12 Maja 2026, 19:13:51 czas Polski

Autor Wątek: Graphite 59G824 - ukośnica i piła stołowa - 2w1  (Przeczytany 7182 razy)

Offline arasowsky

Graphite 59G824 - ukośnica i piła stołowa - 2w1
« dnia: 15 Sierpnia 2016, 22:19:49 czas Polski »
Cześć, szukam piły do warsztatu i miałem kilka opcji (w innym temacie), ale żadna z nich mnie nie przekonała. Szukałem, szukałem i znalazłem coś fajnego, ukośnica i piła stołowa w jednym urządzeniu. Graphite 59G824 zainteresowałem się, ponieważ mam z tej firmy frezarkę i działa dokładnie tak jak powinna. Gwarancja Door2door to kolejny plus, co mnie bardzo przekonuje, niby chińczyk, ale co dziś nie jest z Chin? Graphite to polska marka i mają podobno swoje centrum do testowania sprzętu, więc myślę, że to może być dobra inwestycja.

Co myślicie o tym urządzeniu?

Offline robson

Odp: Graphite 59G824 - ukośnica i piła stołowa - 2w1
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpnia 2016, 22:31:40 czas Polski »
Samo rozwiązanie znam z DeWalt-a produkowali może nadal tworzą tę hybrydę ,
w pracy spełniało swoje zadanie przezbrajanie trwało kilka sekund ,
o ile wykonanie maszyny jest dokładne i bez niedoróbek to warto zakupić

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2016, 00:07:06 czas Polski »
Jeśli nie masz nic do cięcia, to kup sobie krajzege, a jak juz masz, to kup sobie ukośnice. Np: Holzmann KAP 305JL i inne z tarczą min 254mm.
O pilarce powinieneś myśleć jako pierwsze ponieważ ukośnica jest mniej uniwersalna, bardziej wyspecjalizowana rzekłbym. Mówiąc bardziej obrazowo - ukośnica to niezbyt pilny bajer w warsztacie. Co to oznacza? Że narzędzia kombinowane na bazie ukośnicy itp (zaznaczam) itp, są mocno kontrowersyjne w kontekście ''potrzeby''

Ale Ale. Jeśli chodzi o akurat tą ukośnico-pilarke to idea jest bardzo fajna, ale ma małą średnicę tarczy. W ukośnicy ujdzie, ale w pilarce ten ''rozmiar'' boli.

Z Chin nie jest całkiem dużo rzeczy, a kierowanie się w życiu/w wyborach resentymentem, to też nie jest najlepszy pomysł, no i Graphite ma z Rzeczpospolitą tyle wspólnego co ruskie pierogi w nazwie, z Polską :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpnia 2016, 00:25:26 czas Polski »
Jeżeli jest stabilny to kupuj. Jak ma luzy to się zastanów dwa razy.
Zapytaj się producenta czy ma w ofercie dodatkowe oprzyrządowanie typu stolik lub inne akcesoria.
Z płytami lub długimi elementami nie jest prosto i łatwo.
Ja mam Dewalt D27105
Oto przykładowe dodatki do niego.
Rolkowy stół można dołączyć zarówno z boku piły jak i na długości
Dzięki niemu mogę ciąć na prawdę spore elementy.
Niestety ciężko jest dostać ten model piły bo z racji chyba super wykonania przestali produkować, ale ja trafisz używkę to warto. Silnik 2000W z termikiem przeciw przeciążeniowym gwarantuje praktycznie niezniszczalność.

Offline arasowsky

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpnia 2016, 09:23:37 czas Polski »
Odnośnie głębokości cięcia to ma 60 x 125 mm, sprzedawca w jednym ze sklepów powiedział, że 60 mm jest przy ukośnicy, a 125 przy stoliku, ale zastanawiam się czy to jednak nie odwrotnie. Nie mniej dla mnie to chyba wystarczy.

