Dwa lata temu miałem ten sam dylemat . Oglądałem kapexa i makitę ls1216 . Zdecydowałem się na Makitę ze względu na cięcie większych elementów ( kapex 120mm , makita 160mm ) w standardowym wyposażeniu , ciut mocniejszy silnik , mobilny wózek oraz cenę . Na dzień dzisiejszy bardzo żałuję wyboru. Jednym z głównych powodów jest laser dwustronny , który bardzo ułatwia pracę . W makicie trzeba go ciągle ustawiać jeżeli tnie się z obu stron, dodatkowo odciąg wiórów . który jest tylko w teorii , nie zależnie ,czy podłączy się do niego odkurzacz z weżem średnicy 27mm lub 36 mm. Dodatkowym plusem na korzyść kapexa są dokładane prowadnice ( niestety w opcji) do cięcia długich elementów wyposażone w zderzaki . Idealna spraw przy cięciu długich elementów przy zachowaniu powtarzalności wymiaru. Przy makicie jest tylko wysuwana prowadnica , na której nijak można nanieść wymiar.
Jeśli różnica w cenie wychodzi 1400 zł , a maszyna nie będzie stała w kącie i się kurzyła to poważnie zastanów się nad kapexem .