16 Maja 2026, 14:16:25 czas Polski

Autor Wątek: moja działka  (Przeczytany 8368 razy)

Offline Zbigniew

Odp: moja działka
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Sierpnia 2016, 13:54:00 czas Polski »
Witam nikos! Przyznam, że nieźle Ci to wyszło. Teraz tylko czekamy wszyscy na zaproszenie na Grilla z wędzarni albo na wędzoną rybę i możemy biesiadować przy takim stole! Pozdrawiam!

Offline nikos

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Września 2016, 11:18:29 czas Polski »
No to w takim razie zapraszam!  ;D Pomożecie w budowie  ;D

Offline Zbigniew

« Odpowiedź #17 dnia: 05 Września 2016, 14:30:41 czas Polski »
Witaj. A jak idą prace powiększania altanki? Maszyna daje radę? Pozdrawiam.

Offline nikos

« Odpowiedź #18 dnia: 12 Września 2016, 08:37:13 czas Polski »
Witam wszystkich w ten ciepły i miły dzień! :)
Ja juz po oględzinach na działce. Przyjemna rosa z rana... ;)

Dziękuje wszystkim za pomoc w impregnacji. Moim pomysłem też był impregnat i Vidaron i kilka osób tak napisało i tak zrobiłem za radą. Użyłem drewnochronu koloru tik, vidaronu i bezbarwnego zewnętrznego.

Wrzucam zdjęcia mojej altanki z soboty.
Pomysł na zabudowe altanki od środka jest taki: deska podbitkowa sosnowa, wewnątrz wata grubości 150 mm, materiał paroprzepuszcalny, 120 mm płyta osb i panel pcv w łazience. Myślicie, że będzie dobrze? A domek jest wysoki na 5 m z dachem.

1. Domek od przodu.

2. Przed samym wejściem do domku znajduje się też taka wiatka. Tu grillujemy, odpoczywamy. Tu znajduje się ten duży stół, o którym pisaliście ;)

3. Z dwóch stron na tej wiatce przyczepiłem takie koszyczki :D

4. Tu widać konstrukcję daszku wiatki. Jeszcze nie jest skończone.

5. Nasz grill pod tą wiatką. Właśnie rozpalaliśmy ;)

6. Domek od boku:

7. Jabłuszka... ;)

8. Zdjęcie od środka. Tu widać górę, która zostanie zrobiona:

9. Widok góry. Okna też będą wstawiane:

10. Kupione płyty do łazienki.

11. Łazienka też czeka na robotę.

12. Zrobiłem zdjęcie mojego mini warsztatu. Zdjęcia warsztatu z zewnątrz ostatnio wrzucałem już.

Proszę o porady! Chętnie się czegoś od Was nauczę!
Pozdrawiam!

Offline nikos

« Odpowiedź #19 dnia: 13 Września 2016, 08:19:20 czas Polski »
Panowie, podpowiecie coś z tą zabudową altanki od środka? To dobry pomysł jak wcześniej pisałem- deska podbitkowa sosnowa, wewnątrz wata grubości 150 mm, materiał paroprzepuszcalny, 120 mm płyta osb i panel pcv w łazience? Będzie w miarę trzymać ciepło i nie będzie się w jakikolwiek sposób rozwalać, niszczyć, czy gnić? Dzięki za wszelką wskazówkę i szanuje Wasz cenny czas na pisanie podpowiedzi ;)

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #20 dnia: 13 Września 2016, 10:28:38 czas Polski »
Ta płyta OSB nie za gruba przypadkiem?  ;D a tak nawiasem to gdzie taką sprzedają(produkują?  ;)

Offline nikos

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Września 2016, 09:19:04 czas Polski »
Grzegorz58  to 0 jakoś przeoczyłem... ;) a kupiona w Castoramie

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #22 dnia: 15 Września 2016, 11:40:41 czas Polski »
W porządku sam kupowałem w Casto 12mm na ściany w komórce, kiedyś mieli za naprawdę niską cenę 11mm ale ostatnio kupowałem właśnie 12-stkę. Uważam że OSB to fajny materiał na ściany. Tyle że ja wykończyłem tą płytą od środka. Poza tym mieszkam w domu budowanym w technologii szkieletu drewnianego, więc płyta OSB to materiał z jakiego mam prawie cały dom.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2016, 11:44:18 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

Offline skoop

« Odpowiedź #23 dnia: 31 Października 2016, 19:06:25 czas Polski »
Bardzo ładnie wyszła ta altanka. Mogę zapytać konkretnie której puszki Vidaronu użyłeś? Bo jest kilka wariantów tego produktu.

Offline nikos

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Listopada 2016, 09:10:31 czas Polski »
Bardzo ładnie wyszła ta altanka. Mogę zapytać konkretnie której puszki Vidaronu użyłeś? Bo jest kilka wariantów tego produktu.

Dla mnie Vidaron bardzo dobrze się sprawdził jak na razie. Nic nie pęka i wszystko ładnie trzyma. Starałem się zrobić z bliska zdjęcia ławy jak lśni i nie ma żadnych pęknięć ale kalkulatorem ciężko zdjęcia się robi... pozdrawiam!

Offline nikos

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Listopada 2016, 09:22:30 czas Polski »
Kolejna porcja zdjęć! Roboty idą swoim tempem  ;D jak na razie do przodu. piętro powoli się robi. Piec zakupiony i zimą można w środku pracować! Jestem zadowolony, mam nadzieję że i wam dobrze się ogląda moje prace. Teraz ocieplenia, wykończeniówki itd. itd...
Maszynki zippera dobrze się sprawdzają! dość fajnie mi się na nich pracuje, bo nie są ciężkie i moge zawsze wyjechac ze sprzętem w inne miejsce. Jak dla amatora myślę, że zdolności maszyny wystarczają ;)

zdjęcie nr 1: tu ma stać całkowite wyposażenie łazienki. na razie stoi to co najbardziej potrzebne  ;D powoli w przyszłej łazience prace ruszyły

zdjęcie nr 2: płyty czekają na swoją kolej. jeszcze będa potrzebne podczas montowania ocieplenia

zdjęcie nr 3: zdjęcie z parteru; sufit

zdjęcie nr 4: wejście na górę

Offline nikos

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Listopada 2016, 09:24:15 czas Polski »
zdjęcia nr 6, 7 i 8: zdjęcia na górze. na razie troche graciarnia ale znajdzie się miejsce i na ten sprzęt ;)

Offline nikos

« Odpowiedź #27 dnia: 14 Listopada 2016, 09:25:31 czas Polski »
nadal góra...

Offline nikos

« Odpowiedź #28 dnia: 14 Listopada 2016, 09:28:33 czas Polski »
i
13, 14- mój zakup. Jest tak ciepło, że można spokojnie zimą robić...

15- szeryf na stanowisku...  8) pilnuje roboty!

Offline nikos

« Odpowiedź #29 dnia: 14 Listopada 2016, 09:31:26 czas Polski »
i jeszcze pytanko do Was: czy takie wzmocnienia, jak widać je na zdjeciach 3 i 4 są akuratne?  :D nie zawali mi się piętro jak ktoś tam będzie łazić i spać. jak na razie wszystko elegancko się trzyma i widać, łóżka stoją... pozdrawiam i dziękuje za wszelkie odpowiedzi!