27 Kwietnia 2026, 06:35:54 czas Polski

Autor Wątek: Festool Kapex 120 oraz Bosch GCM 12 GDL  (Przeczytany 11185 razy)

Offline Thodd

Festool Kapex 120 oraz Bosch GCM 12 GDL
« dnia: 28 Lipca 2016, 13:31:19 czas Polski »
Czy ktoś używa tego Boscha?
Cena około 3700 zł więc około 1400 zł taniej od Kapexa.
Może ktoś z kolegów miał okazję porównać te dwie ukośnice?

P.S. Zaczynam ten wątek jeszcze raz aby uniknąć w nim niepotrzebnych dyskusji :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Festool Kapex 120 oraz Bosch GCM 12 GDL
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2016, 20:41:22 czas Polski »
Ja niestety nie.
Ale polecam wydać wiecej na kapexa.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2016, 20:42:58 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2016, 21:36:36 czas Polski »
Dwa lata temu miałem ten sam dylemat . Oglądałem kapexa i makitę ls1216 . Zdecydowałem się na Makitę ze względu na cięcie większych elementów ( kapex 120mm , makita 160mm ) w standardowym wyposażeniu , ciut mocniejszy silnik ,  mobilny wózek oraz cenę . Na dzień dzisiejszy bardzo żałuję wyboru. Jednym z głównych powodów jest laser dwustronny , który bardzo ułatwia pracę . W makicie trzeba go ciągle ustawiać jeżeli tnie się z obu stron, dodatkowo odciąg wiórów . który jest tylko w teorii , nie zależnie ,czy podłączy się do niego odkurzacz z weżem średnicy 27mm lub 36 mm. Dodatkowym plusem na korzyść kapexa są dokładane prowadnice ( niestety w opcji) do cięcia długich elementów wyposażone w zderzaki . Idealna spraw przy cięciu długich elementów przy zachowaniu powtarzalności wymiaru. Przy makicie jest tylko wysuwana prowadnica , na której nijak można nanieść wymiar.
Jeśli różnica w cenie wychodzi 1400 zł , a maszyna nie będzie stała w kącie i się kurzyła to poważnie zastanów się nad kapexem .

Offline Thodd

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipca 2016, 09:03:00 czas Polski »

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2016, 10:34:49 czas Polski »
Bosch ma dobre opinie. Sporo przemyślanych rzeczy, mało miejsca zajmuje, ,regujacje z przodu. Obejrzyj recenzje na YT. Pare wad też jest, podobno się potrafi rozkalibrować.
Żadnej z nich nie używałem, ale tego boscha kiedyś sobie kupie. Kapex jest dla mnie za drogi. A na YT jest test kilku ukośnic i Bosch jest lepiej oceniony niz Kapex. Ale ten test nie ocenia długotrwałej pracy (miesiące czy lata).

Podobno ten mechanizm z Boscha nie łapie tak luzów jak zwykłe mechanizmy (na prętach/rurach).

Offline Przemcio

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipca 2016, 10:47:47 czas Polski »
Fajny filmik :)

Podoba mi się ten bosch. :)

I ma jedną niezaprzeczalną zaletę w stosunku do kapexa :) 104mm wysokości ciecia do 88mm kapexa. Jak dla mnie to jest duża przewaga. A właśnie potrzebuje czegoś takiego bo mam w planie trochę "budowli" z użyciem kantówek o przekrojach 100x100 i niestety mimo sympatii do Festoola chyba zdecydował bym się na boscha. Jednak cięcie na 2 razy na kapexie co było by możliwe z zachowaniem dokładności to jednak bardzo upierdliwe :(
1,5,10 cięć można się przemęczyć ale 200 czy 500 to już katorga.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipca 2016, 22:22:50 czas Polski »
Przemcio  ktoś wprowadził Cię w błąd. Wysokość cięcia w kapex-ie  to wysokość do 190mm lub 200 mm. Obejrzyj sobie filmik Jarka na YT  ;)

Offline Przemcio

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Lipca 2016, 23:23:58 czas Polski »
Nikt mnie nie oszukał. Chyba ze katalogi kłamią :(
Tak jest wiecej ale tylko cienkich listew. I to do 120mm jak sama nazwa wskazuje. Na 60mm za osią tarczy we wcięciu w obudowie. Takie sa dane katalogowe. Na całej szerokosci jest jedynie 88mm. I to jest kicha.