Niestety nie mam możliwości obejrzenia tego urządzenia najpierw, więc poszukam sklepu z darmowym zwrotem w razie czego i jeśli będzie miała luzy na tarczy to odeślę z powrotem.

Offline arasowsky

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpnia 2016, 09:44:46 czas Polski »
Znalazłem informację o głębokości, przy stoliku głębokość wynosi 55 mm a przy ukośnicy max 125 mm przy kącie 90 st.

Offline unadarek

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sierpnia 2016, 06:30:57 czas Polski »
Witam, może pomoże w wyborze:  http://www.panfleks.pl/pilarka-uniwersalna-graphite-59g824/ - też ją zakupiłem ale na razie nie mam możliwości używania jej więc leży w pudełku, na pierwszy rzut oka jest w miarę solidna.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2016, 08:04:08 czas Polski »
znacznik kątów jakiś taki niepewny. Nie widzę dokładnie, ale chyba może się łatwo przestawić ta czerwona strzałeczka.
Mogę się mylić.

Offline arasowsky

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sierpnia 2016, 08:52:32 czas Polski »
Piła zakupiona, w sobotę ma przyjechać. Zdam relację na pewno.

Offline Zbigniew

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpnia 2016, 12:50:17 czas Polski »
Witaj Arku,
Też mam tego KAP 305JL Holzmanna, jak Gerdo i bardzo dobrze mi się na nim pracuje. Ma 305 mm tarczy, a nie jak wszystkie 254 mm. Dla mnie 300 mm to minimum. Zastanawiałem się też nad TK 305 Holzmanna, ale wolałem osobno dokupić krajzege, bo mimo wszystko wygodniej się pracuje. Jeśli masz mało miejsca, to może będzie Ci pasować. Możesz zobaczyć jak pracuje na youtube
. 254 mm to są raczej duże problemy w przyszłości, bo jak chce się później ciąć coś większego, to nawet nie ma jak… Trzeba trochę wybiegać w przyszłość i zabezpieczyć się w razie czego. Później będziesz zmuszony kupić jeszcze jedną taką samą maszynę, ale właśnie większą. Podwójny wydatek. Osobiście wolę mieć dwa sprzęty, bo jest to jednak wygoda.

Offline Zbigniew

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpnia 2016, 13:08:25 czas Polski »
Arku, przepraszam Cię, ale zauważyłem właśnie, że kupiłeś jednak to, co chciałeś. Wróciłem do wątku, co by go jeszcze sprawdzić i zauważyłem swój błąd. Przyznaję się bez bicia! Pozdrawiam i czekam na refleksje po użytkowaniu maszyny!

Offline arasowsky

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpnia 2016, 15:25:53 czas Polski »
Dzięki Zbyszku za wypowiedź. Tak, już dokonałem zakupu, nie mniej może komuś przyda się Twoja opinia o tej pile. Ma większą moc i tarczę niż Graphite, więc jeśli ktoś będzie patrzył na parametry to może się skusić.

Przeanalizowałem swoje wcześniejsze prace i wyższych materiałów niż 7-8 cm jeszcze nie ciąłem, więc na jakiś czas wystarczy, a potem się zobaczy. To nie żona, że wybiera się jedną na całe życie (a przy najmniej tak się powinno :) ). Przezbraja się dość szybko, ale docelowo to też będę szedł ku temu, żeby mieć osobne narzędzia, bo choćby w przypadku cięcia desek szlifierką kątową z tarcza do drewna, trzeba przyszlifować śrubę czy ją skrócić, to trzeba przekładać tarcze. Mam teraz dwie kątówki i to jest dobra opcja :)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpnia 2016, 17:48:48 czas Polski »
Ja nie mam Holzmana kap 305. Obecnie użytkuje Ukośnice AEG PS254.
W moim poście nie polecałem Holzmana ani żadnej innej ukośnicy, a tylko zaznaczałem ze taki sprzęt istnieje i by kolega inwestor się zastanowił nad takim wariantem :)