29 Kwietnia 2026, 12:21:11 czas Polski

Autor Wątek: Szafa w pokoju córeczki  (Przeczytany 16770 razy)

radeks

• Gość
Szafa w pokoju córeczki
« dnia: 20 Sierpnia 2016, 19:02:26 czas Polski »
Witajcie,

po dłuższej przerwie wracam z nowym tematem. W między czasie zrobiłem kolejne szafki wiszące w kotłowni, zabudowę garderoby oraz 2 biurka. To wszystko z pozostałości płyt po budowie konstrukcji szaf w sypialni i wiatrołapie (efekty końcowe na zdjęciach)

Nadszedł czas na pokój córki. Na pierwszy ogień szafa. Zaprojektowałem coś takiego jak na poniższych zdjęciach. Wnętrze szafy przesuwnej z płyty białej , wiórowej. Wszystkie widoczne białe elementy z mdf 36mm grubości, które polakieruję na biało. Fronty z klejonki dębowej, zapewne zaolejowane.

pozdrawiam!
Radek

Offline SpecPiotr

Odp: Szafa w pokoju córeczki
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2016, 19:11:11 czas Polski »
Zawsze podobalo mi sie polaczenie drewna drewnianego z bialym lakierem.
Bede pilnie sledzil.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2016, 19:39:57 czas Polski »
Ale porządek w warsztacie :), ja mam większy bałagan w lodówce ;D

radeks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2016, 20:19:55 czas Polski »
A może macie jakieś ciekawsze rozwiązanie na zagospodarowanie przestrzeni na tej ścianie? Nic mądrzejszego nie wymyśliłem... :)

Kwita, kiedyś w Ameryce (NJ) :P też miałem zawsze porządek w lodówce... sam popatrz... :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2016, 21:27:00 czas Polski »
Nie widzę dobrze na zdjęciu - jak przymocowałeś do ściany płytę pod narzędzia w warsztacie?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpnia 2016, 21:34:39 czas Polski »
miły68, cześć,
płyta zamocowana kołkami rozporowymi. Rozwierciłem otwóry w płycie pod kołki. Te znajdują się pod zawieszonymi narzędziami. Generalnie uznałem że nie mam póki co czasu na "wymyślne" zawieszki na narzędzia, więc wszystko wisi na wkrętach różnej długości. Ma po prostu spełniać swoje zadanie a nie wyglądać :) może kiedyś coś zmienię w tej sprawie...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpnia 2016, 21:53:22 czas Polski »
Cześć.
Tak myślałem że normalnie na kołki ale na zdjęciu nie było widać.
Ogólnie wszystko wyszło jak zawsze u Ciebie super :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopada 2016, 14:26:11 czas Polski »
Cześć ! Witam ponownie.
wracam w końcu z realizacją.

zakupiłem płyty mdf 38mm grubości, więc czas zabrać się za cięcie.

Ale mam tu kłopot jak zwykle. Chodzi o rozwiązania technologiczne.

Nasuwa się wiele pytać, jak łączyć mdf tak aby nie były łączenia widoczne (nie było widać wkrętów)? czy łączyć dopiero po lakierowaniu, tylko w miejscach domino? czy najpierw łączyć na domino i kleić po powierzchni całego łączenie, potem podkładować całość i lakierować jako całość? czy najpierw pociąć formatki i je zapodkładować , następnie skleić, po  czym polakierować jako całość?

Są też ograniczenia które muszę uwzględnić... przecież nie wniosę do pokoju całej szafy. Muszę wymyślić coś abym mógł poszczególne elementy skręcić już w pokoju i aby dalej wyglądało to schludnie.

podstawowe pytanie to czy w takiej konstrukcji łączenia na domino i klej tylko w miejscach domino jest wystarcające? jeśli tak to najpierw wszystko najpierw na sucho do złożenia, potem lakierowanie, a następnie klejenie tylko w miejscach łączników domino już w pokoju. To by było najłatwiejsze. MDF kleimy klejem poliuretanowym czy zwykły biały wystarczy?

macie może jakieś podpowiedzi jak to byście Wy widzieli?

z góry dzięki za każdą podpowiedź :)
pozdrawiam
Radek
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2016, 14:39:42 czas Polski wysłana przez radeks »

Offline Filip

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2016, 14:50:17 czas Polski »
Daj na dole cokół. Bezpieczniej i praktyczniej.

