22 Czerwca 2026, 19:07:46 czas Polski

Autor Wątek: Wymiarowanie  (Przeczytany 18851 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Wymiarowanie
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Sierpnia 2016, 06:42:29 czas Polski »
Robert. Przy zamawianiu materialu na meble ZAWSZE jest najpierw dlugosc/wysokosc.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Gumers

« Odpowiedź #16 dnia: 11 Sierpnia 2016, 08:12:24 czas Polski »
Ja przy zamówieniach laminatów zawsze się spotykam z taką zasadą:
- podaj wzór płyty
- podaj grubość płyty
- podaj miarę (mm lub cm)
- podaj odniesienie (netto lub brutto; chodzi o oklejanie czy wymiar ma być po zalaminowaniu obrzeża - brutto, czy do tego wymiaru będziemy dodawać grubość oklejenia - netto)
- podaj typ oklejenia
I to są nastawy podstawowe które definiują partię zamawianego towaru do momentu kiedy nie powiem że teraz inny materiał.
Dla każdej formatki potem podaje się:
- wymiar wzdłuż słoja
- wymiar w poprzek słoja
- ilość oklejanych krawędzi wzdłuż słoja
- ilość oklejanych krawędzi w szerz słoja
- ilość formatek tego typu.
A odpowiedź dlaczego jest bardzo prosta - tak konstruuje się systemy do optymalizacji wykrojów. Najpierw to co wspólne dla grupy a potem szczegóły dla grupy. System szybko analizuje powierzchnie i rozkłada od najwyższych na rozkrój, potem wypełnia mniejszymi. Wykonuje do 10 przebiegów optymalizacji. Bawiłem się kiedyś z takimi algorytmami :)
Także Panowie, wiedza zdobyta kiedyś też jest optymalizowana pod świat systemów IT/automatyki. Mniej istotne dzisiaj jest czy po inżyniersku jest wymiar w mm czy po chłopsku w cm i jakie wymiary są w kolejności. I tak jak system jest inaczej napisany to operator powie w jakiej kolejności przyjmie wymiary. Niestety to że system wymusza standaryzację a nie na odwrót, to jest problem naszych czasów. A człowiek z natury leniwy się na to zgadza. Ale to zaczyna być psychoanaliza ... :)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Sierpnia 2016, 10:43:57 czas Polski »
Ja zawsze wszystko wymiaruje w mm. Przyzwyczajenie jeszcze z czasów podstawówki i rysynku technicznego. Nawet jak coś ma równe 3m, to na rysunku mam 3000 ;).

Ale, w składzie drewna w mm nie pogadasz ;).

Nie popadajmy w skrajność. To o czym piszesz ma wielkie znaczenie w projektach, ustalanie zasad, tak żeby każdy wiedział co i jak przeczytać. Ale na forum, gdzie plany to czesto obrazek z painta albo zdjęcie kartki papieru to się nie sprawdzi :). Do póki wiadomo o co chodzi na planie, to wszyscy są zadowolenie. Ale jak coś skomplikowanego chcemy pokazać/zapytać, to jak najbardziej się zgodzę, że dobre zwymiarowanie ma znaczenie (można też zrobić 3 rzuty).

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Sierpnia 2016, 11:07:26 czas Polski »
Ja nie do końca się zgodzę z taką opinią.
Jak od początku są utrwalanie zasady to.nie trzeba się przestawiać.
Sam piszesz że masz swoje przyzwyczajenia z lat wcześniejszych.
Oststnio jeden z kolegów podal wymiary szafki stojacej 72cm x 45cm x 120cm.
Z tego opisu wynika że szafka ma 45cm wysoka i gleboka na 120cm.
Kompletnie nielogiczne pod umywalkę wiec teraz trzeba kombinować który wymiar gdzie.
Zasady po coś są ustalone.

Kolegę prosze o wybaczenie ze jego przyklad podałem.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Sierpnia 2016, 18:21:03 czas Polski »
W hurtowniach , w których się zaopatruję pierwszym wymiarem , który jest podawany to wymiar długości czyli wzdłuż słoja . Są także zlecenia , w których słój ma być w poziomie , wtedy szerokość płyty podawana jest w pierwszej pozycji jako długość i formatki wycinane są ze słojem w poprzecznym.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Sierpnia 2016, 19:41:28 czas Polski »
Prawda jest taka, ze nawet nie znajac tych zasad Robercie jeszcze nigdy sie nie pomylilem. Projekty zawsze sie potwierdza szczegolowo z projektantem natomiast klient indywidualny w wiekszosci przypadkow tez nie zna tych zasad. Jedynie te o ktorych pisze Przemek sa stale i niezmienne w kazdej chyba hurtowni. Jak nie mamy z czyms pewnosci albo idzie o wieksza kase to i tak padaja pytania pomocnicze. I nikt w sadzie nie wygra bo "zrobilem mebel czy altane bo podane mialem XYZ a klient podal mi XZY. Jestem wysoki sadzie niewinny. To klient jest w pelni winny bo podal mi wymiary niezgodne z zasadami" ;)
Wez sie za jakies nowe schody bo z zaciekawieniem sledze i sporo ucze a wymiarowanie juz zostawmy ;)
Pozdriawiam Cie Robercie

