O okolicach Międzybrodzia polecam jeszcze górę Żar. Fajne miejsce, można wejść (ale trasa zdradliwie długa) albo wjechać. Piękne widoki na jeziora, bardzo malownicze lotnisko szybowcowe. Ciekawy jest sam zbiornik wodny (to jest część elektrowni szczytowo-pompowej). I na drodze jest to magiczne miejsce, gdzie butelki turlają się pod górę

.
W samym Bielsku jest dużo do zobaczenia - jak Cie interesuje architektura to jest parę perełek (np kamienica pod żabami na jednym z rynków). Z dzieciakami warto się wybrać do Studia Filmów Rysunkowych w Bielsku (tam, gdzie powstawał Bolek i Lolek, Reksio itd). Tylko nie jestem pewien jak jest z indywidualnym zwiedzaniem. Trzeba by zadzwonić. Góry - szlak szyndzielnia-klimczok jest fajny i jak się wjedzie na górę kolejką to można to szybko załatwić.
Rabka to dla mnie praktycznie tylko "brama" w Gorce. Wyjście na Maciejową (chyba czerwony szlak - w okolicach ul. Zdrojowej) jest przyjemne i niezbyt ostre (jedno bardziej strome ale krótkie podejście). Kiedyś na dworcu PKP były zaj....e!!! gofry ale nie wiem czy dalej są

. Sam park zdrojowy jest ładny - sporo ciekawych roślin.
Ogólnie - dobre rejony na wyjazd, nie będziecie się nudzić.