Witajcie
Przymierzając się do pierwszych realizacji i zaczynając coś tam dłubać na klęczkach doszedłem do wniosku, że po co się męczyć i zanim zrobi się realizacje użytkowe trzeba najpierw zrobić narzędzia do ich wykonania

, a że miejsce na razie na warsztat ograniczone, to podłapuję pomysły z forum i szykuję coś na kształt stolika jaki wykonał amigorg (
http://forum.domidrewno.pl/sam'y/stolik-na-stol/)
Odwiedziłem ku temu skład drewna Wrocław/Miłoszycka na tam materiał na duże realizacje- wszystko w formie tarcicy ew. deski 3-4mb. Przejazdem przypomniałem sobie o warsztacie stolarskim koło rodziców i kurcze....stolarze to jednak fajni ludzie

Pan opowiedział mi pół historii swojego życia, podpatrzyłem kilka realizacji które są w toku, no i oczywiście zakupiłem materiał na imadło, a że jest to moje pierwsze drewno na chałupie to się jaram

Część główna to klejonka dębowa 4cm...trochę mało, więc od spodu dokleję kolejne 4,5cm chyba modrzew, a docisk jest bukowy taka mieszanka
Myślę o śrubach dociskowych czy je wkręcać w górną część dębową....chyba nie bo będzie wichrowało podczas ściskania- idealnie by było w środek, ale to wtedy będize na styku klejonych materiałów, więc słabo....chyba że wtedy nie wkręcać, a właśnie wykorzystać to że jest styk i przed klejeniem osadzić śruby w mądrze wyżłobionych miejscach- wtedy można na końcu dać jakiś opór, aby się nie obracały w czasie pracy.
Co myślicie?