26 Kwietnia 2026, 21:05:08 czas Polski

Autor Wątek: Jaką piłę wybrać do cięcia kantówek  (Przeczytany 24986 razy)

Offline marsellvip

Jaką piłę wybrać do cięcia kantówek
« dnia: 12 Lipca 2016, 11:09:29 czas Polski »
Chcę samodzielnie zrobić parę rzeczy do ogrodu ( np. buda dla psa, domek dla dzieciaków, pergola, hamak i może jeszcze coś wpadnie mi do głowy) na pewno będę docinał kantówki (sosna, świerk) grubość 40-80mm, jakieś małe deski o wym. 20x50 - 80 mm, z racji że to będą pojedyncze produkcje szukam jakiegoś niedrogiego sprzętu do przecinania, miałem jakąś tanią chińską pilarkę tarczową ale się spaliła.

Wstępnie rozglądałem się za piłą stołową ale wiadomo cena, więc druga opcja narzędzia ręczne i trafiłem na info o piłach japońskich kataba, ryoba, czy takie piły poradzą sobie z cięciem tego typu drewna i czy nie odpadną mi ręce po pierwszym cięciu? która z pił japońskich była by najlepszym wyborem do tego typu prac, lub czy jest coś innego lepszego nad czym warto się zastanowić i ewentualnie zakupić?

arecki1338

• Gość
Odp: Jaką piłę wybrać do cięcia kantówek
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipca 2016, 11:16:00 czas Polski »
Pily o ktorych wspomniales, to dobre pily, ale wtedy, kiedy chcesz uzyskac idealna krawedz (wpusty, polaczenia). Moim zdaniem do ciecia sosny mozesz uzyc zwyklej platnicy lub grzebtnicy, jesli chcesz uzywac recznych narzedzi. Jesli chcesz elektronarzedzia niskim kosztem, to pozostaje ci pilarka lub wyrzynarka.

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipca 2016, 11:26:48 czas Polski »
Z japońskich to przede wszystkim duża ryoba i precyzyjna dozuki.
Ale przyda Ci się też jakaś płatnica w rzadszym zębem. Ja mam jakąś stanleya jetcut, chyba 11z na cal - ciąłem nią dębowe deski 4-5cm i nawet łatwo szło. Ale może ktoś doradzi jakąś inną bo dobra płatnica to podstawa.
Grzbietnica tak - ale wbrew pozorom ciężko kupić dobrą - to już lepiej kupić dozuki  i mieć spokój.

Do tego potem zrób sobie jakieś korytka albo prowadniki magnetyczne bo jak nie masz wprawy to będzie dużo łatwiej.

Jak masz czas i skromne środki to ręczne to najlepszy wybór. No i +100 do satysfakcji ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipca 2016, 12:50:33 czas Polski »
Ukośnica jest najlepszym rozwiązaniem.

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipca 2016, 16:03:54 czas Polski »
Ukośnicą nie utniesz deski na dachu ;) I tak trzeba mieć jakąś ręczną.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lipca 2016, 16:09:43 czas Polski »
Ani wzdłuż....
Trza komplet...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipca 2016, 00:42:22 czas Polski »
W miarę porządna, firmowa pilarka ręczna tarczowa , do tego dorobiona szyna np. z panela podłogowego lub sklejki (jest mnóstwo filmów na YT) plus tarcza do cięcia poprzecznego i druga do wzdłużnego.  Nie ciąć na siłę, nie przeciążać maszyny,zmieniać tarcze w zależności od kierunku cięcia i oczywiście tarcze muszą być ostre. Do prac ręcznych wystarczy moim zdaniem na początek piła japońska Stanley FatMax (niedroga i ma dwie strony z różnym uzębieniem).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lipca 2016, 07:07:08 czas Polski »
Mam japonkę z Juli już kilka lat. Działa jeszcze w miarę dobrze a kupiłem za 49zl.
Do tego typu majsterkowania polecam kupić pilarkę  ręczna i zawiesić pod blatem np że sklejki. Wyrzynarka też dobry pomysł.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lipca 2016, 10:54:06 czas Polski »
No i Kozio też dobrze radzi :)

