02 Maja 2026, 12:34:16 czas Polski

Autor Wątek: Wkrętarka JCB.  (Przeczytany 9599 razy)

Offline Morświn

Wkrętarka JCB.
« dnia: 26 Lipca 2016, 02:38:04 czas Polski »
Hej
nadszedł czas na wkrętarkę akumulatorową bo już nie mogę przeżyć tych wszystkich kabli  :-X
zastanawiałem się poważnie nad CXS-em ale biorąc pod uwagę jego cenę i fakt że wydajnościowo Metabo skopała mu tyłek wybór padł na: Metabo PowerMaxx BS Basic 10,8 V cena ponad połowę mniejsza a ja jakoś szczególnie systemów Festoola nie pragnę. Poza tym widziałem że wielu z was poleca.

No właśnie zakładając że Metabo będzie tą mniejszą i lżejszą wkrętarką do prac lekkich to tą większą będzie...
I tu mam pytanie czy ktoś widział słyszał a najlepiej używał i może powiedzieć coś o:

http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/wiertarki-wkretarki-i-mloty/wkretarki-akumulatorowe/wkretarka-jcb-20-v-litowo-jonowa.html#product

Nie ukrywam że dość zachęcające jest to że ma aż 5lat gwarancji i cena.
Może polecicie coś od siebie w tym przedziale?
zastanawiałem się jeszcze nad:

http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/wiertarki-wkretarki-i-mloty/wkretarki-akumulatorowe/wiertarko-wkretarka-akumulatorowa-z-udarem-dewalt-xr-18-v.html

http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/wiertarki-wkretarki-i-mloty/wkretarki-akumulatorowe/wiertarko-wkretarka-akumulatorowa-dewalt-dcd730c3-qw-14-4-v.html

Na razie zestaw Metabo+JCB najbardziej mi się podoba i na nim się skupiam.
Ale chętnie was wysłucham.

Żeby nie było że nie napisałem do czego to czeka mnie dużo ogrodówki, dachy z blacho dachówką, i sporo pomieszczeń gospodarczych/kanciap 

a i dlatego podaje linki z casto bo po prostu tam mogę to pomacać ;D :P

kozio

• Gość
Odp: Wkrętarka JCB.
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2016, 07:05:29 czas Polski »
Miałem to w ręku i robi wrażenie solidnej... 5lat gw się przyda.  Do Dewalta trzeba chyba doliczyć cenę aku.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2016, 07:12:37 czas Polski »
Gdzieś w jakimś wątku ktoś pisał,  że gwarancja jcb nie obejmuje baterii. Trzeba by się dopytać.  Osobiście wybrałbym dewalt

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2016, 07:29:09 czas Polski »
Pytałem w casto i powiedzieli mi że na wszystko jest.

Ja kupiłem taką    https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/wkretarki/wkretarki-akumulatorowe/wiertarko-wkretarka-udarowa-000701/

Wyszła mnie 211zl bo aku już miałem od młota udarowego.
Gwarancja na 3 lata na sprzęt i aku.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca 2016, 17:54:43 czas Polski »
Morświn Metabo BS 10V - masz też zestaw, Metabo combo set. Czyli wiertarka oraz wkrętarka udarowa. Tylko, że 10V i nie wiadomo czy Ci wystarczy - to sam wiesz najlepiej jakie są Twe potrzeby. Cena za ten zestaw to jakieś 800
Strona Castoramy jakoś niechętnie mi ceny pokazuje, ale ten DeWalt pewnie z 700-800 kosztuje? W JCB się nie orientuje, ale też pewnie coś koło tego.

Załóżmy, że do wiercenia wiertłem, 10V wystarczy tylko gorzej z wkręcaniem - no ale faktem jest, że za cenę DeWalta 18v masz dwie Metabo 10V

Ja miałem kupować ten zestaw Metabo, ale w końcu kupiłem wiertarke Metabo SBE 1000 i Makite FS 4300. Generalnie jak potrzebujesz wkręcać jakieś porządne wkręty,  to zdecydowanie DeWalt, a jak Ci zależy na małych gabarytach, mobilności,  nie masz małej wiertarki, poręczności, to brałbym zestaw Metabo - ja wybrałem duże sieciowe, bo cały czas robie w warsztacie i mi takie pasuje.

