiak tylko dlatego ,że jeśli po zewnętrznych stronach ramiak będziesz miał na 100mm , to na środku będziesz także miał 100mm dla symetrii , ponieważ ramiak lewych drzwi pokryję ramiak prawych drzwi w całości . Po zamknięciu drzwi będziesz miał trzy symetryczne pionowe elementy.
Zresztą jakiś czas temu wykonywałem zabudowę trzy skrzydłową z zakładami równymi ramiakowi . fronty były wykonane z mdf frezowanego na cnc  z imitacją ramiaka. Jutro poproszę klienta o zrobienie i przesłanie Mi zdjęć ( myślę , że  nie będzie problemu) ,to zobaczysz co dokładnie mieliśmy na myśli.
Oczywiście , to co napisałem nie ma na celu negowania pracy Jarka , tylko zwróceniu uwagi na różne możliwości wykonania tej samej pracy . Amen ;)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Sierpnia 2016, 22:45:16 czas Polski »
Widzę ,że trochę spóźniłem się z odpowiedzią  ;)

Offline chrissbe

« Odpowiedź #43 dnia: 08 Marca 2018, 10:26:57 czas Polski »
Witam.
Szafa doczeka się realizacji.
Wszystko obliczone i materiał zamówiony. Na przyszły wtorek materiał będzie pocięty i oklejony.

Zdam tutaj relację :)

Offline chrissbe

« Odpowiedź #44 dnia: 08 Marca 2018, 10:57:16 czas Polski »
Poniżej widok na projekt.