Offline marsellvip

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lipca 2016, 12:06:32 czas Polski »
Dzięki Wam koledzy za porady, kupuję na ten moment polecaną tutaj Stanley`a fatmax a`la Ryoba, koszt mały a zawsze ręczna się przyda, zrobię do niej prowadnicę magnetyczną żeby w miarę równo ciąć a potem jak mi się praca z drewnem spodoba i wciągnie to jako niezbędne elektronarzędzie do czegoś więcej będzie pilarka stołowa, albo samoróbka albo system ratalny :) i coś markowego dającego radość z pracy, wstępnie pooglądałem mlt100 i 2704 Makity, albo Bosch gts 10j / xc, ewentualnie Dewalt ma sprzęt z niezłymi opiniami, ale o to już będę dopytywał w innym dziale.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lipca 2016, 23:54:24 czas Polski »
DeWalt i droższy Bosch (z tych dwóch które podałeś). Makity nie różnią się wiele od siebie (poza ceną). Kolega sprzedał MLT100 i kupił 2704. Po rozpakowaniu okazało się, że też ma krzywy blat i kupę rzeczy do poprawienia. Jak mówił ręce mu opadły ale stwierdził, że ma to w d... bo piłę potrzebuje na już a jak wiadomo procedura reklamacyjna czy też rękojmi trwa (a robota stoi) a czas to "piniądz".

Offline Salbertone

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lipca 2016, 00:06:06 czas Polski »
Cięcie w poprzek włókien piłą Ryobą to prawdziwa przyjemność. Będziesz zadowolony.
Do cięcia wzdłuż robiłem już pewne przymiarki, bo mnie czeka, i nie jest już tak różowo.
To znaczy jakoś idzie (sosnę ciąłem), ale nie tak jak to sobie wyobrażałem. Jakoś na "amerykańskich filmach" idzie im to szybciej :)
Never underestimate a dad with woodworking skills

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2016, 08:26:02 czas Polski »
=96

Do wzdłużnych cięć, przydaje się ławeczka jak na filmie :).

Offline Salbertone

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2016, 08:38:27 czas Polski »
Do wzdłużnych cięć, przydaje się ławeczka jak na filmie :).

Na pewno. Jak dla mnie problemem jest jednak prowadzenie cięcia po linii prostej. Na filmie Fidgen nie używa żadnych prowadnic. Wyłącznie z różnych filmów na youtube wnioskuję, że takie płatnice dają jakąś możliwość korekty, delikatnego sterowania, już podczas samego cięcia. Ja tnąc ryobą tak nie potrafię zrobić. Nie wiem czy się nie da, czy ja po prostu jeszcze nie umiem, ale jak już wejdzie w materiał to tym samym torem pójdzie do końca. No i przy 30-50 centymetrach nie ma problemu, ale przy 100-150 cm nawet małe odchylenie od prostej jest już na dole deski mocno widoczne.
Never underestimate a dad with woodworking skills

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lipca 2016, 10:11:11 czas Polski »
2 rzeczy:
jeden: na filmie tnie on wiele desek, a potem składa klejonke, być może było trochę odpadu z krzych cięć. Ale mało kto na YT przyznaje się do takich błędów.
dwa: to też kwestia doświadczenia, na wielu filmach Paul Sellers tnie z ręki dość długie rzeczy i wychodzi mu mega prosto. Czasem coś tam strugiem dostruga, ale ogólnie wygląda, że jednak lata praktyki czynią swoje. Wiem w sumie to też po sobie, mam kilka ręcznych pił, i na początku cięcia wychodziły mi zawsze w jakiejś płaszczyźnie krzywo, teraz jest o niebo lepiej. Chociaż takich długich wzdłużnych cięć nie robię (nawet nie mam dużej płatnicy). Do cieć poprzecznych polecam jig (2 listwy i kawałek sklejki), gdzieś na YT widziałem. Magnesy nie są potrzebne. Ale magnetyczne prowadnice są dużo łatwiejsze w użyciu, wtedy wychodzi zawsze prosto, choć do wzdłużnych cięć nie widziałem.