01 Lipca 2026, 10:51:41 czas Polski

Autor Wątek: Szafa w pokoju córeczki  (Przeczytany 16881 razy)

kozio

• Gość
Odp: Szafa w pokoju córeczki
« Odpowiedź #105 dnia: 31 Grudnia 2016, 17:19:24 czas Polski »
Przepiękna realizacja, no wspaniała wręcz!

Offline demolkaa

« Odpowiedź #106 dnia: 31 Grudnia 2016, 17:23:56 czas Polski »
Gratulacje przepięknej szafki, dużo włożonej pracy aż miło się patrzy na takie realizacje.
Nie ma haka na DIY cwaniaka.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 31 Grudnia 2016, 17:30:39 czas Polski »
Ładnie wyszło . Mała podpowiedź . Nie trzeba budować cokołu . Na ziemi wystarczy łata z mdf-u 18-19mm . I dopiero montaż czół szuflad . Z automatu nie będzie tarcia czołem szuflady po podłodze. Jeszcze jedna kwestia , która najprawdopodobniej  zmusi Cię do wstawienia łaty. W szafie obok będą drzwi przesuwane . Ja stosuję pod dolny tor łatę i na to dopiero tor. Podczas użytkowania pod tor bardzo często dostają się ziarenka piasku , które podczas przesuwania drzwi są miażdżone poprzez ciężkie skrzydło i zaczyna wszystko trzeszczeć . Wystarczy tak jak wspomniałem położyć łatę i będzie ok  :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #108 dnia: 31 Grudnia 2016, 17:37:50 czas Polski »
Oczywiścue zgadzam się z Przemkiem ale jakby łata była tak gruba jak te pogrubiane boki to już wogóle pico belo by to wyglądało.
Ale spoko i tak super wygląda. Oby tylko żadne klocki pod szuflady nie właziły ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 31 Grudnia 2016, 18:15:57 czas Polski »
Jasne, że mdf gr.36mm będzie lepiej wyglądało , ale nie chcę drażnić kolegi , bo szykuję się kolejna przeróbka szuflad  ;D ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 31 Grudnia 2016, 18:29:11 czas Polski »
Pełen profesjonalizm :-)

Offline arturs

« Odpowiedź #111 dnia: 31 Grudnia 2016, 19:37:14 czas Polski »
ja ostatnio zamiast tandemów kupiłem "strong" - identyczne, chodzą już sporo, pod obciążeniem i działają póki co jak blumy, w zasadzie to identyczne wymiary a połowa ceny..

radeks

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 31 Grudnia 2016, 21:35:26 czas Polski »
Na ziemi wystarczy łata z mdf-u 18-19mm . I dopiero montaż czół szuflad . Z automatu nie będzie tarcia czołem szuflady po podłodze. Jeszcze jedna kwestia , która najprawdopodobniej  zmusi Cię do wstawienia łaty. W szafie obok będą drzwi przesuwane . Ja stosuję pod dolny tor łatę i na to dopiero tor. Podczas użytkowania pod tor bardzo często dostają się ziarenka piasku , które podczas przesuwania drzwi są miażdżone poprzez ciężkie skrzydło i zaczyna wszystko trzeszczeć .

Łata byłaby super rozwiązaniem, po prostu pomysł szuflad wyszedł w między czasie.  W następnym  projekcie tego typu na bank zrobię coś takiego.
Tu jeszcze kwestia ogrzewania podłogowego, dolny tor planuje ma mamuta wkleić po prostu.

Dziękuje za miłe słowa Panowie!

Muszę obcykać te STRONGI , w razie czego tańsze opcja,  bo 12 szuflad za prawie 1300zł same prowadnice to przegięcie :P

Offline Bebilon

« Odpowiedź #113 dnia: 31 Grudnia 2016, 21:53:52 czas Polski »
Szkoda czasu na Strongi, jak jesteśmy zadowoleni z kulkowych Strongów to te do "drewnianych" oskrzyn ze Strongów zrobiły na nas kiepskie wrażenie. Front założony i przymocowany ściskami do ustawienia i szuflada "leci" do przodu. Znajomy kupił tez Strongi ostatnio mial to samo. Jedyny plus Strongów to to ze są na płytę 18 mm. Jednak Blum to Blum.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 31 Grudnia 2016, 21:56:45 czas Polski »
Radeks dla obniżenia kosztów możesz wziąć tandemy  z niepełnym wysuwem . Przy 12 szufladach byś zwariował próbując to wyregulować na strongach .

radeks

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 04 Stycznia 2017, 20:19:31 czas Polski »
cześć!
już w oddali widzę koniec realizacji :)
dziś pociąłem formatki z płyty grubości 12mm, na które nakleję lustra (dziś zamówione).
Przygotowałem również 2 ostatnie elementy z mdf pod jutrzejsze lakierowanie.
Zaolejowałem również 2 ostatnie formatki, które też wykorzystam w drzwiach suwanych. Z realizacji kuchni został mi kawałek płyty z dębową okleiną naturalną, i właśnie wykorzystam go tu.
W sumie może to i lepiej, przynajmniej nie będzie tematu rozszerzania się drewna (tam gdzie łączyć się będzie listwą z lustrem).
Tak na marginesie, to w tym przypadku powinno się zwracać uwagę na tą kwestię? (bo w sumie formatka z litego drewna miałby miejsce się rozszerzyć- z drugiej strony niż lustro)....

Offline maniek7

« Odpowiedź #116 dnia: 05 Stycznia 2017, 09:42:57 czas Polski »
Gratuluję radeks, super wykonanie no i córka pewnie zadowolona

Offline Andriu

« Odpowiedź #117 dnia: 05 Stycznia 2017, 10:27:23 czas Polski »
ładne wykonanie gratuluję.  Dla córki będziesz bohaterem.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Stycznia 2017, 22:00:30 czas Polski »
cześć.
Dziś szybki przeskok z projektów garażowych tutaj :)
Złożyłem pierwsze skrzydło drzwi suwanych. I powiem że się strasznie namęczyłem. Praktycznie wszystko w stolarstwie przez ostatni rok robiłem pierwszy raz ,ale to było najtrudniejsze! Kupa pomiarów, instrukcja montażu ogólnikowa, dodatkowo wielu rzeczy musiałem się domyślać.
W pomiarach oczywiście się z lekka pierdyknąłem i drzwi są o 1cm węższe , przez co zakładka po środku będzie miała nie 38mm, a 18mm . Cóż ... już ich nie rozciągnę :P Nie wiem gdzie miałem mózg jak liczyłem.
Tak czy inaczej są już w szafie i się suwają :P także jest GIT!

Jutro koniec tej realizacji ...
pozdrawiam

Offline cyfral

« Odpowiedź #119 dnia: 26 Stycznia 2017, 11:56:40 czas Polski »
radeks - czekam na update wątku. Bardzo mnie ciekawi jak to finalnie wygląda z drzwiami do szafy. Może jakaś fotka na koniec? Dzięki.