11 Czerwca 2026, 18:31:56 czas Polski

Autor Wątek: Piła stołowa domowej roboty  (Przeczytany 2290 razy)

Offline Jarek75

Piła stołowa domowej roboty
« dnia: 25 Lipca 2016, 13:13:56 czas Polski »
Witam,
poszukuje prostego rozwiązania do regulacji pionowej w pilarce domowej roboty.
Jestem na wstępnym etapie i nie chciałbym popełnić jakiś błędów a co za tym idzie dodatkowej pracy.
Jeśli ktoś zechce podzielić się czymkolwiek (zdjęcia, rysunek itp) będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam Jarek.

Offline karol_g

Odp: Piła stołowa domowej roboty
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lipca 2016, 13:41:33 czas Polski »
Też planuję coś takiego w przyszłości wykonać. Na wykonanie jakby podwójnej ramy. Do zewnętrznej będzie przymocowany blat, a na wewnętrznej będzie wałek z silnikiem. Obie ramy będą połączone na zawiasie. Z jednej strony zawias a z drugiej śruba regulujące. Ważne żeby zawias był przed piłą, za piłą będzie klin i obniżając piłę nie będzie ryzyka że klin będzie wystawał wyżej niż tarcza ( wtedy nie dało by się wycinać rowków). A jeszcze żeby mieć możliwość wyregulowania równoległości i prostopadłości tarczy względem stołu i przykładnicy to wymyśliłem, żeby oś zawiasu zamontować w główkach cięgła obróconych o 90 st względem siebie. Rysunków nie mam ale mam nadzieję że wiadomo o co chodzi.

Offline Jarek75

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lipca 2016, 14:26:58 czas Polski »
Dzięki za info - widać światełko w tunelu mam tylko nadzieję ze to nie pośpieszny  :)

Offline Przemcio

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca 2016, 16:31:33 czas Polski »
Jest pare SAM-ów i przeróbek na forum. Poczytajcie i poprzeglądajcie to wam troche sie rozjaśni. ;)