26 Czerwca 2026, 16:39:37 czas Polski

Autor Wątek: Przenośne imadło stolarskie  (Przeczytany 2734 razy)

Offline mikemtb

Przenośne imadło stolarskie
« dnia: 15 Lipca 2016, 14:53:24 czas Polski »
Witajcie
Przymierzając się do pierwszych realizacji i zaczynając coś tam dłubać na klęczkach doszedłem do wniosku, że po co się męczyć i zanim zrobi się realizacje użytkowe trzeba najpierw zrobić narzędzia do ich wykonania :), a że miejsce na razie na warsztat ograniczone, to podłapuję pomysły z forum i szykuję coś na kształt stolika jaki wykonał amigorg (http://forum.domidrewno.pl/sam'y/stolik-na-stol/)
Odwiedziłem ku temu skład drewna Wrocław/Miłoszycka na tam materiał na duże realizacje- wszystko w formie tarcicy ew. deski 3-4mb. Przejazdem przypomniałem sobie o warsztacie stolarskim koło rodziców i kurcze....stolarze to jednak fajni ludzie :) Pan opowiedział mi pół historii swojego życia, podpatrzyłem kilka realizacji które są w toku, no i oczywiście zakupiłem materiał na imadło, a że jest to moje pierwsze drewno na chałupie to się jaram :)

Część główna to klejonka dębowa 4cm...trochę mało, więc od spodu dokleję kolejne 4,5cm chyba modrzew, a docisk jest bukowy taka mieszanka ;) 
Myślę o śrubach dociskowych czy je wkręcać w górną część dębową....chyba nie bo będzie wichrowało podczas ściskania- idealnie by było w środek, ale to wtedy będize na styku klejonych materiałów, więc słabo....chyba że wtedy nie wkręcać, a właśnie wykorzystać to że jest styk i przed klejeniem osadzić śruby w mądrze wyżłobionych miejscach- wtedy można na końcu dać jakiś opór, aby się nie obracały w czasie pracy.
Co myślicie?
--
pozdrawiam
Michał

Offline Henry

Odp: Przenośne imadło stolarskie
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2016, 15:06:56 czas Polski »
Namalowałbyś jakiś szkic bo nie wiem o co Ci chodzi :) Chcesz kleić w poziomie? Dlaczego nie przepuścisz śruby na wylot tylko chcesz osadzać?

Offline mikemtb

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2016, 15:20:08 czas Polski »
Zanim ogarnę szkicowanie w programach, które opisane są na forum, bo szkice w paincie purystów pewnie nie zadowolą ;) może bardziej słownie opiszę- ma być zmontowane dokładnie w ten sposób jak jest na zdjęciu (oczywiście jest do góry nogami żeby klejonka w całości służyła jako blat a zgrubienie było tylko w miejscu docisku.
Faktycznie bym mógł śruby dać na wylot na wysokości środka tej płytszej części podklejonej od spodu...tylko wtedy śruby by były na 1/4 wysokości docisku (od dołu licząc)- nie było by wtedy problemu z trzymaniem obrabianych obiektów? Wydajnie mi się że zacisk by był wtedy słabszy niż wtedy gdyby śruby były pośrodku....
--
pozdrawiam
Michał

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2016, 15:51:26 czas Polski »
A kartki i ołówka nie masz? To że forum jest zdominowane przez informatyków nie znaczy że jedyny akceptowany format to dxf ;)
To ma być rozwiązania a'la Moxon z dwoma śrubami? Niesymetrycznie też będzie działać, ale symetrycznie lepiej.
Ja wyżłobiłem rowek na śrubę - przy okazji w tym wyżłobieniu zamocowałem nakrętkę:

Offline mikemtb

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipca 2016, 19:00:06 czas Polski »
Widzisz- już wiem, czemu trochę nie mogłeś sobie tego wyobrazić- jakoś wszystkie projekty mini imadeł które przeglądałem miały takie wykonanie, że śruby były na stałe osadzone w blacie, a skręcane nakrętkami, ale Twój rysunek ma dużo większy sens- jeżeli nakrętki są na stałe a pręty gwintowane wkręcają się w blat- wtedy nic nam nigdy z przodu nie wystaje o co można sobie krzywdę zrobić , a konstrukcja którą sobie wymyśliłem idealnie się do tego nadaje, aby obsadzić nakrętki za nadbudową tak jak to jest u Ciebie.
Tylko myślę jak osadzić nakrętkę metalową nieruchomo na gwintowanym pręcie.....chyba dwie nakrętki na mocną kontrę + loctite powinno dać radę, potem na to wszystko wyskrobać gniazdo w drewnianym pokrętle i będzie miód malina :)

A kartkę, ołówek mam i nawet zakreślacze,o! ;)
--
pozdrawiam
Michał

Offline Lutek

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipca 2016, 19:17:50 czas Polski »
Myślę o śrubach dociskowych czy je wkręcać w górną część dębową....chyba nie bo będzie wichrowało podczas ściskania

W tego typu rozwiązaniach problem skręcania występuje gdy próbuje się zacisnąć cienkie listewki (np. do strugania).
Dlatego element w którym zamocowana jest nakrętka powinien być solidny. Najlepiej, gdy jego średnica zbliżona jest do szerokości "szczęki" imadła.

Offline Henry

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipca 2016, 20:00:40 czas Polski »
Nawet w perspektywie rysunek - i było się tak krygować? ;)
Nakrętkę można po prostu przykleić na dobry epoxy do śruby - trzyma bardzo dobrze. Jak nie masz jeszcze śrub to kup trapezowe. Ja użyłem Tr16x4 - bardzo łatwo się blokują mimo dużego skoku i żadnych problemów z zapychaniem trocinami.

Offline mikemtb

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipca 2016, 20:07:51 czas Polski »
W perspektywie, ale bez skali, nie można mieć wszystkiego ;)
Dobra, dzięki za wszystkie wskazówki, na razie wszystko wiem, biorę się do roboty
--
pozdrawiam
Michał