Ps. Zdodnie z zasada XYZ dziala PRO100 i strasznie mnie to wkurza gdy obroce element i zamieniaja mi sie wymiary.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2016, 19:45:59 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Sierpnia 2016, 19:46:51 czas Polski »
W energetyce te same zasady się stosuje jeżeli chodzi o rozdzielnie i zarówno przekrój czy inny wymiar w milimetrach zresztą każdy z was kupował albo miał do czynienia z jakimś kablem

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Sierpnia 2016, 21:27:36 czas Polski »
Wymiary płyt zostawmy bo to indywidualne dla każdego projektu i dostawcy, ale będę obstawał przy stosowaniu zasad wymiarowania mebli.
Pozdrawiam

Ps. Wolno mi chyba poruszać inne nie schody tematy? ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #23 dnia: 11 Sierpnia 2016, 21:29:34 czas Polski »
Robert - w mojej branży wymiary szafki z Twojego przykładu należy czytać: szerokość/długość - 720 mm, głębokość - 450 mm, wysokość - 1200 mm. Siedzę od wielu lat w przemysłowej nierdzewce i meble oraz urządzenia wymiarujemy tak jak powyżej (w mm oczywiście) czyli AxBxH.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Sierpnia 2016, 21:46:02 czas Polski »
Według tego co opisaliśmy,  każdy z nas  lub każda z branż ma swoją specyfikę wymiarowania . Jedynym wspólnym mianownikiem jest odwoływanie się do jednostki miary w postaci milimetrów . Dlatego dla wykluczenia nieporozumień  jak i "ratowania " własnego tyłka nic nie zaszkodzi w upewnieniu się ,który z wymiarów odpowiada danej jednostce ( wys/szer/gł). Amen ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Sierpnia 2016, 22:24:01 czas Polski »
No właśnie Łukaszu o.to mi chodziło zaczynając wątek.
Wymiary szafki w rzeczywistości są 1200 szerokosc, 720 wysokość i 450 głębokość.
Ty czytajac wymiary masz wyobrażenie zupelnie innej.
Ale macie rację. Chyba za bardzo sie zagłębiamy w detale.
Moze ja jestem skrzywiony co nieco.
Pozdrawiam kolegów serdecznie.

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #26 dnia: 12 Sierpnia 2016, 09:59:36 czas Polski »
Oststnio jeden z kolegów podal wymiary szafki stojacej 72cm x 45cm x 120cm.
Z tego opisu wynika że szafka ma 45cm wysoka i gleboka na 120cm.
Kompletnie nielogiczne pod umywalkę wiec teraz trzeba kombinować który wymiar gdzie.
Zasady po coś są ustalone.

Podając wymiary szafki w swoim poście wyraźnie zaznaczyłem że to wymiar w cm, fakt powinno podać się w mm ale tak jak napisałem jestem świeżo po budowie domu i tam operowało się w cm wiec tak mi zostało. Co prawda w mechanice z którą mam większą styczność operuję wymiarami w mm.
A co do zasad XYZ to napisałem bez większego zastanowienia się i wyszło jak wyszło.

Ale nie ma się o co fochać bo  dzięki temu wszyscy się czegoś nauczymy.

« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2016, 10:03:13 czas Polski wysłana przez pgrzegorz »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Sierpnia 2016, 15:58:31 czas Polski »
A kto i po co wywołał ten temat ? Ja stosuję milimetry, centymetry , cale . Tylko ze stopami i yard'ami mam problem.

Offline Henry

« Odpowiedź #28 dnia: 12 Sierpnia 2016, 16:37:56 czas Polski »
Można dowolne, byle by podać jednostki (tylko w mm można bez - takie zasady przyswoiłem z rysunku technicznego).
Co do kolejności wymiarów to moją zasadą jest - nie ma rysunku to nie ma o czym gadać ;)

Offline Zyngs

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nigdy, nigdy nie poddawać się!
  • View Gallery
    • tarcica
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Sierpnia 2016, 14:02:42 czas Polski »
Ciesielka operuje centymetrami, i tu nie można polemizować.

Możesz mi wyjaśnić czemu cieśla nie używa milimetrów? Wydaje mi się że w tym zawodzie dokładność ma znaczenie.