Offline RobRob

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2016, 19:54:08 czas Polski »
Odpuść sobie JCB szkoda kasy
Mój kolega miał JCB co z tego ze masz 5 lat gwarancji na wkrętarkę
jak akumulatory padły mu po pół roku
a gwarancja podobno na akumulatory podobno pół roku.
Na Metabo masz 3 lata gwarancji na akumulatory jak się nie mylę ,mam tą wkretarkę
i jestem zadowolony możesz też wybrać mocniejsza Metabo np. 18v

Offline Arek15

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipca 2016, 22:04:33 czas Polski »
ja kupiłem niedawno uzywanego dewalta- baterie z 2012 i jedna zmarła druga działa- po wyglądzie wkrętarka była katowana dzień w dzień i działa nadal jak nalezy- wniosek =najważniejsze są aku, a dobra wkrętarka(np dewalt xr z metalową przekładnią)obstawiam że 2 komplety aku przeżyje bez problemu- kupując nowy sprzęt to na gwarancje na aku bym patrzył- tu w uk dokupić aku się nieopłaca bo jeden to koszt ponad połowy zestawu nowego( 2 aku +wkrętarka

Offline Przemcio

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lipca 2016, 22:58:36 czas Polski »
Aku to nie problem. Jak padają można wymienić ogniwa na pojemniejsze. Nie wiem dlaczego ludzie tak się martwią o aku.

Generalnie większość aku do elektronarzędzi jest oparte o takie same ogniwa. Można to zrobić samemu lub powierzyć to firmom które się tym zajmują.

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lipca 2016, 00:51:05 czas Polski »
Dziękuje wszystkim za opinie, co do JCB nie znalazłem na forum  nic ciekawego o niej stąd w sumie wątek.
Niebawem udam się w podróż do casto i wypytam jak to jest z tą gwarancją bo jak na same aku jest pół roku to lipa jak ze 2 lata to już luz. Pożyjemy zobaczymy...

Offline Morświn

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpnia 2016, 13:22:38 czas Polski »
Lipa Pany lipaaaa :D

Pół roku na aku i cenę podnieśli, szukam dalej. Ale to metabo przytulę niebawem ;) (tak sobie wmawiam :D)

Offline wiszku

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sierpnia 2016, 19:21:38 czas Polski »
Sam długo zastanawiałem sie nad zestawem metabo (wkretara + zakretak udarowy). Wybrałem wersje nowszą z udarem o symbole SB bo cena była niższa o ok 50zł od BS ale o jeden aku mniej. Akumulator zawsze można dokupić udaru już nie. Dzisiaj wybrałbym wersje bez udaru a to dlatego, że SB po odkreceniu głowicy nie ma szesciokątnego uchwytu na bity, a czesciej przedaje się krótsza wketarka niż udar. Zato z zakretaka udarowego jestem nega heppy i czesciej sie nim bawię niż wkretarką. Uważam, że do cięższych prac jak np wkrety cisielskie to tylko jakiś impakt. Pozdro   

Offline Morświn

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sierpnia 2016, 10:51:27 czas Polski »
No i wybor padl, JCB odpuscilem sobie z powodu podniesionej ceny, wagi, i krotkiej gwarancji na aku. Walka toczyla sie miedzy DeWaltem a Metabo. Metabo lzejsze ma sciagana glowice zgrabniejsza zmiane momentu, i 3lata na wszystko rowniez aku plus jako bajer wskaznik nalaladowania bateri:P;D. Czytalem opinie ze wkretatka zapala sie od szczotek ale sie tym nie przejumuje bo jak sie zapali to ja oddam i kupie co innego;D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Sierpnia 2016, 21:35:56 czas Polski »
Niech Ci dobrze służy :)
Metabo kopiuje jak widzę pewne rozwiązania Festoola - zdejmowane głowiczki, pilarki serii UK czy system Flexo 500...

Offline Morświn

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Sierpnia 2016, 23:23:54 czas Polski »
A niech kopiuje, :) wiecej osob bedzie na to stac a powiem szczerze ze to bardzo fajna opcja, teraz mam mozliwosc pracy na festoolach wiec bede mial punkt odniesienia do moich narzedzi i mysle ze to  sie moze przydac przy opisach i podsumowaniach;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Sierpnia 2016, 23:41:32 czas Polski »
I to jest słuszne podejście :)