Poza tym przeczytaj co napisałeś i pomyśl jak moze tarcza 260mm ciąć na 200mm :) czary jakies ;)

Ja potrzebuje coś z tarczą 300-315mm :)

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Lipca 2016, 23:28:23 czas Polski »
To nie czary  :) kapex ma zderzaki , które mocuję się do prowadnic. Za pomocą nich można materiał położyć pod kątem i dociąć ten magiczny wymiar .
Jeśli potrzebujesz coś z tarczą 300mm  , taką tarczę posiada makita ls1216  - dokładnie 305mm. Jeśli jesteś zainteresowany to daj znać , bo mam coś takiego na sprzedaż ze stołem . Dla mnie po prostu jest za duża.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2016, 23:32:56 czas Polski wysłana przez przemek77 »

Offline Przemcio

Festool Kapex 120 oraz Bosch GCM 12 GDL
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lipca 2016, 23:37:16 czas Polski »
Jestem teraz za granica i moje transfery roamingowe nie za bardzo pozwalają na youtubowanie. Jak znajdę hotspota to zerkne. Ale nie za bardzo widze ciecie na raz kantówki 100x100 lub 200x100 bez kombinacji.

Obym się mylił :)

Z tego co pamietam to za tarcza jest wcięcie w obudowie pozwalające na docinke wyższych listew np przypodłogowych. A na całej długości ciecia z tak małej tarczy szału nie bedzie :(
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2016, 23:38:52 czas Polski wysłana przez Przemcio »

Offline Przemcio

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Lipca 2016, 00:06:42 czas Polski »

Jeśli potrzebujesz coś z tarczą 300mm  , taką tarczę posiada makita ls1216  - dokładnie 305mm. Jeśli jesteś zainteresowany to daj znać , bo mam coś takiego na sprzedaż ze stołem . Dla mnie po prostu jest za duża.

Poszedl PW ;-)

Offline PawełMak

« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipca 2016, 16:16:49 czas Polski »
nie testowałem boscha. Jakieś 3 miesiące temu kupiłem Kapexa 120. Nie korzystałem wcześniej z piły z tej grupy cenowej. Jednak tnę bardzo dużo kapexem i nigdy nie było cięcia którego by Kapex nie wykonał. Podoba mi sie serwis kapexa. Swojego jak kupiłem był rozregulowany. Telefon do przedstawiciela i kontakt z dystrybutorem, po dwóch dniach miałem kapexa w domu po regulacji. W piśmie z Festoola wyczytałem ze można go przesyłać do nich na regulację jaz na 4 miesiące jak się nie mylę. Wszystko poprawią przeprowadzą testy i odsyłają. Kapex fakt kosztuje sporo kasy i trochę ciężki jest jak na montaż ale ukośnicą jest idealną. Co do odsysania urobku to fakt super to robi. Jednak przy moim odkurzaczu( karcher) muszę często wymieniać worki bo wystarczy ze jest do połowy pełny i juz nie ma takiej efektywności.Zobaczę jak to będzie wyglądać z odkurzaczem z festoola i większą srednicą rury. Ogółem polecam bardzo Kapexa świetny sprzęt ultra precyzyjny lasery bajka. Właśnie projektowałem do niego stację w warsztacie. Pod koniec przyszłego tygodnia będę miał gotową, wtedy juz wszystko bedzie cacy. pozdrawiam

Offline Thodd

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca 2016, 23:44:53 czas Polski »
O Kapexie każdy wypowiada się bardzo dobrze natomiast cena jest wysoka.
Bosch ma wg opisu i filmów bardzo podobne możliwości, można go postawić przy samej ścianie, ma precyzyjny dwustronny laser i dobry odciąg wiórów. Różnica w cenie jest dość duża.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Lipca 2016, 23:55:26 czas Polski »
Ja się wykosztowałem na kapeksa, ale nie żałuję ani jednego pensa.
Po prostu rewelacja. Co jest ważne, wbrew pozorom nie jest ciężki,m a więc jest ok do przenoszenia, jeśli ktoś tak jak ja bierze go na montaż.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Sierpnia 2016, 05:19:31 czas Polski »
o swojej metabo myślałem, że nie jest ciężka .....
do momenty, gdy miałem montaż na RODOS i musiałem ją nieść z 1,5 km.....  :P