Offline hycel

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2016, 15:05:19 czas Polski »
Witam.
  Czy nie będzie lepszym materiałem ,płyta stolarska .
Wiem ,ze podroży to koszt inwestycji ,ale płytę stolarską
można prawie bezkarnie ( w granicach rozsądku )skręcać
i rozkręcać  .A poza tym ,kiedyś mogą się zmienić plany i
szafa zmieni przeznaczenia np . bibliotekę .
Solidność i stabilność tego z mebla z płyty stolarskiej
będzie o wiele wyższa .
  Pozdrawiam .
A cha biała płyta stolarska jest produkowana .

Offline MarekET

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopada 2016, 15:06:08 czas Polski »
Skoro takiej wielkiej szafy nie wniesiesz w całości to może coś takiego  - http://www.meble.pl/wyszukiwarka/?query=Z%C5%82%C4%85czka+Minifix  - jako łączniki płyt , a tym bardziej że będziesz miał problem połączyć płyty pod tym skosem u góry niczym tam nie podejdziesz od góry ani z tyłu a trzymać to tam musi .

I takie moje pytanie ale i uwaga co do tego ciemniejszego biurka , masz pewność czy tak grzeczne dzieciaki że nie wykopią tej bocznej płyty pod blatem po prawej stronie biurka , jak widzę niczym na dole nie połączyłeś tej płyty z lewa stroną biurka . A tu wiele nie trzeba tylko szybki obrót na obrotowym krześle i po biurku , płyta wykopana , dzieciaki mają możliwości duże .

Marek.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopada 2016, 15:36:32 czas Polski »
hycel,
dzięki za podpowiedź, jeżeli chodzi o płytę stolarską to nie mam z nią żadnych doświadczeń. Pewnie masz rację że jest bardzie stabilna. Akurat koszt nie był pierwszym kryterium wyboru, po prostu jeżeli chodzi o konstrukcje lakierowane w wysoki połysk to od razu mam pierwsze skojarzenie : MDF :)
Materiału już nie zmienię bo już leży na dole w garażu :P ale na pewno zagłębię się w temacie płyt stolarskich.

Filip,
cześć. Co do cokołu to pewnie bym uwzględnił gdybym miał w planie żeby to była szafa "do przenoszenia". Jako że tego typu konstrukcje, gdzie bym nie mieszkał i jakikolwiek stolarz by u mnie tego typu stacjonarnych szaf nie robił to zawsze były bez cokołu. Więc nie wiem czy to błąd ale i tu cokołu nie będzie. Tak jak w moich poprzednich, debiutanckich  konstrukcjach szaf ( http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/szafa-przesuwna-w-sypialni/ ) (PS. w tej mniejszej musiał być cokół tylko ze względu na odkurzacz centralny)

MarekET - dzięki za podpowiedź. Mimośrody to pewnie dobre rozwiązanie. Nie mam z nimi doświadczenia (oprócz skręcania mebli z IKEA :P )  Szafa zostanie w tym miejscu na zawsze więc wolałbym je skleić na sztywno. Stąd moje pytania czy wystarczy klej w miejscach łączników, domyślam się że tak, ale wolałbym mieć potwierdzenie od profesjonalnych stolarzy.
Co do "ciemniejszego" biurka (oba są z tej samej płyty, z pozostałości materiału z konstrukcji szaf i oba biurka są "przejściowe" :) )  prawy bok jest połączony z szafką na szuflady po lewej stronie. Po prostu nie widać elementu łączącego pod blatem :P Także jest w miarę solidnie :) jak ze sklepu@ ;)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopada 2016, 17:51:27 czas Polski »
dziś (tak wiem że to niedziela :) ) zacząłem pracę nad szafą.

Wyciąłem pierwszy element , zaokrągliłem krawędzie , przeszlifowałem granulacją P220 pod podkładowanie.
Przygotowałem też pomieszczenie do kolejnych etapów , czyli podkładowania i lakierowania.

Z racji małej ilości miejsca i dużych elementów zmuszony jestem każdą formatkę robić na gotowo i dopiero wtedy przechodzić do kolejnej.

Tak na marginesie to ta szafa będzie ważyła jakieś 300kg! Nie spodziewałem się że MDF 38mm grubości jest tak ciężki! płyta waży jakieś 150kg :)

pozdrawiam
Radek

Offline bigber

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Listopada 2016, 18:03:51 czas Polski »
o Panie szacun za nakład pracy, liczę że efekt będzie równie oszałamiający, chciałbym mieć chodź połowę cierpliwości

Offline arturs

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Listopada 2016, 18:58:54 czas Polski »
świetnie że znowu coś robisz, miło popatrzeć..
przypomnę się zatem zanim pomalujesz o zaległy film z lakierowania :)