18 Maja 2026, 17:35:24 czas Polski

Autor Wątek: Meble z palet  (Przeczytany 10907 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Meble z palet
« dnia: 23 Sierpnia 2016, 20:36:48 czas Polski »
Inspiracje dla miłośników mebli z palet: http://www.101palletideas.com/45-diy-projects-with-wood-pallets/#
Niżej przykłady.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2016, 20:38:40 czas Polski wysłana przez amigorg »

krzysiek_z

• Gość
Odp: Meble z palet
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2016, 21:23:42 czas Polski »
Moja małżonka pracowała w dużej firmie eksportującej rzeczy na paletach. I po tym doświadczeniu uważam, że robienie  rzeczy z używanych palet do wnętrza domu to strzał w kolano.
O ile jeśli jest to obrót wewnątrz unijny to najwyżej będzie na takiej palecie pleśń to już coś co przekroczyło granice unii musi być pryskane na wszystkie możliwe biologiczne żyjątka za każdym razem.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2016, 00:40:33 czas Polski »
Jak się komuś sama forma podoba to można taką paletę zrobić z dobrego drewna. Ta na górze na pewno żadnych żyjątek nie widziała bo to render ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2016, 00:43:57 czas Polski »
Gdybym miał robić tego typu meble to owszem, ale palety zrobiłbym od podstaw sam. Tego typu meble podobają mi sie, ale palety same w sobie wyglądają i są robione niechlujnie ( wkoncu mają spełniać swoje zadanie, a nie wyglądać)  ale robiąc swoje palety z strugania materiału,  można zbudować ciekawe meble

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2016, 09:15:57 czas Polski »
A to nie jest całą idea "eko mebli" / tanich mebli z palet ?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2016, 09:43:30 czas Polski »
Z pewnością tak. Ale ja nie podążam tą drogą.

Offline Henry

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2016, 11:37:48 czas Polski »
A to nie jest całą idea "eko mebli" / tanich mebli z palet ?

Żartujesz? Jakie eko? Chodzi po prostu o modę i wydziwianie ze znudzenia dobrobytem.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Sierpnia 2016, 12:47:04 czas Polski »
Czyli jednym słowem:
http://youtu.be/gZ-Fr6lsUnc?t=2

Swoją drogą to starszny offtop zrobiłem... sorry.

Offline Zyngs

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nigdy, nigdy nie poddawać się!
  • View Gallery
    • tarcica
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sierpnia 2016, 12:50:06 czas Polski »
obienie  rzeczy z używanych palet do wnętrza domu to strzał w kolano.

Przecież takie palety przygotowuje się przed obróbką. A pryskane jest już wszystko. Swojego czasu miałem epizod na szklarnii w Holandii i aż strach pomyśleć co jemy.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Sierpnia 2016, 13:34:38 czas Polski »
No niestety nie. Jak przewozisz kable, blachę  czy cokolwiek innego "nieżywego" to palety muszą być osobno wypryskane środkami "biobójczymi". Każdy kraj ma inny zestaw którego wymaga (pamiętaj, że piszę o transporcie poza granice unii), jedne chcą tylko grzyby inne całą tablicę mendelejewa trzeba wpakować.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #10 dnia: 24 Sierpnia 2016, 15:51:37 czas Polski »
Macie racje. Jak mowię o tym komuś to patrzy na mnie jak na czubka.

Akurat sam jezdze ciężarówka po zachodzie i wiem co sie wozi. Nieraz sa to trucizny, adr-y, żywe i zdechłe zwierzęta robaki itd. Nie raz sie zdarza ze podczas transportu np chemi trutek itd ładowacz krzywo wjedzie widlakiem i wbije sie w towar. Nie musze pisac co sie wtedy stanie jak taka "czysta" paleta trafi do czyjeś sypialni :(

Dla mnie to nie do pomyślenia. Uzywana paleta nawet wyglądająca na nowa jest niestety nie do przyjecia wg mnie. A nowe sa drogie bo w tych pieniadzach sami jestesmy sobje w stanie takie palety zrobic. Ale jak miałbym juz robic palety to wole od razu nowy mebel pod siebie sobie zrobic.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #11 dnia: 24 Sierpnia 2016, 16:18:48 czas Polski »
Dosyć popularne meble ostatnio
W trasie przerwa na obiad a tu

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Sierpnia 2016, 17:51:43 czas Polski »
Z paletami jest różnie, nie do końca wszystkie nie nadają się, przytoczone przykłady głównie odnoszą się do europalet.
Pracuje u producenta chemii budowlanej i palety które używamy z racji kosztów nie są niczym impregnowane.
Tak jak wspomniał krzysiek_z zdjęcia które zamieścił amigorg to tylko przykład stylizacji, nigdy nie widziałem takich palet.
Kwestie palet poruszał nawet Ojciec Przełożony gdzie powbijane gwoździe czy piasek potrafią niszczyć tarcze czy noże.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Października 2016, 17:34:21 czas Polski »
Meble z palet (typowych)  to takie "bida" meble ale jak jesteś na wynajętym mieszkaniu bez mebli na chwile (nie wiesz gdzie będziesz za kilka miesięcy) , startujesz ze small biznesem typu budka z frytki na plaży to czemu nie ?

Offline SzymonL

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Października 2016, 14:14:51 czas Polski »
Jeśli chodzi o same palety, to dużo zależy od osoby która wykonuje z nich meble. Niedaleko mnie jest 2 firmy produkujące palety i w jednej z nich mają specjalne zamówienia na palety - przygotowane pod wykonanie z nich mebli.