Witam wszystkich,
w związku z tym, iż nabyłem wyżej wymienioną pilarkę chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami na temat tego sprzętu, co być może w przyszłości pomoże innym podjąć decyzję dotyczącą zakupu.
Na początku dodam jeszcze, że to moja pierwsza tego typu maszyna więc nie mam porównania do innych.
Co dostajemy w zestawie z samą pilarką:
-2 klucze do tarczy,
-popychacz,
-przykładnice kątową i culage,
-osłonę tarczy i rurę do połączenia osłony z wyjściem do odciągu,
W kartonie wszystko spakowane jest dość ciasno w styropiany więc podczas transport nic nie powinno się uszkodzić.
Tak wygląda piła po wyjęciu z kartonu zamocowaniu klina i osłony.

Następne dwa zdjęcia prezentują mocowanie tarczy i mechanizm podnoszenia i przechylenia. Podnoszenie oparte jest niestety na plastikowych zębatkach. Nie nastraja to zbyt pozytywnie ale puki co działa dość płynnie.

Mocowanie blatów bocznych na śrubach i podpórkach jest całkiem solidne i nie mam co do niego zastrzeżeń. Niestety na dokładanym blacie tylnym już trochę oszczędzili i mocowanie zostało rozwiązane za pomocą tulejki w gwintowanymi otworami. Pomimo tego, że blat ten jest sporo mniejszy od bocznych jest dużo bardziej niestabilny i lepiej się o niego nie opierać.

Jak widać na zdjęciu śruby należy dociągać z umiarem, ponieważ krawędź blatu można bez problemu sobie pogiąć.
Tak wygląda pilarka po zamontowaniu wszystkich blatów.

Następnie przyszedł czas za zmontowanie podstawy. Z tego etapu nie mam niestety zdjęć, powiem tylko, że nie wyobrażam sobie robić tego bez pomocy drugiej osoby.
Po zmontowaniu podstawa jest dość stabilna i całość prezentuje się tak.

Teraz przejdę do podnoszenia i przechylania tarczy.

Jak już pisałem podnoszenie jest robione na plastikowych zębatkach ale działa płynnie. Co do pochylania to powiem tylko, że ciężko jest ustawić pilarkę w skrajnych położeniach ponieważ pod ciężarem cały mechanizm ucieka do środka, może jest na to jakiś myk, którego jeszcze nie znam.
Teraz dodatki.

Culaga po zaciśnięciu wydaje się być całkiem stabilna, jeżeli chodzi o dodatki ułatwiające cięcie jest tym lepszym z dwóch dostępnych elementów.
Jeżeli natomiast chodzi o przykładnice kątową to jest to najgorszy element tego zestawu. Element poruszający się w szynie nie jest do niej w ogóle dopasowany, i ma luzy, w każdą możliwą stronę, jako pierwszy według mnie klasyfikuje się do wymiany.
Pierwsze uruchomienie.
Piła przy starcie lekko szarpie, da się odczuć tutaj wyraźnie brak soft startu. Za to po zakończeniu zatrzymuje się od razu po wyłączeniu co jest pozytywnym zakończeniem.
Test cięcia.
Piła była testowana tylko na panelach podłogowych, a to dlatego, że akurat wymienialiśmy je w jednym pokoju więc czemu by od razu nie sprawdzić nowej zabawki. Pierwsze cięcie bez podłączenia odkurzacza i chmurka pyłu na pilarką, ale to chyba normalne. Jako, że odkurzacza przemysłowego jeszcze nie posiadam, to trzeba było zrobić przejściówkę do zwyczajnego odkurzacza domowego.

Dalej się pyliło ale już dużo mniej, bardziej leciało pod piłę niż nad.
Krawędź po cięciu jak na fabryczną tarczę jak dla mnie była bardzo dobra.

Wyrwania jak widać pojedyncze i naprawdę malutkie. Jak będę ciał jakiś inny materiał to również postaram się zamieścić jakieś zdjęcia.
Moje podsumowanie.
Z zakupu jestem bardzo zadowolony i wydaje mi się, że za te pieniądze nic lepszego bym nie dostał. Dodatkowym atutem są 3 lata gwarancji.
Dalsza jakość pracy zależy już od usprawnień wykonanych samodzielnie, ale z tego co tutaj czytam w 2x i więcej droższych maszynach tez jest to niezbędne więc trzeba sobie z tym jakoś poradzić. W moich rękach będzie wykorzystywana amatorsko i do takiego zastosowania mogę ją z całym sumieniem po pierwszej próbie polecić.
Usprawnienia.
W tym wątku planuje również opisywać i pytać co i w jaki sposób można najlepiej poprawić, kilka pomysłów już mam także zobaczymy co z tego wyjdzie.
Tutaj też nasuwa mi się pierwsze pytanko, ktoś wie gdzie można dostać zapasowe części do MacAllisterów, bo przydałby się 2 klin do przeróbki aby był na równo z tarczą.
Pozdrawiam