hycel,dzięki za podpowiedź, jeżeli chodzi o płytę stolarską to nie mam z nią żadnych doświadczeń. Pewnie masz rację że jest bardzie stabilna. Akurat koszt nie był pierwszym kryterium wyboru, po prostu jeżeli chodzi o konstrukcje lakierowane w wysoki połysk to od razu mam pierwsze skojarzenie : MDF
Materiału już nie zmienię bo już leży na dole w garażu

ale na pewno zagłębię się w temacie płyt stolarskich.
Filip, cześć. Co do cokołu to pewnie bym uwzględnił gdybym miał w planie żeby to była szafa "do przenoszenia". Jako że tego typu konstrukcje, gdzie bym nie mieszkał i jakikolwiek stolarz by u mnie tego typu stacjonarnych szaf nie robił to zawsze były bez cokołu. Więc nie wiem czy to błąd ale i tu cokołu nie będzie. Tak jak w moich poprzednich, debiutanckich konstrukcjach szaf (
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/szafa-przesuwna-w-sypialni/ ) (PS. w tej mniejszej musiał być cokół tylko ze względu na odkurzacz centralny)
MarekET - dzięki za podpowiedź. Mimośrody to pewnie dobre rozwiązanie. Nie mam z nimi doświadczenia (oprócz skręcania mebli z IKEA

) Szafa zostanie w tym miejscu na zawsze więc wolałbym je skleić na sztywno. Stąd moje pytania czy wystarczy klej w miejscach łączników, domyślam się że tak, ale wolałbym mieć potwierdzenie od profesjonalnych stolarzy.
Co do "ciemniejszego" biurka (oba są z tej samej płyty, z pozostałości materiału z konstrukcji szaf i oba biurka są "przejściowe"

) prawy bok jest połączony z szafką na szuflady po lewej stronie. Po prostu nie widać elementu łączącego pod blatem

Także jest w miarę solidnie

jak ze sklepu@